"Сбогом на атома", скандираха в Токио

Японците искат промяна в енергийната политика
Обновена: 24 апр 2011 18:06 | 24 апр 2011 18:06,
96
"Сбогом на атома", скандираха в Токио
Снимка: Reuters

Няколко хиляди души днес демонстрираха в центъра на Токио, настоявайки страната да се откаже от ядрената енергетика и да развива възобновяеми енергоизточници след инцидента в АЕЦ "Фукушима", последвал земетресението и вълната цунами от 11 март, предаде Франс прес.

С плакати, на които можеше да се прочете "Бай, Бай Генпацу" ("Сбогом на атома"), демонстрантите, мнозинството от които бяха младежи и цели семейства, преминаха мирно през центъра на Токио под силното слънце, тръгвайки от парка Йойоги.

"Ние сме обезпокоени. Преди Фукушима изобщо не мислех за това, но сега нещата трябва да се променят, трябва да се направи нещо за децата ни", каза Хироши Лино, цитиран от Франс прес.

Хироши е на 43 години и се включил в демонстрацията с искането "да бъде променена енергийната политика". Заедно с него бяха съпругата му и техните две момчета – на 5 и 9 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
11
 
! Отговори
Уточнител10 преди 13 години
По отношение на Експерименталния ядрен реактор на БАН - 8 км в София:Реакторът отдавна е изведен от експлоатация но сътветните ОЯГ и РАО - общо няколкостотин кг. са погребани (за вечни времена) в корпуса на реактора (в София).Любознателният читател може да се запознае по-подробно с фактите по въпроса в любопитния и дискретен документ "Стратегия за управление на отработено ядрено гориво и на радиоактивни отпадъци"...
54
2
 
11
 
! Отговори
Уточнител9 преди 13 години
Ясно е обаче, че във финансовите разчети не могат да се отразят всички рискове от съхраняването (за вечни времена) на високорадиоактивни отпадъци в една малка територия, като България.Така, че уважаеми читателю, сам си отговори на въпроса какво означават понятията: "русофили" и "българофоби"По отношение на Експерименталния ядрен реактор на БАН - 8 км в София:Реакторът отдавна е изведен от експлоатация но сътветните ОЯГ и РАО - общо няколкостотин кг. са погребани (за вечни времена) в корпуса..
53
2
 
14
 
! Отговори
уточнител8 преди 13 години
Ако се приеме, че жизненият цикъл на АЕЦ е 50 - 60 години ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕСМЕТНЕ (към днешна дата), ЧЕ ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ГЕНЕРИРАНА ОТ АЕЦ ПРЕСМЕТНАТА ПО ПЪЛНА СЕБЕСТОЙНОСТ НЯМА ДА ОТСТЪПВА НА ТАЗИ ОТ ВЕИ (а може и да я превъзхожда) - т. е. ДА НАДМИНЕ 35 - 40 евроцента.С тази разлика, че цялата сума ще се изплаща поне от две поколения, при което следващото поколение ще бъде безсилно да промени нещата, КОЕТО Е И ЦЕЛТА НА "ПРОЕКТА".
52
0
 
11
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 45ЕС, от своя страна, издаде директива - "Не се разрешава износът на ядрени отпадъци извън ЕС с цел окончателно погребване."Хлъц!
51
1
 
12
 
! Отговори
Уточнител7 преди 13 години
3. построяване, зареждане и ослужване(десетки и стотици години) на Хранилищата за ОЯГ и РАО4. ликвидация, утилизация и обезопасяване на терена след приключване на жизн. цикъл на АЕЦ-а5. изграждане на инфраструктурата за обслужване на АЕЦ-а, вкл. подръжка и обслужване през целия жизнен цикъл6. финансови разходи за ослужване на лихви по кредититеЗаб.: тук не се включват извънредни разходи - напр. аварии и т.н., които могат да бъдат непредвидими.
50
1
 
13
 
! Отговори
Уточнител6 преди 13 години
ВСИЧКИ ВТОРИЧНО РАДИОАКТИВИРАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ НЕЯ ТРЯБВА ДА СЕ "ПОГРЕБАТ" ЗАЕДНО С ОЯГ И РАО, А ТЕРЕНЪТ ДА СЕ ИЗРАВНИ, РЕКУЛТИВИРА И ОБЕЗОПАСИ. СТОЙНОСТТА САМО НА ТАЗИ ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ПРЕВЪЗХОЖДА СРЕДСТВАТА ВЛОЖЕНИ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ.С други думи ще се плаща за: 1. проектиране, строеж и пуск на АЕЦ-а2. подръжка и ремонти през целия период на експлоатация, вкл.обработка и съхраняване на ОЯГ и РАО
49
1
 
11
 
! Отговори
Уточнител5 преди 13 години
ОТ ГОРНОТО СЛЕДВА, че на териториятя на Козлодуй към момента на завършване на жизнения цикъл на централата (след петнайсетина години) ще трябва да се "погребат" ОЯГ и РАО в количество 20 - 30 000 тона за период (в зависимост от активността) десетки и стотици години - практически за вечни времена.ОТ ГОРНОТО СЪЩО СЛЕДВА, ЧЕ КОГАТО ПРИКЛЮЧИ ЖИЗНЕНИЯТ ЦИКЪЛ НА ЦЕНТРАЛАТА, СЪЩАТА ТРЯБВА НАПЪЛНО ДА СЕ ПРЕМАХНЕ И УТИЛИЗИРА - Т.Е ФИЗИЧЕСКИ ДА СЕ УНИЩОЖИ И ВСИЧКИ ВТОРИЧНО РАДИОАКТИВИРАНИ МАТЕРИАЛИ
48
1
 
12
 
! Отговори
Уточнител4 преди 13 години
По отношение на РАО (РадиоАктивни Отпадъци) - на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е изграден Комплекс за преработка , цехове , площадки и хранилища, в които понастоящем се съхраняват твърди и течни РАО с висока, ниска и средна радиоактивност в количество около 17000!! куб. м.ОТ ГОРНОТО СЛЕДВА, че на териториятя на Козлодуй към момента на завършване на жизнения цикъл на централата (след петнайсетина години) ще трябва да се "погребат" ОЯГ и РАО в количество 20 - 30 000 тона
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...атомния физик се изгуби нещо :)
46
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
потопен си в океан от глупост...собственатата ти...
45
1
 
10
 
! Отговори
Уточнител3 преди 13 години
По тази схема първата пратка преработено ОЯГ от Русия (извадено след 1989) би трябвало да е пристигнало в България преди 2009?.Хранилището за отработено ядрено гориво (ХОГ) за тези т.нар. "остъклени" високорадиоактивни ОЯГ започна да се строи в Козлодуй през 2005 и първият етап би трябвало да е бил завършен през 2009, а вторият - през 2012.По обяснимими причини по тозивъпрос не се шуми.
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...точно така - никой не се замисля за този факт. Руската дума прие закон, с който не се позволява повече съхраняване на отработено ядрено гориво на територията на федерацията. Вие му мислете къде ще отива това нещо... Хората ви казват, че искат да мислят за децата си, а вие мислете пак за партии, цветове и разни други начини да ви разединяват...
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А кога ли в София ще кажем: "Сбогом Гоце! Сбогом ***!"
42
1
 
11
 
! Отговори
Уточнител2 преди 13 години
Басейните са в непосредствена близост до реакторите и непрекъснато се охлаждат.В тях постъпват касетите с отработено гориво непосредствено след изваждане от реактора и преседяват там с години.След това се транспотират в Русия за обработка, съгласно договорите, при което ОЯГ извадено преди 1989 остава в СССР/Русия, а изваденото след 1989 и преседяло определеното време в басейните към АЕЦ "Козлодуй" се връща в България.
41
2
 
14
 
! Отговори
Уточнител преди 13 години
Във връзка с наложеното информационно затъмнение в българските медии по въпроса за АЕЦ мнозина ще се учудят, ако научат за следните национално неизвестни факти: - Понастоящем в АЕЦ "Козлодуй" се съхраняват (в специални басейни за отлежаване и в "Хранилище под вода" - с охлаждане) ОЯГ (Отработено Ядрено Гориво) в количество около 1000!! тона с много високо ниво на радиоактивност. Басейните са в непосредствена близост до реакторите и непрекъснато се охлаждат.
40
1
 
15
 
! Отговори
DA преди 13 години
Потопени сме в океан от енергия! Но монополите никога няма да позволят да се яви нещо което ще им отнеме печалбите и властта!Има няколко успешни опита на Н. Тесла но всичко е старателно прибрано и заличено.
39
1
 
16
 
! Отговори
xxl преди 13 години
Потопени сме в океан от енергия! Но монополите никога няма да позволят да се яви нещо което ще им отнеме печалбите и властта!Има няколко успешни опита на Н. Тесла но всичко е старателно прибрано и заличено. Чудо трябва да се случи за да излезат наяве колко много неизчерпаеми източници на енергия имаме!
38
2
 
13
 
! Отговори
... преди 13 години
...изключително невежо изказване, анонимник!Нека само спомена, че Испания изкара цялия си зимен период на ВЕИ - вятър и слънце. Непознаването на определена материяя води до подобни изказвания, но винаги най-голямо влияние оказва "изпирането" на мозъци от страна на сегашното БГ правителство. Тази сделка с Белене е най-голямата корупционна сделка в историята на БГ...
37
1
 
10
 
! Отговори
to4no преди 13 години
ИМА ХИЛЯДИ АЛТЕРНАТИВИ ВОДА-ВЪЛНИ ВЯТЪР СЛЪНЦЕ ГЕО ТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ И МНОГО ДРУГИ da dopalnq petrolnite i qdreni lobita nepozvolqvat zelena energiq da ima
36
1
 
9
 
! Отговори
Gio преди 13 години
...г-н Атомен физик, най-безопасната атомна електроцентрала се намира в Германия. Там умните хора се вдигнаха и не позоволиха старта на реакторите и. Щом като искате да се наслаждавате на внимание тук, във форумите, кажете на обикновените хора колко реактора са планирани за АЕЦ Белене?