Колизеумът не бил само арена за гладиаторски битки

Граждани и занаятчии обитавали Амфитеатъра на Флавиите
24 юли 2011 13:00,
19
Колизеумът не бил само арена за гладиаторски битки
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Италиански археолози откриха нови, неочаквани подробности, свързани с многовековната история на прочутия паметник от римската епоха – с Амфитеатъра на Флавиите, или Колизеума, както е по-известен в целия свят.

Оказва се, че грамадният античен амфитеатър, построен през I век, е служил не само като арена на гладиаторски борби и на други зрелища, но и като място, където са живели римски граждани – със занаятчийски работилници и задължителен търговски център, предаде ИТАР-ТАСС.

Група млади випускници на Третия римски държавен университет под ръководството на проф. Рикардо Сантанджели Валенциани са открили в археологически слой под южната част на арената останки от огнище, а също част от стени и под на жилищно помещение от VII век.

До него се е запазила старинна каменна вана за съхранение на вино. При разкопките са намерени още керамични съдове, монети, медальони. Всички те потвърждават по-ранни хипотези за съществуването на жилищни постройки, защитени от стените на Колизеума.

Археологическите разкопки са финансирани от градските власти. Откритите артефакти ще станат част от подготвяща се експозиция, която ще привлече много туристи, твърди проф. Валенциани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Vratarq преди 12 години
Не се карайте,Справка в Wikipedia:The Colosseum, or the Coliseum, originally the Flavian Amphitheatre (Latin: Amphitheatrum Flavium, Italian Anfiteatro Flavio or Colosseo), is an elliptical amphitheatre in the centre of the city of Rome, Italy, the largest ever built in the Roman Empire. It is considered one of the greatest works of Roman architecture and Roman engineering.
17
0
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
КолОзеум, а не КолИзеумИдва от "колос", / огромен/ и така се пише на много езици. Но в българският е възприето "колИзеум". Справка - всички отпечатани до днес речници на чуждите думи в българският език. Журналистите са точни.
16
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Български правописен речникДумата медальон е написана правилно!Някой си явно също е учил журналистика :Р
15
6
 
0
 
! Отговори
Някойси преди 12 години
Аман от неграмотни журналисти! Пише се "медалион" не "медальон"! Имам чувството, че във факултета по журналистика се толерира неграмотността във всичките и видове и подвидове!
14
0
 
2
 
! Отговори
Маги преди 12 години
До N5: Най-старото обработено злато не е във Велики ПреславНовината не е нова, четох за това още преди няколко години, а вероятно се е знаело още много преди това.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам съсед археолог, който наскоро ми каза нещо, което много ме шокира, но мисля че е прав. Каза ми, че в колизеумите, арените и разни такива големи сцени, освен битки и театрални постановки, са се водили и зрелищни оргии, нещо като порно, но забележете - само с мъже! Тогава жените са нямали право да се бъркат в мъжките работи.
12
6
 
3
 
! Отговори
st преди 12 години
КолОзеум, а не КолИзеум;)
11
1
 
6
 
! Отговори
Гагрин преди 12 години
Действително това едва ли е новина!То и сега там има клошари!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ооо Ние,също има какво,да покажем и то не е,никак малко самоче наще от културното министерство докато си дремат и чоплят носовете,и обвиняват други за собственото си нехайство нищо няма да стане.
9
5
 
3
 
! Отговори
ivoo преди 12 години
pyrviqt mol v svetaa :)))
8
0
 
8
 
! Отговори
Memoris преди 12 години
Нормално е след като гладиаторските боеве са били забранени и мястото не е било използвано, да се "нанесат" бездомници и още какви ли не хора. Не виждам кое му е невероятното там да са живеели хора...
7
2
 
18
 
! Отговори
пешо преди 12 години
боян, аз никога не чета коментари, писани на латиница, но винаги им слагам минуси!
6
6
 
39
 
! Отговори
я преди 12 години
Използван е и за концерти.Лили е пяла благотворително
5
6
 
26
 
! Отговори
Боян преди 12 години
Пиши на кирилица бе продажник!!!!От такива като теб света не знае нищо не само за тракийски гробници а и за светилища като Татул, Перперек за най старото злато в Европа намиращо се във Велики Преслав и тнт и тнтДа пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш на стена с л**на, чете се ама не е приятно.
4
24
 
2
 
! Отговори
do 3 преди 12 години
pich nikoi nqma da hodi da ti gleda trakiski grobnici.....italiancite pone imat kakvo da pokajat
3
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dobre pi6ete za COLOSEUMA ama vhoda e 12 evro i ne e nujno da kazvam 4e go pose6tavat milioni , NAPI6ETE ne6to za trakiiskite grobnici , za balgarskite zabelejitelnosti ITALIANCITE SE SPRAWQT DOBRE S REKLAMATA :))
2
2
 
18
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
До 1:И още тогава не са излизали от МОЛ-овете... така, че не ни съдете :))) генът си е ген:)))
1
2
 
40
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Като се замисля това е първообраза на днешните МОЛ-ове.