Взрив в АЕЦ "Фукушима-1", няма щети

Няма повишение на радиационния фон
31 май 2011 11:56, Елка Василева
7
Взрив в АЕЦ "Фукушима-1", няма щети
АЕЦ "Фукушима-1". Снимка: Reuters

Взрив стана до IV енергоблок на авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1“ във вторник. Неочакваната експлозия не е причинила нови щети, съобщи операторът на електроцентралата „Токио електрик пауър“ (ТЕПКО).

Няма пострадали при взрива. Приборите не са регистрирали повишение на радиационния фон, предаде ИТАР-ТАСС.

Експлозията е станала до дистанционно управляван булдозер, който разчиствал радиоактивните отломки край сградата на IV блок. От ТЕПКО смятат, че машината може би е закачила закопана в земята газова бутилка.

През първите дни след ударите на вълните цунами върху АЕЦ „Фукушима-1“ през март станаха експлозии на водород, които силно разрушиха сградите на I, III и IV енергоблок.

В резултат територията около тях е засипана от отломки, много от които са силно радиоактивни. Те представляват заплаха за хората и пречат за широко разгръщане на работите.

За разчистването на радиоактивните отломки се използват дистанционно управлявани машини. Край IV енергоблок се провежда спешна подготовка за укрепване на сградата, която беше сериозно повредена от вълните цунами и експлозиите на водород.

В неговия реактор няма гориво, той е безопасен. На горния етаж на сградата обаче се намира басейн с отработено ядрено гориво. Той спешно трябва да бъде укрепен, тъй като евентуално срутване на сградата може да доведе до непредсказуеми последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: АЕЦтрусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
shteti niama samo edna hubava radiaciia da svetiat kato krushki ,tia sami shte se priklychat ,v bizko badeshte se ochakvat da se rodiat izvan zemni s dve glavi shest prasta tri ochi i dva ili tri kraka
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от високотехнологична Япония!!!!!!!!!!!!!!!!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 4 "Така и така сме най-бедната държава в ЕС, по-лошо не може да стане."О! Може!
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм противник на АЕЦ и искам България да последва примера на Германия. Така и така сме най-бедната държава в ЕС, по-лошо не може да стане.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А няма никви щети бе само дето Чернобил вече не преде пред Фукушима, ама нали реакторите са американски та не дават и дума да кажат. Толкова радиация във въздуха и водата са пуснали тези че Чернобил отдавна е надминат, ама лъжат и пипъла вярва:)))
2
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бързо да затваряваме руските атомни самовари без да се дърдори безмислено.
1
1
 
29
 
! Отговори
# преди 12 години
Взрив в АЕЦ "Фукушима-1", няма щети" - е това вероятно е първият и единствен взрив при който няма щети!!!