Рупърт Мърдок загази. Кризата прехвърли океана

Конгресмени искат разследване дали News Corp е нарушила американски закони
Обновена: 14 юли 2011 11:04 | 14 юли 2011 11:04,
18
Рупърт Мърдок загази. Кризата прехвърли океана
Снимка: Reuters

Рупърт Мърдок, който се бори да овладее кризата във Великобритания, която дотук му струва сделка за 12 милиарда долара, ще трябва да се отбранява на по-голям фронт. Скандалът вече става глобален, пише Reuters.

Няколко американски конгресмени поискаха разследване, което да установи дали News Corp на родения в Австралия милиардер е нарушила американски закони.

Австралийският премиер пък обяви, че правителството й ще преразгледа медийните закони.
„Да видим как е било прониквано в личния живот на хората, и то в моменти на скръб и напрежение в живота на семействата им, беше наистина отвратително“, обяви Джулия Гилард.

“Допускам, че ще има обсъждане в парламента за това, за най-добрия начин да се справяме с такива неща”, допълни австралийският премиер.

Базираната в САЩ News Corp е връхлетяна от серия от скандали с обвинения срещу журналисти и наети детективи на водещото им издание News of the World, които прониквали в гласовите пощи на хиляди хора – от жертви на престъпления до семейства на войници, убити в Афганистан.

Още по темата
8 юли 2011 17:02
8

Обвиненията, включващи подкупване на полицейски служители, дадоха сили на британски депутати от всички партии да се изправят срещу мъжа, който отдавна се чувства като у дома си в средите на политическия елит.

Австралиецът Мърдок закри News of the World в опит да удържи разрастването на кризата, която доведе до 15% спад на акциите на News Corp и оттегляне на офертата за придобиване на телевизия BskyB.

Продажба на News International, която държи британските вестници на групата, би помогнала на Мърдок да се отърве от кризата, но това сега не е на дневен ред. Вместо това медийният барон се  е фокусирал върху изчистването на непосредствените политически и правни проблеми пред компанията му и семейството му, според източник на Reuters, запознат със ситуацията.

Следващата седмица Мърдок и синът му Джеймс ще отговарят на въпроси пред парламентарна комисия, която се занимава със сагата на закрития в неделя News of the World. Да се яви пред парламентаристите, е призована и изпълнителната директорка на News International Ребека Брукс.

Американските политици също се включиха. Трима известни американски парламентаристи поискаха федералните власти да направят разследване дали News Corp е нарушила американски закони, което означава, че може да се наложи Мърдок да се бори на два фронта от двете страни на океана.

Скандалът може да се отрази и на притежавания от Мърдок Wall Street Journal, един от най-уважаваните вестници в САЩ, както и огромния му медиен бизнес в САЩ.

На този фон, дори и Мърдок да реши да продаде някой вестник, се смята, че групата може трудно да намери купувач.

„Не се сещам за някой, който би ги купил с облака, тегнещ над тях“, коментира източник от банковите среди пред Reuters.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
8
 
! Отговори
Аз Казах! преди 12 години
мяза на евреин
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И BTV под ножа ...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя чироз не му ли е време вече за среща със създателя
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Завалията!
14
2
 
9
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 12 години
Който може да чете/не и комунистите/ нека разбере от статията как е устроен света-вижте с какви действия и трикове се управлява света дори от най-богатите и влиятелни хора и тогава ревете срещу начина на управление на Бойко,който наследи една напълно окрадена,мафионизирана,разложена и морално деградирала комунистическа държава-и искате чудеса за 1-2 години,а колко години им трябваше на другарите мафиокомунисти да модифицират това от вас,което сте сега-сметнете сами..............
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искаме верижна реакция и подкосяване на глинените крака на всички корпорации.
12
0
 
7
 
! Отговори
Не е сигурно преди 12 години
Тия там са психопати, ако наистина е подслушвал телефоните на жертви на 11 септември ще му разгонят фамилията. Там толкова им промиха мозъка с тези атентати, че без съд и присъда всичко което той притежава може да стане Мразено и да Фалира.Предполагам че неговата телевизия Фокс нюз ще извърти нещата и ще почне пак кампания срещу другия Милярдер Сорос
11
2
 
3
 
! Отговори
ЦвъЦвъ преди 12 години
А-ааа, БиБи каза, че сме цъфнали, и скоро ще вържеме! Щом вожда е казал, значи сме добре! :))
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не го мислете Рупито,ние сме го загазили ама никой не си го признава.
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма честно забогатял човек, това е най-простата истина. Ако света я прозре ще бъде много добре. Всичките тези милионери, милярдери са за сметка на недоимъка на много хора.
8
0
 
4
 
! Отговори
Хасан преди 12 години
Има да вика Асене върни малко!:))
7
1
 
10
 
! Отговори
Маximum Pussy преди 12 години
И на този му скроиха шапката. Паричките ще му ги оставят, но пенсионират и вече няма да е в бизнеса.
6
0
 
13
 
! Отговори
Разобличителя преди 12 години
Този дърт пърч служи на световното правителство в сянка,чрез медиите които притежава за да манипулира хората в различните страни чрез тях, в тяхна полза.Разобличителя
5
1
 
18
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
И в Англия и САЩ също има корупция и недосегаеми.Но вижте докъде го докара Мърдок с всичките си млрд $ .Четох един виц: Един *** излиза на края на ануса с детето си.-Сине искам да ти покажа света.Това отдолу е трева,хубава,зелена. А това отгоре синьото е небето.Това под него което лети са птички.-Тате , той света бил много хубав.Ние какво правим в тази тъмна миризлива дупка?- Ех сине, какво да се прави, Родина !!!!!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Медийни раздухвания. Кой ще го пипне този илюминат бе?! Пак манипулират общественото мнение, за да не прерастне в глобално недоволство и бунтове.
3
2
 
5
 
! Отговори
Tochniq преди 12 години
Toq mnogo prost ve bate.......trebvashe vednaga da doide v BG.....s tolkova mnogo pari nqmashe da ima koi da go butne tuka! Policiq, parlament, grupirovki shtqha da si go liubqt kato pyrvo libe! Ama qzyk.....ne znae kvo da pravi!
2
0
 
19
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Като гледам реве от мъка евреина....Тук паричка,там две и до седмица света ще е забравил...........
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сашо Диков ще го вземе на работа в Канал 3, щом е загазил толкова.