Норвежкият атентатор искал да убие "майката на нацията"

Желанието на Брейвик е да се яви в съда с униформа
Обновена: 25 юли 2011 10:43 | 25 юли 2011 10:43, Елка Василева
20
Норвежкият атентатор искал да убие "майката на нацията"
Снимка: Reuters

Извършителят на кървавите нападения в Норвегия в петък, при които загинаха най-малко 93-ма души, е заявил пред полицията, че е смятал да убие бившата министър-председателка Гру Харлем Брунтланд, съобщава излизащият в Осло в. "Афтенпостен", цитиран от Ройтерс.

Брунтланд, която оглавяваше три правителства на Норвежката работническа партия през 80-те и 90-те години на миналия век и често е наричана "майка на нацията", произнесе реч на летния събор на младежката организация на партията на остров Ютьоя в деня на нападенията и си замина преди пристигането на Андерс Брейвик.

"Андерс Беринг Брейвик е заявил по време на разпит, че е планирал да отиде на Ютьоя, докато Брунтланд е била там, но се бил забавил", пише "Афтенпостен", като се позовава на анонимни източници.

Вестникът добавя, че 32-годишният десен фанатик искал да убие Брунтланд.

Брейвик иска да се яви с униформа пред съдията, който днес ще се произнесе по мярката му за неотклонение, предаде Франс прес.

"Той има две желания: първото е съдебното заседание да е публично и второто – да се яви с униформа", каза адвокатът на Брайвик Гейр Липестад по телевизията. Той уточни, че не знае каква униформа иска да носи Брейвик.

Заподозреният в убийството на 93-ма души трябва да се яви пред съда в Осло в 13 ч. местно време. Съдията може да постанови предварителен арест за максимум четири седмици, който може да бъде удължен.

Съдията ще реши дали заседанието ще е публично или не. Брейвик иска да обясни публично защо е действал по този начин, каза адвокатът.
Според норвежки медии полицията ще поиска заседанието да е закрито, посочва АФП.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
как преди 12 години
Как така каква униформа?! Франкмасонската. Никой не споменава, че той е член на Франкмасонския орден.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама и полицията е доста *** - според информацията извършителя е имал органична ферма, а в органичните ферми се ползват само органични торове - такива, които не стават за правене на бомби. Тоест факта че органичен фермер е закупил 6 тона химически тор е бил ясна индикация, че или нарушава изискванията за органични храни използвайки химични торове, или цели ползването на химичния тор за следващото най-близко нещо = правене на бомби. Ако имаше мислещи куки можеше да предодвратят всичко... ама на..
18
6
 
3
 
! Отговори
монк преди 12 години
Не ми звучи много убедително аргументите на този убиец, че е действал сам. Явно прикрива поръчителите на кървавата баня. Всички средно интелигентни хора сами могат да направят извод кои са поръчителите и кому е изгодно да има постоянни огнища на напрежение в Европа. Не са американците, защото техните ценности са християнското семейство и добродетелност, не и убийства на невинни деца. Уж бил член на десно-екстремиска партия. Не нам
17
2
 
13
 
! Отговори
пп преди 12 години
Да, процесът трябва да е открит !
16
2
 
17
 
! Отговори
KIKIN преди 12 години
ПРОЦЕСЪТ ТРЯБВА ДА Е ОТКРИТ !!!!!!
15
7
 
10
 
! Отговори
ринго преди 12 години
на тоя *** тамплиер ли е рицар ли някъв му е мил животеца .Побърканите американски стрелци поне се гърмят накрая а тоя иска да държи речи.Каквото и да го осъдят ще е нечовешки снизходително срямо деянието му.За такива *** трябва ежеминутен психически тормоз поне 20 години ако устиска рицарската му душа ама пълен изврат всичко което може да роди човешкия извратен ум да се приложи върху него.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каторжническа работа до края на живота! Тия психопати може да убият и охраната си! А тъпите мюсюлмани да не правят политика и да не оправдават психопатните си ислямски цели с други психопати! Боже, боже, накъде тръгна този свят! Време е да сменим и Световното управление от *** евреи!
13
0
 
12
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Мисля, че беше към края на миналата година, и ако не се лъжа, беше от поща в Гърция, до редица лидери бяха изпратени писма-бомби, пратки-бомби. Някой предупреждаваше за нещо, но информацията така и не бе доведена до край. Норвежките версии са променливи и неубедителни според мен. В никакъв случай не казвам, че писмата-бомби имат връзка с убиеца, в никакъв случай не оправдавам убиеца, но май е редно да го чуем. Не за да го оневиним, а за да няма следващи случаи, без значение къде.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакво смъртно наказание, ако го убият, ще стане мъченик за такива *** като него, както казах преди малко - пращат го в трудов лагер, където работи тежка и неприятна работа до края на живота си, а парите които заработва се пращат на семействата на жертвите му.Такива като тоя дори и дело не заслужават
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдааа... За такива изпълнения трябва не само да върнат смъртното накайание, но и да въведат смъртно наказание с мъчения. Продължаващо 2-3 седмици например. Да ги видим тогава психарите като този колко са ербап!
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не стига, че му дадоха 90 минути да убива, преди да дойде полицията и да се предаде, вместо да го гръмнат от хеликоптер, сега остава да го оставят да разпръсне отровата, която го е накарала да убива беззащитни деца, и няма да има грам съмнение, че власта всъщност е виновна за всичко.А тоя... много смел докато убива беззащитни деца, а като дошла полицията, се предал без бой... истински герой...Такива като него в трудов лагер до края на дните си, да заработи поне малко от това, което е сторил!
9
3
 
2
 
! Отговори
DNES V BG преди 12 години
VOT NA NEDOVERIE CHE NASATA POLICIA NE RABOTI KATO NORVEZKATA------DOBRE CHE NA BUZLUDZA NE ODAT TAKIVA MOMCI
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-добре дървен кустум да му облекът.
7
14
 
24
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Никаква трибуна и раздухване на психарските идеи на този сатрап не трябва да се допуска!В един момент ще се появят някакви последователи-имитатори на тоя *** и ще има още трагедии. Нито манифестът му трябва да се разпространява, нито да се обсъждат каквито и да е причини, защо е действал така. И това е необходимо, защото ще се намерят болни мозъци, които ще кажат - абе да, прав е...Никакви каузи не могат да оправдаят убийства! Джон Ленън също имаше кауза и го чу целия свят, без да убива!
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа трябва много сериозно да се замисли за смъртното наказание
5
6
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
BRAVO NA POLICIATA----NE E PROIAVILA NIKAKVO NASILIE I E ZASTITILA PRAVATA I SVOBODITE NA HORATA NE KATO V B\G
4
0
 
7
 
! Отговори
A ZASTO преди 12 години
ZASTO NE GO SADIAT V BG DA GLEDAS ZERTVITE KAK STE MU PLASTAT ZA NAPRAVENITE RAZHODI
3
9
 
25
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Ццц... желанието му било..., а бе какви желания бе, какви пет лева, то бива демокрация бива, ама вече се лигават, затвор за тоя не стига. Цел живот да го измъчват да му се иска никога да не се е бил раждал. Да му дадат там един д-р Менгеле той да се оправя с него...!!! Желанието му било....., а желанията и мечтите на тея дет е изтрепал.... къде са...
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да му сложат усмирителна риза вместо униформа.Егаги гада мръсен, да застреля толкова деца.
1
8
 
13
 
! Отговори
.... преди 12 години
Тоя съвсем е изтрещял.