В САЩ ликуват: Осама е мъртъв

Трупът на лидера на Ал Кайда е в американски ръце
2 май 2011 10:00, Елка Василева
382

Младежи ликуват пред Белия дом. Снимка: Reuters

 

Минути след разпространяването на новината, че Осама бен Ладен е убит, стотици хора се втурнаха към Белия дом, за да празнуват, пише в. "Вашингтон пост". Повечето от тях бяха студенти от университета "Джордж Вашингтон", които тези дни държат семестриални изпити.

Събралите се спонтанно по улиците на американската столица пееха националния химн и скандираха: "Ю Ес Ей!". Мнозина развяваха флага на САЩ, а някои запяха патриотичната песен "Боже, пази Америка!", посочва БТА.

Вестникът заключава, че съобщението на президент Барак Обама е наелектризирало Вашингтон и цялата страна. Водещи членове на Конгреса са направили изявления по повод убийството на човека, отговорен за атентатите от 11 септември 2001.

В среднощната тъмнина на "Таймс скуеър" в центъра на Манхатън се изсипаха туристи от околните хотели, за да празнуват с непознати, пише "Ню Йорк таймс". При вестта край мястото, където се издигаха двете кули на Световния търговски център, полицаи издигаха победоносно юмруци във въздуха, а от патрулната кола ехтеше изпълнение на гайди.

"Нюйоркчани чакаха тази новина близо 10 години. Надявам се, че това ще донесе известно облекчение и затваряне на страницата за онези, които са загубили любими хора на 11 септември", цитира вестникът кмета на града Майкъл Блумбърг.

Още по темата

Петима души, сред които Осама бен Ладен, са били убити при американската специална операция за ликвидиране на терорист номер едно недалеч от пакистанската столица Исламабад в неделя.

Загинали са още син на Бен Ладен, други двама мъже – вероятно куриери на лидера на Ал Кайда, и една жена, зад която се криел мъж. Две жени били ранени.

Задържани са две жени и четири деца на Бин Ладен. Арестувани са и няколко негови телохранители, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пакистанското разузнаване.

Няма пострадали американци, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама. Той уточни, че трупът на Бен Ладен е в американски ръце.

Представител на правителството на САЩ увери, че тялото е третирано в съответствие с мюсюлманската традиция, предаде Асошиейтед прес.

Операцията е била проведена от "малък екип" и е продължила 40 минути. Цитираните от АФП източници, пожелали да запазят анонимност, не уточниха дали става въпрос за агенти на ЦРУ или за войници от специалните части.

Осама бен Ладен е бил убит при специална операция в северозападния пакистански град Аботабад, на около 50 километра североизточно от столицата Исламабад, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
13
 
4
 
! Отговори
Кабули преди 12 години
Тук има много анти американци, бе! Повече, отколкото на митинг на Бузлуджа! Е, все от патриоти нагоре! Да, ама турската гемия избяга от граничарите ни! И нашите се спряха, защото си имаме само едно "Дръзки" корито и нам колко си катери - играчки. А американците наказват! Наказват и руснаците! И китайците - също.Ей, мърлячи, ако утре САЩ решат България да стане техен щат, как ще реагирате? Дали първи няма да изплезите езици като френски вратовръзки от близане на американски ***?
264
2
 
17
 
! Отговори
глупости преди 12 години
Дедовият е мъртъв.Както казва Ицето - ту партс:1. Правят никого неизвестна акция в Пакистан2. Единствените съобщили за смъртта му са САЩ + Ал Кайда (пак САЩ)3. "Погребан" е в морето, така че никой да не може да докаже, че убитият (ако има такъв изобщо) не е ОсамаПореден цирк с участието на сценаристите от Белия дом. Осама сигурно е на Хавайте със Саддам и опъват по две девойки на ден...
263
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки е отговорен пред себе си и пртед Бог, с това което прави ....дали е бил Осама или Буш няма значение за Него!
262
0
 
12
 
! Отговори
кроко преди 12 години
Е ,че не е тайна за никой ,че най -големите прошляци и крадци са имигрирали от Европа в сащ и са създали най-жалката нация на света!Затова и къщите и пътищата и градовете и колите са по-големи от навсякъде по света.Защото това е една държава създадена от еврейски комплексарчета и крадци!!!
261
2
 
18
 
! Отговори
Пффф преди 12 години
Леле тези на снимката колко са прости - правителството ги превръща в роби - те се радват :X :X
260
3
 
13
 
! Отговори
aa преди 12 години
kakto kazal Slavkov-това не е държава, това е предприятие! След войната един от техните президенти казва, че експериментът за създаване на държава, за създаване на нация още не е завършил. Кенеди каза на стената I am а berliner. Стената стоеше там. Тази стена падна, а сега Щатите строят стена към Мексико. Една страна създадена от най, най-ниска категория хора, от прошляците на Европа. Те извършиха най-големия геноцид, изтребиха местното население - индианците, взеха земите на Мексико и сега те ще ми диктуват живота! Така че, за това изобщо не ми се говори.
259
6
 
20
 
! Отговори
kroko преди 12 години
сащ са най -позорната нация на света ,наравно с гърците и албанците!
258
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(терориста) Осама незнам дали изобщо е съществувал ,но Обама си е реална личност и е най-голямата терористична заплаха за планетата-ирак,афганистан,сърбия ,либия ,виетнам, хирошима,нагазаки ,салвадор....бе то край нямат терористичните операции на (борците срещу тероризма ) -терориста сащ
257
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обаче били погребали трупа в рамките на 24 часа. :))))))))))))))) Колко удобно!
256
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как. Разбира се, че сега ще го "убият". Нали идват избори. Честито на Обама. Току що бе преизбран. Овцете в щатите само това чакат. А колкото до Осама - човека е мъртъв вече от няколко години...
255
4
 
22
 
! Отговори
тъпак преди 12 години
Кой бомбардира София през втората световна война ?- Американците. Кой притисна България в ъгъла след първата световна? - Американците.
254
1
 
13
 
! Отговори
до 263 преди 12 години
И какво от това, на някои пукаше ли му че колят и бесят турците, на кой му пукаше. Никои не си мръдна и пръста даже. Само РУСИЯ го направи. Аман от разни дето казват на бялото черно.
253
3
 
18
 
! Отговори
Dimata преди 12 години
КАКВОТО И ДА СИ ГОВОРИМ ИСТИНАТА Е ЧЕ РУСИЯ Е ДЪРЖАВА ДОКАЗАЛА СПОСОБНОСТИТЕ СИ, А АМЕРКА КАДЕТО СЕ НАМЕСИ НАВСЯКЪДЕ СТАВА ЕДНИ ГОЛЯМ БАТАК, В КОЙТО УМИРАТ ПРЕДИМНО ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ. ПРИМЕРИТЕ СА МНОГО, А РЕЗУЛТАТИТЕ СА НУЛЕВИ.
252
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво го ударихте толкова на религиозни и политичестки спорове? Убили са човек. Това повод за празнуване ли е? Представи си турците какъв купон трябва да вдигат на 19 Февруари и 2 Юни всяка година за смъртта на нашите терористи. Като са такива демократи и толкова добри християни, защо не го осъдиха преди да го гръмнат в тиквата. Американците са *** на света, но за съжаление имат най-големите пушки...
251
9
 
7
 
! Отговори
простак преди 12 години
За Рино 257-Кой помогна за първия превод на цялата Библия на новобългарски в 1878-Американците.Кой разклати камбаната пред цял свят,че башибозукът в Батак коли не СЪРБИ,а БЪЛГАРИ-АМЕРИКАНЕЦЪТ Януариъс Мак Гахан.Вечна слава на всички убити за освобождението на България-руси,украинци,поляци,финландци,БЪЛГАРИ....!Шова не значи,че в тяхна памет безпрекословно да преглъщами и меда,и лай.ата на управляващите ДНЕШНА Русия. Аман от акъллии!
250
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"то лошото е именно, че русия окупира Бг. през 1878 година, от тогава е беднотията, побъркаността сред народеца (русофилията) и т.н. "братски" армагани!"Ами Гърция защо фалира като си беше от другия лагер? Или пак руснаците са виновни, че не са ги окупирали?!
249
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GLUPAZI ZOMBIRANI SA AMERIKANZITE
248
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали е убит или не, почти няма значение. Както се казва по-долу, щом не го осъдиха, значи го превърнаха в герой!
247
1
 
11
 
! Отговори
РИНО преди 12 години
Когато друга нация даде 20 000 жертви за свободата на България, тогава ще уважаваме и нея... Докато америка е европа гледаха безучастно извращенията спрямо българите, руснаците дойдоха на помощ, и сега е така. какво виждаме от америка и европа, едно голямо НИЩО
246
2
 
8
 
! Отговори
xxx преди 12 години
Поредица от блестящи успехи на американската армия! Оня ден - ликвидиран един от синовете на Кадафи и три броя внуци, днес - един от синовете на Осама и баща му, както и жена, зад която се криел мъж (който в последствие избягал). Гордеем се!