"Сбогом на атома", скандираха в Токио

Японците искат промяна в енергийната политика
Обновена: 24 апр 2011 18:06 | 24 апр 2011 18:06,
96
"Сбогом на атома", скандираха в Токио
Снимка: Reuters

Няколко хиляди души днес демонстрираха в центъра на Токио, настоявайки страната да се откаже от ядрената енергетика и да развива възобновяеми енергоизточници след инцидента в АЕЦ "Фукушима", последвал земетресението и вълната цунами от 11 март, предаде Франс прес.

С плакати, на които можеше да се прочете "Бай, Бай Генпацу" ("Сбогом на атома"), демонстрантите, мнозинството от които бяха младежи и цели семейства, преминаха мирно през центъра на Токио под силното слънце, тръгвайки от парка Йойоги.

"Ние сме обезпокоени. Преди Фукушима изобщо не мислех за това, но сега нещата трябва да се променят, трябва да се направи нещо за децата ни", каза Хироши Лино, цитиран от Франс прес.

Хироши е на 43 години и се включил в демонстрацията с искането "да бъде променена енергийната политика". Заедно с него бяха съпругата му и техните две момчета – на 5 и 9 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
3
 
! Отговори
7 преди 13 години
Странно но някой помни ли колко по Рихтер беше земетресението през 1977 във Вранча и защо ли на Козлодуй нищо не му стана тогава. Толкова за сигурността на Козлодуй, ако се спазят всички изисквания и в Белене не виждам проблем. Дори и с 2 млрд. да е повече но да са за сигурност и надвишаване на нормативите.
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да чакаш ток от вятър е вятър работа - скъпо и непостоянно. Тия дето сега реват срещу атома ще се нас*рат прави пред гишетата да плащат луди сметки за "зелена енергия" Земеделска земя се прахосва за да се строят тези смешни перки... храната на бъдещето ще се казва "пържен вятър на скара"
33
2
 
2
 
! Отговори
onouchi преди 13 години
veliki bulgari ! podarjava me vi za skrab ocelelite ni reaktori
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 31: ТОЧНО ТАКА...и като добавка - драстично редуциране на разхищенията на енергия.
31
1
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 13 години
До Нане: Е па щом че се дава.а толко много пари сигур, че има некой келепир...!
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИМА ХИЛЯДИ АЛТЕРНАТИВИ ВОДА-ВЪЛНИ ВЯТЪР СЛЪНЦЕ ГЕО ТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ И МНОГО ДРУГИ
29
3
 
6
 
! Отговори
Нане преди 13 години
Я като гледам русняко как напиня за АЕЦ-о си мислим, че че я построи и без да ни пита...па се питам дека му е келепиро...?
28
1
 
0
 
! Отговори
rf5f5434 преди 13 години
da
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Бойко Борисов зора му за тази централа е вкара пари в държавата сега. Не му пука какво ще стане след 15-20 години, като започне да остарява АЕЦ Белене. И е прав след 20 години ще е пенсионер, няма жена няма деца, никога няма да има внуци, дреме му дали ще остане нещо живо на територията на България.
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След 1979 и инцидента с атомната централа в САЩ няма нито една нова построена атомна там, сега и Япония това ще последва. Само тук нашия селски бек от Банкя продължава да вярва, че в атомната енергия е бъдещето. Но това беше и мечтата и върха на комунизма (атомните централи) и за това Бойко още си следва тази мечта. Само пияните руснаци продължават с глупостите да строят централи.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ни е лош ни Козлодуй, нито Белене. Лошото е че НЯМА РЕД.Я, какво пише 25. Може ли такива работи?Дета няма правда, дето няма ред, извади си х.яи е.и наред.
24
0
 
7
 
! Отговори
за 23 преди 13 години
Сигнализирано е, разбира се.както и подмяата на ядрено гориво с рециклираното. В момента всеки се прави на луд. Разликата е около 60 милиона долара на година....досетете се коя я прибира....с тез пари може да си купиш - справедливост, мълчание и пр.
23
5
 
10
 
! Отговори
за 9 преди 13 години
И кой си ти? Атомен физик ли? Разправяй ги на друг, някое заблудено червено *** си...........добре ли плаща Путев за работа днес ?
22
3
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
Ти това навсякъде го пишеш, но интересно защо не го адресираш до тия, които трябва да контролират тия неща. Не ти вярвам. А, ако си прав - сигнализирай.
21
2
 
3
 
! Отговори
за 4 преди 13 години
Не знам кой е малоумният? Как си представяш един АЕЦ да има живот 10 години ? А след 3 зметресения от 7+ и цунами всеки АЕЦ ще има проблеми
20
8
 
8
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Сбогом атом и добре дошъл Трети свят у нас! :))))))
19
3
 
9
 
! Отговори
за 14 преди 13 години
Стига си дрънкал глупости. Не само ти си работил на Козлодуй............на времето основният инструмент беше отвертака, за ужас на първата инспекция през 1991 от МАГАТЕ . В момента прътите на единия реактор не слизат до долу, на ''специалистит'' викат и така ще спре......ако това се докладва, ще спре целият реактор
18
9
 
6
 
! Отговори
за 16 преди 13 години
Кои руски ? Дето Арива им обеща помощ да ги направи 2 + ли ? Щото най- новите са 3 +...........айде стига с това рублофилство, хора дето са правели Запорожец няма как да са на ти с техниката
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Японците нямат друга алтернатива освен АЕЦ-ли. Те нямат Петрол, Газ, или въглища. За да се заместят наличните централи с вятърни означава невероятни инвестиции които няма да решат поблема защото вятъра не е постоянен източник на ел. енергия а за фотоволтаици не може и дума да става. Проблема им е че АЕЦ-ли са в частни корпорации които не влагат и $ за да са надеждин реакторите и от там са всичките беди. Трябва да има стандарти които да са съобразени със обстановката. Има начин но струва $-ри
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
атомен физик Благодаря.