Норвежкият атентатор остава в ареста, изолиран

Полицията ревизира данните за жертвите – те са 76
Обновена: 25 юли 2011 19:03 | 25 юли 2011 19:03, Елка Василева
322
Норвежкият атентатор остава в ареста, изолиран
Снимка: Reuters

Норвежкият съдия Ким Хегер постанови нападателят от Осло и остров Ютьоя, отнел живота на десетки души, да остане в ареста за 8 седмици, предаде Ройтерс.

Решението беше обявено след приключване на първото съдебно изслушване по случая, продължило само 35 минути.

На съдебното слушане в съда присъства и нападателят Андерс Брейвик.

В ареста той ще бъде в изолация, в самостоятелна килия, без право да получава писма, без достъп до медии и без право да приема посетители, с изключение на адвоката си.
В съдебната зала нападателят признал, че е извършил приписваните му две деяния, но не се е признал за виновен за извършване на престъпление.

Той заявил, че искал чрез действията си да отправи силно послание, както и да нанесе удар на бъдещото поколение норвежки лейбъристи.

В съда Андерс Брейвик обвинил управляващата Норвежка работническа партия в масов "внос" на мюсюлмани и подчертал, че тя е предала Норвегия. Нападателят е казал, че е искал да спаси Западна Европа от мюсюлманите и исляма.
В съдебната зала Андерс Брейвик съобщил, че е действал с две групи от помощници.

Преди това той твърдеше, че е действал сам.

Още по темата

Във връзка с това изказване съдията по случая не предостави подробности пред журналистите, но каза, че тези твърдения на Брейвик се нуждаят от по-подробно разследване.
Ройтерс пояснява, че процесът срещу Брайвик може да започне и след година. Брайвик днес не получил разрешение да се яви в съда в униформа, както искаше да го направи, допълва Франс прес.

Междувременно беше съобщено, че броят на жертвите на бомбения атентат в Осло, извършен миналия петък от Брейвик, е достигнал 8 души. Това предаде Ройтерс, като се позова на норвежката полиция.

Намален беше обаче броят на жертвите на стрелбата, която Брейвик откри по млади активисти на остров Ютьоя, допълва Ройтерс. По нови данни на полицията жертвите са 68, а не 86, както се твърдеше досега.


Така общият брой на убитите при двата атентата беше ревизиран на 76 души.

Досега се говореше за повече жертви на острова, защото полицията имаше трудности при събирането на информацията колко точно души е имало там, колко души са се спасили, но не са сигнализирали властите за това и колко са били убити.

Атентаторът от Осло и остров Ютьоя планирал да празнува извършването на двете нападения с две елитни компаньонки и със скъпо френско червено вино, предаде още Ройтерс.

Тези планове Брейвик споделил в манифеста си. Партито той щял да организира преди атентатите. Засега не става ясно дали е осъществил плана си за празнуване.

Освен това подготовката на Брейвик за атентата включвала и фото сесия, осъществена след няколко часа, прекарани в солариум, за да има свеж вид, пише още в манифеста на нападателя, който включва и дневник на преживяното от него в трите месеца преди двойния атентат от 22 юли.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той е продукт на живота и "ценностите" в последните години !Жалко,че системите създават толкова много промити мозъци !Май ще става и по-зле !
193
8
 
4
 
! Отговори
Bob преди 12 години
Този е БЯЛ ТАЛИБАН!ВЕРБУВАН Е...ОБЕЩАЛИ СА МУ ВЕЧЕН ЖИВОТ В ИСЛЯМСКИЯ РАЙ...
192
0
 
9
 
! Отговори
поля преди 12 години
Кой знае ква е истината, и кой знае колко скрити цели има зад този чудовищен акт.И жертвите са просто статистика. Ужасен свят. Мир на душите на загиналите! Мир на нашите неведоми души и умове
191
7
 
3
 
! Отговори
Bob преди 12 години
ТОЗИ НЕ Е ХРИСТИЯНИН, А Е ПРИЕЛ ИСЛЯМА!МИСИЯТА МУ БЕ ДА УБИЕ ХРИСТИЯНИТЕ НА ОСТРОВА, А МЮСЮЛМАНИТЕ СЕ ОТЪРВАХА ЖИВИ!ИМА И СЪУЧАСТНИЦИ - ПОЛУЧИЛ Е ЛОГИСТИЧНА ПОДКРЕПА ОТ ТАЛИБАНИТЕ!
190
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 214Избивал е тези, които са говорили с акцент, значи не знаят езика и са чужденци!Спасили са се тези които са говорили правилно езика и са били руси и са носили кръстове!
189
6
 
3
 
! Отговори
Bob преди 12 години
ТОЗИ Е ВЕРБУВАН ОТ ТАЛИБАНИТЕ!ИЗБИ САМО БЕЛИТЕ, А ОСТАВИ ЖИВИ ЧЕРНОКОЖИТЕ!ТОВА Е НОВАТА ТАКТИКА НА ИСЛЯМИСТИТЕ!
188
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100 *** по малко на кой му пука
187
1
 
6
 
! Отговори
Hektor преди 12 години
arabeski ,tiho da ne sabudite vikingite........
186
6
 
7
 
! Отговори
националист преди 12 години
Това е ***, не е човек. Абсолютен психопат. Уж се определя като крайно десен националист и християнин фундаменталист, а избива бели хора и християни. Като е толкова голям националист да върви да прави атентати против ислямистите и талибаните, в Афганистан, Ирак, Иран, Пакистан. Тоя избива невинни бели хора християни. Ненормалник!
185
1
 
6
 
! Отговори
Павел Шопов преди 12 години
Имали ли няколко гаджала във форума
184
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страната с най-много мюсюлмани в света е Индия.Случайно някой западен вестник да го е отбелязал напоследък?Зарежете глупостите за "свещени войни". Просто сега се организира поредния пишман кръстоносен поход срещу Близкия Изток, но този път за петрол, вместо за земи и злато.
183
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са бели червени бяха
182
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В уикипедия пише, че е бил доста заможен, бил е и свободен масон. Не си измислям, всеки може да провери!
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 206Много хубаво го каза, тамън ще си върнем производствата дето ги изнесаха в Китай и ще има работни места за ХРИСТИЯНИ!
180
8
 
3
 
! Отговори
Bob преди 12 години
ВИДЯ СЕ ЧЕ Е ИЗБИЛ БЕЛИТЕ...А ЧЕРНИТЕ БЯХА ОЦЕЛЕЛИ...ТОВА ЛИ БЕШЕ ЦЕЛТА??? КОЕ???ИСЛЯМИСТИТЕ ЛИ ГО ВЕРБУВАХА? ТОВА ЛИ Е НОВАТА ИМ ТАКТИКА???
179
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха сега Норвегия да гласува за приемането на Турция е ЕС
178
7
 
5
 
! Отговори
Китаец преди 12 години
Аз пък предлагам тогава на границата на Китай да се изпише "християни, намерете си друг, който да ви произвежда стоките"... пък да видим как ще цъфнат и вържат европейците.
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И още нещо:"It is still legal in France to distribute Bibles and tracts but doing so in the banlieus, where the French police seldom enter, invites mob violence, and even the legality is expected to end by 2040 when France is projected to be a majority-Muslim nation (The Netherlands will be Western Europe's first majority-Muslim nation by 2015)."Ами Германия с милионите турци?
176
4
 
0
 
! Отговори
Bob преди 12 години
КАКВО ПОСЛАНИЕ БЕ, КАКВА ЦЕЛ???НИКОЙ НЕ РАЗБРА КАКЪВ Е ТОЗИ И ЗАЩО НАПРАВИ ТОВА...ВЕРБУВАН ОТ ИСЛЯМИСТИТЕ ЛИ Е???
175
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето на това му се вика интеграция на *** мюслимани, по норвежки