Полският екипаж виновен за разбиването самолета на Качински

Полският доклад за катастрофата от 2010 г. посочва и грешки на руския диспечер
29 юли 2011 14:00, Елка Василева
30
Полският екипаж виновен за разбиването самолета на Качински
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Самолетът на полския президент Лех Качински, катастрофирал край руския град Смоленск на 10 април 2010 г., е бил напълно изправен, преди да се разбие в земята. Повредено е било обаче осветлението на летището в Смоленск. Това установи полската правителствена комисия, разследваща случая, предаде ИТАР-ТАСС.

Според полските експерти осветлението е било "неизправно и непълно", уточнява Франс прес.

Полският окончателен доклад за катастрофата бе представен днес във Варшава. Присъстваха журналисти и роднини на жертвите.

Освен президента Качински тогава загинаха още 95 души.

Според изводите на комисията равнището на подготовката на полския екипаж на Ту-154 е заплашвало сигурността на пътниците в самолета.

Екипажът "не е обърнал внимание на възможността за алтернативно кацане на летището във Витебск и на предварителните прогнози за времето в района за кацане край Смоленск", смятат полските експерти.

При катастрофата е имало грешки на руските авиодиспечери, обяви полското следствие. "Диспечерът е давал грешни указания", твърдят авторите на доклада според РИА Новости.

Още по темата

Сред причините за трагедията те отбелязват закъснялото решение на пилота да направи втори заход за кацане. Според тях не е имало възможност самолетът да се насочи за втори заход автоматично, допълва агенцията.

В руския доклад, представен през януари, полската страна бе посочена като единствено отговорна за катастрофата, припомня АФП.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: СмоленскЛех Качински
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 12 години
Да да НАТО ще се разпадне,това да не е Варшавския договор! НАТО винаги се разпада в сънищата и мечтите на вечно изкривяващите реалноста русофили! Много ви се иска това да се случи но няма как да стане!
27
1
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Нато е САЩ,а когато те се разклатят(тепърва започват,както се вижда от долния коментар) Нато ще се разпадне. А Русия е съществувала дълго преди САЩ и Нато и ще съществува дълго след тях.
26
1
 
7
 
! Отговори
америколизач преди 12 години
Ще фалира ли Америка? До скоро този въпрос звучеше почти абсурдно. Само след седмица, обаче, той може да получи положителен отговор. Причината е необичайно големия държавен дълг на САЩ, който критично достига тавана, определен със закон.Така, ако президентът Обама не бъде подкрепен най-вече от републиканците и от демократите за взимане на нови заеми, на 2 август САЩ рискуват да престанат да мога да плащат пенсии и заплати на държавни чиновници и всякакви други социални плащания, за които се грижи държавата.
25
6
 
2
 
! Отговори
China 2030 преди 12 години
Грузия може и да не влезе в НАТО,но русия един ден ще е натовска! Джуджетата няма да са вечно на власт!!
24
4
 
1
 
! Отговори
China 2030 преди 12 години
Финансовото състояние на САЩ. Не ги мисли американците те и през студената война имаха няколко кризи като тази "криза" Те ще намерят алтернатива! За русия кажи ми каква е алтернативата при надвисналата жълта заплаха!Рано или късно ще колиничат пред НАТО,другия вариант за русия е далеч по-кърваво- жълт и унизителен за самата нея!
23
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
не се престаравай толкова ))) все едно ще останеш без надник и вечеря ха ха ха ха
22
6
 
1
 
! Отговори
China-2030 преди 12 години
Аре бе няма ли пак да почнеш да пишеш за новата румска имперя и как щяла да бъде унищожена от "великата" русия :))*** русия не струва вкопчил си се в обречена кауза! Заблуждаваш се в последно време че русия представлява нещо(Грузия 2008) Джуджетата всячески се опитват да замажат положението и да се представят за велика сила.Но не една *** когато умира тогава имам най много сила! В пълна сила важи за русия в последно време(войни,паради учения,ядрени военни доктрини,"нет аналаги в мире")
21
1
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
абе ти кой си бе *** ? да ти пратя ли сега една статиика за финансовото състояние на сащ че да млъкнеш ?! искаш ли ? !
20
6
 
2
 
! Отговори
The End russia преди 12 години
А бе ей bg ли си кво си?Недорасло русофилче!Стига пръска злоба.Никой не ти е виновен че западния съюз разпарчатоса пишман империята ссср! Глупав наивник си.Едните еврей(САЩ) просто се разбраха с другите еврей(ссср).Най-големия губещ от всичко се оказа русия,защото в днешно време всеки мрази русия и иска да и заграби ресурсите.Въпрос на време е да се стигне до всеобща консулидация имаща за цел пълното унищожаване на русия!Каквото било било през 1945г! Това им беше на руснаците.Бъдещето не е 1945г
19
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
Kakvo stava be,svalihte li Kadafito ot vlast?
18
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
Prez 1945-ta Stalin i Jukov otivat na Havaite i objavjavat Jeleznata Zavesa.USA i Anglia sa kategori4no protiv tova.
17
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
Ne e politi4eski korektno samo poljacite da budat edinstveno otgovorni za katastrofata.
16
4
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
Prez 1945-ta Stalin otiva v Miami,Florida,i objavjava Jeleznata Zavesa.CCCP e iniciator za Jeleznata Zavesa,4ur4il e protiv.Vuv Fulton,Missouri,4ur4il kategori4no se objavjava protiv tova.
15
4
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
do Evropa(11)-zashto be,1945-ta e dobar spomen za poljacite-velikijat i bezstrashen varvarski pulkovodec 4ur4il predvojda dvu-milionna angliiska armija,razbiva germanskata armija,i osvobojdava poljacite-slavjani bez da im iska nikakva kruvnina za edin milion ubiti angli4ani na polska zemja.
14
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Kachinski velik poljak-i pilotite treperat ot nego i izpulnjavat zapovedite bezuslovno.
13
1
 
6
 
! Отговори
Hansens преди 12 години
Пука ми за поляците,умрял,умрял.Много важно!
12
0
 
2
 
! Отговори
от 1 до 9 преди 12 години
продължение: И не става дума за автопилот. С тази система може да се приземи в пълен мрак по координати до 1 метър отклонение. Въпросът е кой подава информацията, може би....
11
0
 
5
 
! Отговори
от 1 до 9 преди 12 години
Самолетът на поляците е бил по-стар модел в изрядно състояние, но навигационната с-*** е като тази, с каквата е оборудван самолетът на Обама. Повече няма да пиша.Знаете, че инциденти с правителствени самолети не стават./не съм лаик, мислех просто да пиша по-малко, Вие ме принудихте да продължа/
10
10
 
2
 
! Отговори
Европа преди 12 години
Полша изгуби можеби най-силния си президент,но няма не заменими хора.русия изгуби безвъзвратно цяла Европа+ половината си съветски републики така че поляците няма какво да съжаляват те са истинска Европейска бяла държава всичко от 1945г до сега е само лош спомен,който ще изгние далеч на изток!
9
0
 
6
 
! Отговори
до 1 - продължение преди 12 години
диспечерите на летището не са знаели английски, защото просто са военни. За какво им е да знаят, като иначе работят само с руски военни самолети, на които пилотите са руснаци. В същото време полсите пилоти пък не са знаели руски. Затова има "грешни команди", просто не са се разбрали. Качински е бил страшен ръб, това е причината - просто е трябвало да се отклони и да си кацне на другото летище, гражданско, и всичко е щяло да бъде ОК.