$210 млрд. за възстановяване инфраструктурата в Япония след труса

Данните не са окончателни – не включват щетите от АЕЦ "Фукушима-1"
Обновена: 24 юни 2011 14:04 | 24 юни 2011 10:55, Елка Василева
0
 $210 млрд. за възстановяване инфраструктурата в Япония след труса
Снимка: Reuters

Възстановяването на инфраструктурата в североизточните райони на Япония, опустошени от земетресението и последвалото го цунами на 11 март, ще струва на правителството 16,9 трилиона йени или 210 милиарда долара, съобщи днес кабинетът на министрите, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Близо 10,2 трилиона йени властите ще трябва да заделят за строителството на нови жилища и предприятия в деветте най-силно пострадали префектури.

Възстановяването на пътищата и пристанищните съоръжения ще струва на правителството 2,2 трилиона йени.

Японското правителство подчерта, че щетите от мартенското бедствие са близо два пъти по-големи от нанесените от земетресението в Кобе през 1995 година.

Публикуваните днес данни обаче не са окончателни, тъй като те не отчитат щетите от аварията на АЕЦ "Фукушима-1". За ликвидирането на последиците от атомната криза правителството ще продължи да харчи огромни средства. Неотдавна заплащането на войниците от силите за самоотбрана, които участват в аварийните дейности, бе увеличено до 42 000 йени дневно (над 500 долара).

Анализатори се опасяват, че окончателната сметка за щетите може да влоши прогнозата за възстановяването на японската икономика, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари