Русия дръпна шалтера на Беларус

Конфликтът между Москва и Минск не е само икономически
Обновена: 29 юни 2011 15:14 | 29 юни 2011 09:07, Елка Василева
23
Русия дръпна шалтера на Беларус
Снимка: Reuters

В полунощ Русия спря изцяло доставките на ток за Беларус, като мотивът беше, че не е направено поредното плащане по задълженията от страна на Минск. Освен това по руска телевизия беше излъчен филм за краха на беларуското икономическо будо. Според експерти сега Беларус може да си отмъсти, като спре тока на разположените на нейна територия руски военни бази.

От руската държавна компания ОАО "Интер РАО ЕЕС" обясниха, че строгите санкции със спирането на износа на електроенергия са предприети, тъй като Беларус не е направила плащане от 600 милиона рубли за погасяване на задълженията си. От компанията казаха, че мерките са временни и ако парите бъдат получени, компанията е готова в рамките на денонощие да възстанови доставките в пълен обем.

На 9 юни „Интер РАО“ намали два пъти доставките на ток за Беларус – от 400-500 МВт на 200 МВт,  тъй като „Беленерго“ не беше плащала за тях от март и общият дълг възлизаше на 1,5 милиарда рубли. Тогава двете страни се договориха дългът да бъде изплатен на няколко транша до 5 юли и доставките да бъдат възстановени в предишния обем. Руската компания обаче по-късно премести дедлайна за 27 юни, понеделник.
 
По данни на беларуските енергетици руската електроенергия има дял от само 12% от цялото потребление в страната и Минск ще може, макар и с по-големи средства, сам да реши проблема.

Макар че двете страни в конфликта уверяват, че в случващото се няма политически контекст, анализатори казват, че в икономическите отношения между Русия и Беларус винаги е присъствала политиката, пише „Независимая газета“.

За това по специално според специалистите говори фактът, че непосредствено преди спирането на тока по руската телевизия НВТ в програмата „Извънредно произшествие. Разследвания“ беше излъчен филм за краха на беларуското икономическо чудо, за което многократно с голям гордост е говорил президентът на страната Александър Лукашенко.

Авторите на филма разказват за „мълчаливите акции“ на обикновените беларуси, които излизат на улицата, защото „няма от какво да живеят“, а в магазините са свършили „солта, цигарите и гречката“. Показани са и огромните опашки в обменните бюра.

Авторите на филма обвиняват беларуските власти в опит да потушат засиленото търсене на валута и стоки с твърди административни мерки. Изводът, направен във филма, е, че излишъкът на държавно регулиране е довел до недостиг на стоки и глобална криза в Беларус.

NEWSru отбелязва, че в края на миналата седмица пък беларуската телевизия подложи на рязка критика руския президент Дмитрий Медведев и руските олигарси, които на фона на икономическата криза в Беларус искат да откъснат „лакоми парчета“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
26
 
! Отговори
Яко преди 12 години
Когато Русия се хвае за шалтера или за кранчето, другите се хващат за палците...
3
9
 
22
 
! Отговори
РУСНАК преди 12 години
Да слушаме големият брат,че да не се запасяваме със свещи!!!!
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля редакторите да погледнат някой тълковен речник и да разяснят точно значението на тази прекрасна българска думичка "дедлайн"?
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
krizata.blog.bg/video/2011/06/06/po-temata-belarus-komentar-v-predavaneto-quot-10-stepen-po-r.760692