Внезапно ли е било нападението на Хитлер срещу СССР?

Опитвали се да разгадаят плановете на фюрера, следейки цената на овнешкото месо
21 юни 2011 12:26, Елка Василева
189
Внезапно ли е било нападението на Хитлер срещу СССР?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 22 юни Русия и бившите съветски републики ще отбележат трагичната дата – 70 години от началото на Великата Отечествена война. Дълги години съществуваше митът, че нападението на Хитлер е било внезапно за СССР (вероломно, както го наричаха във всички учебници). По-късно започна да се говори, че Сталин е проспал този стратегически момент.

При това едните убеждават, че това е станало поради липсата на достоверна информация от разузнаването, а други – заради параноидната подозрителност и недоверието на Вожда към разузнавачите.

През последните години, когато започнаха да се разсекретяват архивите, а медиите активно се включиха в „установяването на истината“, започнаха да валят факти. Това обаче не доведе до някаква определеност.

Сега едни казват, че в предвоенните години съветското разузнаване се е отличавало с невероятна ефективност и е разкрило едва ли не всички тайни на Третия райх.

Други пък посочват, че макар и Москва да е получавала донесения от цял свят с килограми, те не са съдържали отговорите на главните въпроси – къде, с какви сили и най-важното – кога ще нападнат хитлеристите, пише NEWSru.

„Комсомолская правда“ публикува интервю с известния военен историк Арсен Мартиросян, който дълги години е бил оперативен работник в разузнаването.
Той твърди, че месец преди войната Сталин вече е разполагал с информация, че в нападението ще стане  началото на третата десетдневка на юни. А след 10 дни Кремъл е започнал да получава информация, съдържаща точната дата – 22 юни.
 
Като цяло съобщения, включително с указване на различните варианти на плана за разгром на съветските войски, са започнали да пристигат в Москва още през 1935 г. А от края на 1936 г. вече е било известно, че в Германия е разработен първият вариант на плана за агресия, наречен тогава скромно „Източна кампания“, казва експертът.

По думите му от архивните материали следва, че в последните 10 дни преди войната съветското разузнаване точно или относително точно 47 пъти е посочило датата на фашисткото нахлуване в СССР.

Точно поради това на 18 юни 1941 г. Сталин разпорежда да бъде обявена бойна тревога в армията.

От друга страна обаче в материал на Би Би Си се поставя под съмнение тезата за това, че съветското разузнаване е затрупвало Москва с информация за точната дата на започването на войната.

За да изкажеш предположение за скорошна война между Германия и СССР през пролетта на 1941 г., не е било нужно да си гениален ясновидец, се казва в материала.
В дипломатическите, експертните и журналистическите среди са изобилствали подобни разговори, с позоваване на „добре информирани източници“.

Съветското разузнаване естествено не е бездействало. Но нейните съобщения са били или откъслечни сведения за предислоциране на отделни воински части, или преразказ на разговори на сътрудници с чужди дипломати и кореспонденти, без отговори на главните въпроси.

При това според данните, достъпни 66 години след края на войната, СССР никога не е имал в Берлин агент на нивото на Щирлиц, който да влиза при Химлер и Борман.

Въпреки легендата съветското разузнаване не е получавало плана „Барбароса“. Той е съществувал в само 9 екземпляра, шест от които до края на войната са били съхранявани в личния сейф на Хитлер, а останалите три през септември 1940 г. са били изпратени на главнокомандващите.

Дори планът „Барбароса“ не е съдържал дата за начало на войната. Фюрерът я определя едва на 30 април, като и тогава са били възможни варианти – сроковете за нападение срещу Полша и Франция той е променял няколко пъти.

Опитвали се да изчислят плановете на Хитлер, буквално броейки овцете

В навечерието на войната е станало още нещо, която, разказват, и до днес се изучава във всички разузнавателни школи в света. Или началникът на Главното разузнавателно управление Филип Голиков, или негови подчинени са измислили безупречен според тях критерий, позволяващ да се съди за намеренията на Германия.
Те преценили, че подготовката за война срещу студена Русия задължително трябва да включва масово клане на овце за ушиването на полушубки, което в условията на пазарна икономика е трябвало да свали цената на овнешкото месо.

Съветската агентура в цяла Европа получила задача да следи тези цени и тъй като те оставали стабилни, бил направен изводът: през 1941 г. нападение няма да има.

Разрешението на загадката се крие в безкрайната самонадеяност на Хитлер. Плененият край Сталинград фелдмаршал Фридрих Паулус казва, че фюрерът му е заявил: „Никаква зимна кампания няма да има. Категорично забранявам да ми се говори за зимна кампания“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 12 години
Не съм съвсем съгласен, че не е имало съветски разузнавачи от ранга на Щирлиц.Може би не в този му вариант - на изпечен, трениран психически и физически агент. Но все пак съветски шпионин който се е срещал лично и с Гьобелс и с Хитлер е имало. Една от тях е Олга Чехова. Певица и актриса, племенница на известния писател Антон Чехов. Странно защо Хитлер и се е доверявал, въпреки че е от руски произход.
102
3
 
6
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
Още с идването си на власт Сталин си поставя две задачи: 1. Укрепване на комунизма в СССР 2. Изнасянето му в Европа и по света. Ясно му е, че изпълнението на втората задача ще бъде посрещнато на нож от останалите велики сили, ако започне да го прилага със сила. Трябва му повод за да излезе от границите на Съюза. Сталин е знаел, че Хитлер ще го нападне, но не е направил нищо за да го предотврати, защото така получава необходимия повод да излезе навън. И да пороби половин Европа.
101
4
 
10
 
! Отговори
2121 до 48 преди 12 години
СССР , верно че го турихте, ама не на фашистите , щото сега Германия е на светлинни години пред Русия!Турихте ни го на нас българите и на България, щото освен че сме победенеа страна от 2та Св.война, ами и заради вас гнусните комуноиди сме побена страна и от Студената война!Скапаняци мръсни, единствени в историята загубили цялата си империя /Изт. Европа и СССР/ без нито един изстрел!Такива сте ***, че трябва всичките да ви разстрелят, като национални предатели и тук и в Русия!!!
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно съгласен с 97!....И когато се говори,че ни е наложена турска архитектура,кухня,музика,"култура", се пропуска факта,че Османската империя е създадена само 100-150 години преди да нахлуе в България...За какви турски традиции,архитектура и култура тогава говорим,че и да ни ги наложат на нас?...Те писменност дори не са имали!Писали са на арабски...Тези,които са имали всичко изброено по-горе са били българите....
99
2
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
В последните 20 години България бавно и мъчително от изостанала съветска колония се превръща в европейска държава, въпреки старанието на бившите милиционери да пробутват на хората азиатска музика и култ към ***.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСВ започва на 1 септември 1939 когато Германия обявява война на Полша, на 3 септември Франция и Великобритания обявяват война на Германия. На 17 септермври СССР вероломно напада Полша. Световната война обхваща цялия свят и няма логика никой да се изненадва от конфликта между Германия и Съветите през 1941.
97
0
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Шопеее,може,може!Ей глей кво ства у нас за последните 20 годинки:-))
96
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Никога не е било по-изостаналият и некултурен народ да наложи културата си на по-напреднал такъв. Варварина може да ти разруши града и да изколи хората, но не може насила да ги принизи до нивото си.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шопе, ако САЩ и Великобритания не бяха "отворили" втория фронт сега щяха да плещят на руски.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво изпровокира създаването на националсоциалистическата партия в Германия?...И защо толкова много германци застанаха зад Хитлер?......Унизителния за Германия мирен договор от ПСВ...Версайският договор е причината Германия да иска реванш....Причинно-следствена връзка....В този ред на мисли в дъното на всичко седи лакомията на победителките от ПСВ.
93
17
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Всичко това са глупости - катюши, скиори, тинтири-минтири. СССР печели, защото САЩ и Англия отварят Втори фронт, а преди това захранват съветската армия с всички необходими суровини и техника за фронта. Дори през 1944 Хитлер е имал шанс да обърне нещата, ако не е бил десанта в Нормандия. САЩ са решили, че им е по-изгодно СССР да спечели, защото са диваци и е по-лесно след това да се справят с тях. С Третия Райх щяха да видят голям зор.
92
0
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Тигрееее!Тва да не ти е Монако,че като му превземеш столицата и държавата е ***:-))))Разсмя ме!!!!Чети поне малко де:-))))))
91
0
 
3
 
! Отговори
Гаврош преди 12 години
Още преди 1990 г. съм гледал по телевизията филми, в които недвусмислено Сталин показваше,че се готви за война.Ами,д-р Зорге? Самозаблуждаваме ли се или това е политиката ни?
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Заради това,че 45 години живяхме в дезинформация и информационно затъмнение ние смятахме,че Сталин е велик.А всъщност той е унищожил повече хора отколкото са жертвите през втората световна нойна."Всъщност, е унищожил повече хора, отколкото са умрели през 20ти век! От сигурен източник го знам!
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината за "изненадващото" нападение се крие в заповедта на Жуков Червената Армия да не се поддава на провокации, въпреки, че има един тон доказателства, че е била дислоцирана до границата, щабовете са били на един изстрел с оръдие от границата, а летищата досами самата нея.А защо така са били така дислоцирани може да се сети и първокурсник във Военна академия - за нападение. Просто Сталин не е могъл да предположи, че има срещу себе си пълен ***, който дори не се готви за зимна кампания.
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Друг важен момент при надделяването на руснаците над немците е заповедта на Сталин всеки съветски войник, който се страхува и тръгне да бяга обратно да бива застрелван от своите. Така са избити доста бъзльовци.Това правило е подействало доста тонизиращо и ободряващо за руските бойци. Когато знаеш, че ако се обърнеш и тръгнеш обратно ще те гръмнат, посоката е само една напред и са продължили напред докато не са забучили червеното знаме на покрива на Reichstaga.
87
5
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
най-младият "комунист и активен борец против фашизма и капитализма" беше отрочето на Цола Георгиева - бременна в затвора , поради "лека жена " и оцелява във времето на "фашистка" България и сега отрочетата на болшивиките са най-големите" бизнесмени" и най-"кадърните" - СЪВЕТСКА *** !!!
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съветските историци толкова години плетоха лъжи за периода 1939-1945 и така се изложиха, че сега никой не им вярва.Тристранния пакт сключен на 27 септември 1940 съдържа следното:Член 5. Германия, Италия и Япония заявяват, че даденото споразумение в никакъв случай не засяга политическия статут на съществуващото в сегашния момент споразумение между трите държави и Съветския съюз. Публична тайна е че *** води заключителни преговори за присъединяване на СССР към оста Рим-Берлин-Токио.
85
5
 
15
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Комунисти, антикомунисти, русофили, русофоби!Наистина, защо пренебрегваме очевадния факт, че българският интерес бе във войната да победим ние /Германия,Румъния, италия, Унгария, България и Япония/, а не нашите противници!След 1945 г. България е победена страна!След 1989 г. /което е следствие на 1945 г./ България се води още веднъж победена, като зяагубила Студената война!Какви съветски освободители, какви 5 лв., какъв паметник на Съветската армия!Приказки и залъгалки за дечица малки!
84
0
 
2
 
! Отговори
Джони ''Кр преди 12 години
Ей ,Днес .бг чували ли сте на Рихард Зорге и ''червеният окестър''..Просто е, Сталин не се доверявал на никой ,той подписал ''пакт за ненападение'' с Райха (Германия).