След комунизма: от болшевизъм към рушвети

Корупцията – новото проклятие за Източна Европа
15 апр 2011 16:57, Елка Василева
29
След комунизма: от болшевизъм към рушвети
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Юта Стрике не иска да каже къде е прекарала последните няколко седмици. Но фактът, че най-известният служител от системата за борба с корупцията в Латвия бе принудена да напусне страната заради личната си безопасност, и то в момент, когато се правят политически опити да се орежат правомощията на агенцията й, е признак за засилващата се вълна от подкупност в бившите комунистически държави и за проблемите - и дори опасностите, пред които са изправени онези, които се опитват да се справят с нея, пише списание „Икономист“.

Корупционен скандал, който свързва политическа партия с частна агенция за сигурност, разтърси Чехия.

В България яростните усилия да се "уреди" търг за изграждане на ядрени мощности като че ли докара политиците до безпомощно състояние.

В Румъния и Словакия усилията да се реформира съдебната система забуксуваха.

Дори политическите аутсайдери, които успяват да спечелят избори с антикорупционни програми, само за месеци биват повлечени от системата.

Корупцията трудно може да бъде измерена и се проявява по много и разнообразни начини.

Естония е като че ли по-слабо засегната от корупция в сравнение с някои западноевропейски държави. Малко са обаче страните от Източна Европа с по-лоша
репутация от Гърция.

Изненадващ обаче е фактът, че и най-закоравелите воини в борбата с корупцията изглеждат обезкуражени. Алина Мунджиу-Пипиди, румънска активистка и преподавателка, оприличава разяждащото въздействие на корумпираните държавни служители, които си търсят допълнителни доходи, с проклятието на лесните
пари от петрола и природния газ в Русия.

Усилията срещу корупцията не успяха да ангажират широката публика, казва тя, затова активистите на движението против корупцията започнаха да се отчайват.
Ян Урбан, бивш чешки дисидент, превърнал се в активист на кампанията за чисто правителство, е съгласен с тази оценка. "Необходим е поне мъничко успех", казва той. Активисти от чешки групи с имена като "Да ги изхвърлим през прозореца" и "Промяна и политици" с радост изхвърлиха на изборите миналата година мнозина от старата гвардия.

Но новото правителство бързо се отдаде на вътрешни дрязги, представи се като затънало в бизнес интереси и не успя да изпълни обещанията си да се справи с корупцията.

Причините за възникване на корупция също са много. Заради финансовата криза хората станаха по-склонни да "секат завоите".

Хората, които подават информация за корупция, не са добре защитени. Фирмите, които не искат да плащат подкупи, губят от онези, които го правят, например техни руски и - все по-често - китайски конкуренти. Фирмите се опасяват, че заемането на твърда позиция предизвиква възмездие: бюрократичен натиск, произволни искания на данъчните власти или загуба на договори за обществени поръчки.

Влиянието на Европейския съюз губи силата си, след като дадена страна стане негов член. Всъщност милиардите евро, които текат от Брюксел за модернизиране на инфраструктурата и обществените услуги, често се превръщат в източник на корупция.

Компании, политици и държавни служители се сговарят да уреждат търгове, често в условията на безнаказаност. Контролът за прилагането на закона е слаб, а избирателите са станали апатични и цинични.

Медиите се отдават на безразборен лай, но рядко хапят.

Мизерните редакционни бюджети задушават журналистическите разследвания. Рекламните кампании, свързани с пропагандирането на договори с европейско финансиране и правила, създават големи възможности за държавни служители и политици да "възнаграждават" благоприятното медийно отразяване.

Най-големият рекламодател в Литва, например е министерството на земеделието. Неговата дейност много рядко е обект на критични коментари. Държавните предприятия често играят същата роля.

Печалбата на медиите се срути след избухването на финансовата криза. Това накара много чуждестранни собственици да се отърват от губещите си активи. Гладни за влияние местни олигарси получиха възможност за множество изгодни сделки.

Шведските собственици на най-големия всекидневник в Латвия, "Диена", го продадоха чрез неясна поредица от сделки на неизвестен собственик. Много от добрите журналисти във вестника, в това число и участвалите в антикорупционни разследвания, напуснаха или бяха уволнени.

Единствената разследваща програма на чешката телевизия бе подложена на натиск, след като се зае да разплете някои странни правни маневри, свързани с неправомерните действия на правителството спрямо чуждестранна компания за кръвна плазма.

"Това е типичен пример как правителства от всички окраски се опитват да смажат разследващата журналистика", твърди Ян Урбан.

След като веднъж е проявил смелост да се изправи срещу тайната чешка полиция при комунистическия режим, той не се страхува от съд заради язвителните публикации в неговия блог.

Но заплахите са навсякъде. Олигарсите изкривяват медийното поле, като субсидират питомни медийни източници.
 
Бодо Хомбах, шеф на ВАЦ – един от най-големите германски инвеститори в медии, твърди, че "тясното преплитане на олигарси и политическа власт отравя пазара". Такива собственици, твърди той, купуват медии, за да оказват политическо влияние, а не за да търсят печалба.

Някои хора дори са разтревожени, че медиите се плъзгат надолу към италианските медийни стандарти.

Решения се намират рядко. Гласоподавателите се скупчват около "здравата ръка", която често има опит от тайните служби.

Българският политически наблюдател Иван Кръстев твърди, че истинският проблем с корупцията е в това, че тя привлича съучастници.

"Накрая се стига до сенчести мрежи, които правят дадена страна неуправляема - или управляема от някой друг".

Едва 20 години след като си върна свободата, голяма част от Източна Европа рискува да я компрометира.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
2
 
! Отговори
Всичко се променя преди 13 години
През комунизма рушветът бе бутилка водка и кутия шоколадови бонбони. Сега корупцията е с пачки мангизи. Тези дето са под 40 години, да си траят, те нямат представа за преди и немогат да направят вярно сравнение и заключение. Ама май те са най ревностните плюнкаджии на тази тема. Всеки език си има своя апогей и после запада. Някога е бил испанският, после френският, сега е английският. По време на Римската империя - латинският. Сега е мъртав език, без развитие. "Всичко тече, всичко се променя"
26
1
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Защо ли тогава китайците (наред с останалия свят) учат английски като луди, а никой в Америка не учи китайски. Явно са адски *** и едните и другите. Трябва незабавно да публикуваш твоето пророчество за неизбежната гибел (до 15 години максимум) на английския език.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КПСС-БКП! СЛАВА, СЛАВА, УРААААААА!
24
3
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО НЕ ОТИДЕТЕ .. преди 13 години
...В РУСИЯ ,БЕ.....ТАМ КОРУПЦИЯТА Е "БРАТСКА"!КАТО ДАВАШ ПАРИ---ВСЕ ЕДНО ГИ ДАВАШ НА ...."БРАТ СИ"....???!!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Добре , че е корупцията , иначе как не обичаме да спазваме правилата и законите да сме затънали в глоби и такси .
22
1
 
3
 
! Отговори
болшевик преди 13 години
Да живее марксизъма - ленинизъма и всичките им производни во главе с Чалгата
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ни хващайте за слаба ракия. Нито сме измислили корупциятна, нито рушветите. Просто влязохме във "висшата "степен на човешкото развитие-капитализма. Как се натрупва капитал? С работа или с бърсане на ябълки ?!
20
3
 
3
 
! Отговори
рави Рави преди 13 години
Автора,автора.....сигур е фен на късокожите.....
19
7
 
14
 
! Отговори
До 12 преди 13 години
Така и навремето ни караха да учим руски, защото бил езика на Ленин и на прогресивното мислене. Ама какво стана че този титан на прогреса СССР се срути като външен *** сглобен от шперплат. Иначе все ги чакам лошите Американци да фалират, да се разпадат, а те гадовете все по-могъщи стават
18
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"е кво общо има комунизма с рушветите?подкупите дойдоха заедно с демокрацията"Хахахахахахаха. През комунизма всичко ставаше с рушвети.
17
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И през комунизма имаше корупция, но тогава всички бяха доволни. Дойде "демокрацията" и голямото крадене, съответно и още по-голяма корупция.
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е кво общо има комунизма с рушветите?подкупите дойдоха заедно с демокрацията
15
3
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
"Фирмите, които не искат да плащат подкупи, губят от онези, които го правят, например техни руски и - все по-често - китайски конкуренти" - Верно ли бе? Що ми се струва, че наскоро глобиха Сименс и Даймлер-крайслер със стотици милиони евро за това, че са "спечелили" обществени поръчки с подкупи?
14
4
 
6
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 12: Какво общо има аутсорсингът с емиграцията в посока Китай???
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те местят заводи там, но там китайци им работят. Не европейци, нито пък американци.Защо? Защото китаеца работи за много по-малко пари!Кой печели? Европейските и американски концерни, както и китайската комунистическа партия!
12
13
 
7
 
! Отговори
10- преди 13 години
как нямало желаещи бе, ти сляп ли си?целият свят мести заводите тамминалата година БМВ измести 90% от производството си в Китайучете китайски, с английския език след 15 години е свършено
11
9
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 13 години
Корупцията, престъпността и поругаването на ценностите са внос от Запад. Хората искаха демокрация и свобода.
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Странно, как така никой не иска да емигрира в Китай.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
корупция има,но няма желание да се справят с неявижте у нас кой е на власт - Цецо получава консултации,а Боко Бирата възлага държавни поръчки на "Батко и Братко" ООД
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Китай са малко хората, получаващи средна работна заплата.