В САЩ ликуват: Осама е мъртъв

Трупът на лидера на Ал Кайда е в американски ръце
2 май 2011 10:00, Елка Василева
382

Младежи ликуват пред Белия дом. Снимка: Reuters

 

Минути след разпространяването на новината, че Осама бен Ладен е убит, стотици хора се втурнаха към Белия дом, за да празнуват, пише в. "Вашингтон пост". Повечето от тях бяха студенти от университета "Джордж Вашингтон", които тези дни държат семестриални изпити.

Събралите се спонтанно по улиците на американската столица пееха националния химн и скандираха: "Ю Ес Ей!". Мнозина развяваха флага на САЩ, а някои запяха патриотичната песен "Боже, пази Америка!", посочва БТА.

Вестникът заключава, че съобщението на президент Барак Обама е наелектризирало Вашингтон и цялата страна. Водещи членове на Конгреса са направили изявления по повод убийството на човека, отговорен за атентатите от 11 септември 2001.

В среднощната тъмнина на "Таймс скуеър" в центъра на Манхатън се изсипаха туристи от околните хотели, за да празнуват с непознати, пише "Ню Йорк таймс". При вестта край мястото, където се издигаха двете кули на Световния търговски център, полицаи издигаха победоносно юмруци във въздуха, а от патрулната кола ехтеше изпълнение на гайди.

"Нюйоркчани чакаха тази новина близо 10 години. Надявам се, че това ще донесе известно облекчение и затваряне на страницата за онези, които са загубили любими хора на 11 септември", цитира вестникът кмета на града Майкъл Блумбърг.

Още по темата

Петима души, сред които Осама бен Ладен, са били убити при американската специална операция за ликвидиране на терорист номер едно недалеч от пакистанската столица Исламабад в неделя.

Загинали са още син на Бен Ладен, други двама мъже – вероятно куриери на лидера на Ал Кайда, и една жена, зад която се криел мъж. Две жени били ранени.

Задържани са две жени и четири деца на Бин Ладен. Арестувани са и няколко негови телохранители, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пакистанското разузнаване.

Няма пострадали американци, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама. Той уточни, че трупът на Бен Ладен е в американски ръце.

Представител на правителството на САЩ увери, че тялото е третирано в съответствие с мюсюлманската традиция, предаде Асошиейтед прес.

Операцията е била проведена от "малък екип" и е продължила 40 минути. Цитираните от АФП източници, пожелали да запазят анонимност, не уточниха дали става въпрос за агенти на ЦРУ или за войници от специалните части.

Осама бен Ладен е бил убит при специална операция в северозападния пакистански град Аботабад, на около 50 километра североизточно от столицата Исламабад, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че Бог вижда, вижда! Aма вижда и на едните и на другите грешките! Обаче не е и гарга та да им изкълве веднага очите! Jedem das seine...
244
1
 
8
 
! Отговори
В САЩ ликуват: Осама преди 13 години
На пресконференция в Интернет самият Бен Ладен потвърди новината и каза че са го убили в неделя.След като е дал ДНК проба за удостоверяване на самоличността си Осама Бен Ладен сподели пред медиите,че чака да му бъде издаден смъртен акт за да може всичко да бъде според добрата законова практика.Желанието му както споменал е след погребението да му бъде разрешено да се насочи към преподаването на Международна политика и сигурност,тъй като вече има покана от няколко водещи световни университети.
243
2
 
14
 
! Отговори
Dimata преди 13 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ АМЕРИКА НЯМА НИТО ЕДНА СПЕЧЕЛЕНА БИТКА, ВИЕНТНАМ-ТРАГЕДИЯ, АФГАНИСТАН-ЦИКЛИ НА ЕДНО МЯСТО, ЗА ИРАК ДА НЕ ГОВОРЯ. ТОВА Е ДЪРЖАВА БЕЗ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ И ПРИНЦИПИ. И НАЙ-ВАЖНОТО ДЪРЖАВА БЕЗ ПОБЕДА И ЧЕСТ, БИХА ПРОДАЛИ МАЙКИТЕ СИ ЗА ПАРИ. ПО ВРЕМЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ ПРОДАВАХА ОРЪЖИТЕ НА ТУРЦИТЕ С КОЕТО СЕ ИЗБИВАХА ЪЛГАРИ, ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА КОГАТО РУСИЯ И ЕВРОПА ДАДОХА МИЛИОНИ ЖЕРТВИ ТЕЗИ СЕ КРИЕХА КАТО МИШОЦИ. АМЕРИКА Е НАЦИЯ БЕЗ ТРАДИЦИИ И ЧЕСТ.
242
1
 
6
 
! Отговори
Апис преди 13 години
Да, Ал Кайда ще продължи терора. Трепери свят, трепери! Добре, че е великия Чичо Сам да ни пази, пази ни Сами пази ни, лапай лапай от благата на планетата, но ни пази.
241
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Барак също е ХРИСТИЯНИН." Сега пък християнин ли е? Нали наскоро го обявиха евреите за юдеин! Както е тръгнало, със сигурност ще се окаже, че е наместник на Буда например!
240
3
 
11
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВИЕ ! преди 13 години
ИСТИНСКОТО ХРИСТИЯНСТВО Е ПРАВОСЛАВИЕТО , ЧИИТО БАСТИОН Е РУСИЯ ! А КАТОЛИЦИЗМЪТ Е ЕРЕС , СЕКТА по няколко причини. Една от тях е свързана с папата , който е обявен за някакъв Божи наместник на земята, КОЕТО ,АКО НЕ БЕШЕ АБСУРДНО,ЩЕШЕ ДА Е СМЕШНО !
239
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 240.Гледал я е със сигурност..то друго по телевизиите не даваха
238
5
 
3
 
! Отговори
JCPenney преди 13 години
дано да е истина
237
2
 
3
 
! Отговори
Wolf преди 13 години
Ако наистина е мъртъв това е страхотно,тая гадина изби сумати народ,но се съмнявам,според мен американците нарочно съобщиха че са убили Осама за да успокоят света,че няма да има повече атентати.Даже и да е мъртав,друх ще наследи мястото му,така че дали е убит или не,Ал-Кайда ще продължава терора.
236
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"САЩ СА НАЙ- ХРИСТИЯНСКАТА ДЪРЖАВА. Основанията за противното са скалъпени от КОМУНИСТИ АНТИХРИСТИ- ***, това ВСЕКИ го знае, ДОРИ слепите и глухите!!! където е имало комунизъм християнство не никне, турското владичество е било като песен в сравнение с мракобесния антихризъм при болшевиките!"Стига си го повтарял бе, папагал! Не, че такива трябва да живеят, ама да твърдиш глусти! Защо тогава Преидентът на САЩ се казва Барак ХУСЕЙН Обама? Кажи де!
235
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поне да се надяваме, че е успял да гледа сватбата на Уилям и Кейт!
234
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Вярвате на всичко, което ви кажат. В момента медия може да създаде, въздигне и убие човек от нищото.
233
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ СА НАЙ- ХРИСТИЯНСКАТА ДЪРЖАВА. Основанията за противното са скалъпени от КОМУНИСТИ АНТИХРИСТИ- ***, това ВСЕКИ го знае, ДОРИ слепите и глухите!!! където е имало комунизъм християнство не никне, турското владичество е било като песен в сравнение с мракобесния антихризъм при болшевиките!
232
2
 
4
 
! Отговори
lubomir преди 13 години
Няма други такива ***
231
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всяка държава е основана от диваци и племена, нациите се формират през Новото време. в средновековието нации НЯМА, само християни.
230
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ НИКОГА НЕ СА БИЛИ , НЕ СА И НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА , ДОРИ И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ ! ТАМ ОФИЦИАЛНО СЕ ПОКРОВИТЕЛСТВАТ И СЕ СУБСИДИРАТ НАЙ-СТРАШНИТЕ СЕКТИ , САТАНИСТИТЕ !
229
1
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 13 години
За всички които си мислят че Осама е измислен т.е никога не е имало такъв човек. Защо сега правят изявление че е мъртъв? Защо да речем не веднага след 11/9 ? или хайде 1-2 години след това. Защо се чакаше до 2011? За мен Осама беше реално съществуващ терорист обучен от ЦРУ за да се бори срещу руснаците но който се обърна против създателите си.
228
1
 
3
 
! Отговори
sie преди 13 години
nai golemite teroristi sa v usa, kradeca vika drujte kradeca
227
5
 
5
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
*** *** са си тия, няма спор .... Ако "Осама" е наистина мъртъв, значи сега страната им трябваше да е в национален траур и без президент.
226
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в русия има само болшевизъм, антихризъм и сатанизъм. това не е от вчера или онзи ден- винаги е било така! Християнството е в Рим, Константинопол, Йерусалим!