Благодатният огън се запали

20 хиляди вярващи запалиха свещи в базиликата "Божи гроб" в Ерусалим
Обновена: 23 апр 2011 20:33 | 23 апр 2011 19:06,
35
Благодатният огън се запали
Благодатният огън възниква всяка година в параклиса над Божи гроб на Велика събота. Снимка: Reuters

Благодатният огън, който ще символизира в полунощ Възкресение Христово, се запали в събота в присъствието на 20 хиляди вярващи в базиликата "Божи гроб" в Ерусалим, предаде Франс прес.
Този хилядолетен ритуал, символ на вечността, мира и новото  начало, се състоя в препълнения с поклонници храм, а израелската  полиция и тази година имаше проблеми с въдворяването на реда. 

Особено недоволни от стриктните мерки за сигурност останаха  палестинските християни. Многобройни контролно-пропускателни пунктове бяха издигнати  през последните дни в Стария град на Ерусалим, който се намира в населената предимно с араби източна част на града, анексирана  от Израел през 1967 г. "Всяка година става все по-лошо.

Израелската полиция се  държи провокационно и се отнася с хората като с животни. Искаме  да празнуваме Великден свободно, без ограничения, за да спазим  нашите ритуали и традиции", се оплака палестинецът Иса Карми,  който живее в Стария град на Ерусалим.

За разлика обаче от предишни години, когато церемонията бе  помрачавана от сблъсъци между представители на различни  християнски общности, тази година цареше спокойствие, като се  изключи обичайната блъсканица, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Причина за  строгите мерки за сигурност бяха опасенията от евентуален  атентат.

Благодатният огън възниква всяка година в параклиса над Божи гроб на Велика събота, а първото споменаване за това чудо на  християнството датира от втори век след Христа. Ритуалът включва загасване на всички свещи и кандила в храма и запечатване на  вратата му още в петък вечерта.

Още по темата

Патриархът на Ерусалимската  православна църква Теофил Трети влезе сам в Божи гроб, след като войници провериха предварително дали в дрехите му няма укрит  кибрит или огниво. Народът отвън очакваше в молитви, докато  висшият духовник не излезе навън с горяща свещ, за да предизвика ликуващите възгласи на богомолците: "Аксиос" ("Достоен е").

Вярващите се впуснаха да запалят свещите си от Благодатния  огън. След това огънят ще бъде пренесен от процесия във Витлеем, на Западния бряг - родният град на Исус Христос. Частици от  Благодатния огън ще бъдат транспортирани със самолет в  православните държави, сред които и България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: благодатен огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
14
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
BLAGODATEN E V KAMINATA I KOGATO IMA KAKVO DA OPECHESCH..NA NEGO...
6
5
 
12
 
! Отговори
Я, че интересно преди 12 години
А защо само в православните ? Католиците май имат някакви съмнения относно този огън, а ?
5
9
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Знаеш ли, че написаното от тебе е сквернословие ? Поне до полунощ.
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е, че вярата се основава на вяра, ама все пак нещо като видео на спускащия се огън, няма ли? Щото отчето може да няма запалителни средства в него, но в църквата може да има....
3
13
 
12
 
! Отговори
Фокусник преди 12 години
Аз пък знам къде точно патриарха крие запалката. Кръгла такава.
2
29
 
17
 
! Отговори
Caleb преди 12 години
Интересен фокус. Малко бял фосфор и факлата се запалва сама, сякаш се е случило чудо. Но чудеса на този свят няма, за съжаление...
1
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Христос Воскресе на всички българи и дано най-после да вървим само напред и нагоре като един народ!