Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия

Полските пилоти съзнателно били пратени на смърт
Обновена: 30 юни 2011 14:44 | 30 юни 2011 09:25, Елка Василева
266
Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерът на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че руската страна носи основната отговорност за самолетната катастрофа край Смоленск, при която загина неговият брат близнак и тогавашен президент на Полша Лех Качински.

В сряда вечерта Качински представи доклад с резултатите от собствено разследване на обстоятелствата около трагедията. В документа се казва, че руските авиационни власти е трябвало да затворят летището край Смоленск заради гъстата мъгла, но това не е станало.

„Предвид метеорологичните условия руснаците е трябвало да затворят летището. Полските пилоти съзнателно са били изпратени на смърт“, заяви авторът на доклада Антонио Мацеревич.

На 10 април 2010 г. полският правителствен Ту-154 се разби при заход за кацане на военното летище край Смоленск. Загинаха всичките 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му Мария и членовете на официалната делегация.

Полското ръководство отиваше в Русия за участие в траурните мероприятия на мястото на погребението на полските офицери, разстреляни от НКВД през 1940 г.
Самолетът се разби, след като при кацане в гъстата мъгла закачи върховете на дърветата.

Базираният в Русия Междудържавен авиационен комитет проведе разследване на инцидента и заяви, че отговорността за трагедията е на полските пилоти, които решили да не се насочат към резервното летище.

Във Варшава обаче продължават да смятат тези изводи за необективни, тъй като в доклада на комитета се съдържат само сведения за грешките на пилотите.

Преди годишнината от трагедията край Смоленск премиерът на Полша Доналд Туск заяви в интервю за Би Би Си, че Москва не казва цялата истина за самолетната катастрофа. Според него това се случва, „не защото там има страшни тайни, а защото по правило те не обичат да си признават грешките и слабостите“.

Партията „Право и справедливост“ отива по-нататък в обвиненията си. По думите на Мацеревич вината на руските власти се доказва от записите на разговорите на авиодиспечерите.

„Това показва драматичният разговор между диспечерите и тяхното ръководство. В него те молят да им бъде дадено резервно летище, но ръководството отказва и нарежда самолетът да кацне“, каза Мацеревич.

Русия обаче настоява, че решение за кацане са могли да вземат единствено пилотите на полския правителствен самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
7
 
1
 
! Отговори
Замислен преди 12 години
Кремълските джуджета ще ходят в чужбина само с влакове и коли. След тези разкрития самолета им няма да може да кацне никъде....не че са притрябвали на някого там де
263
6
 
3
 
! Отговори
Щастлив орангутан преди 12 години
Бре! Много СССР-офили тук! Чак да си умреш от щастие!
262
1
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Офф стига с тая русия..Регни се в Djagi кажи ми ника си от там ще имаме по-голям контакт..Аз даже ще ти кажа моя ник в този сайт за игри и ще те изненада SS18_Satan :)) Дадох ти май шах с пешката а??
261
0
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Стига де, моля ти се, не ме карай да се чувствам съвестно...не мога да напиша нищо тук...Не го възприемайте като лично отнощшение към Вас в никакъв случай.
260
1
 
3
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Просто какво да ви кажа? тотално руско превъзходство на Русия!
259
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
С теб можем да водим мирен интелигентен разговор. Ставаш ми все по интересна сериозно. Аз обичам интелектуални възпитани хора. За жалост в БГ останаха много малко такива :((
258
1
 
5
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Това е от укито Отбранителни и наблюдателни системи [редактиране]Русия разполага със съвременни системи за широкомащабна отбрана. Приоритет за страната са системите за защита от чужди стратегически оръжия, най-вече ядрените оръжия на други страни.Отбранителни [редактиране] * А-135 е сложна мрежа от военни съоръжения, включваща радари за ранно предупреждение с обсег до 6000 км, командни постове и ракетни шахти. Тя служи за защита на Москва (т.нар. "Московски ракетен щит") и части от Европейска Русия от чужди ядрени атаки. Системата е активна и в процес на модернизация. * Антей 2500 е мобилна система, разработена от зенитно-ракетния комплекс С-300, за защита на различни видове обекти от ядрени или конвенционални атаки с балистични ракети. Антей 2500 е високоиздръжлив комплекс, способен да прихваща разнообразни цели, и може да служи като ракетен щит със среден обсег. * С-400 Триумф е модерен зенитно-ракетен комплекс, предназначен да замени С-300. С-400 превъзхожда най-добрата американска система MIM-104 Пейтриът, и може да прихваща и унищожава вражески балистични и крилати ракети, ядрени бойни глави и стелт-самолети.Наблюдателни [редактиране] * Око е система от космически спътници от първо поколение, които засичат изстрелване на балистични и крилати ракети. Око осигурява пълно и денонощно наблюдение на всички военни обекти на САЩ, и частично наблюдение на военни обекти на други държави. * СРПН-2 Прогноз служи като допълнение на системата Око, и освен ракети може да следи движението на самолети, вертолети, бойни кораби и подводници. В момента са постоянно активни само 2 спътника, а други 14 осигуряват частично наблюдение. Системата е в процес на разширяване. * Окно е оптико-електронен комплекс за космическо наблюдение на територията на Таджикистан. Окно може да наблюдава космическото пространство най-малко 300 дни в годината, и може да следи обекти, отдалечени на разстояние до 40 000 км от Земята.В процес на разработка [редактиране] * С-500 Самодържец е подобрен вариант на С-400 Триумф, в процес на разработка. Установката има обсег до 3 500 км.
257
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Да това наистина е кофти. Ще ти се налепят някви пубери да ти досаждат..Ще ми кажеш ли поне от къде си?? Вече виждаш аз как се казвам даже
256
2
 
2
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Стига де, Китай заплаха за Русия..звучи несериозно. Русия има цели звена, които липсват при китайците, имат много повече спътници, системи за наблюдение на Космоса, подводници, крайцери, стратегически самолети и куп неща, които китайците не са и чували. Сега китай да застрашава Русия...не мога да го възприема сериозно това нещо.
255
1
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Да, но тук не мога да оставям нищичко, щото освен Вас ще го видят още 10000 човека.
254
0
 
2
 
! Отговори
до 252 преди 12 години
Искаш да каже Монголската не може да се сравнява с руската по никой параграф! :))
253
0
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Извинявам се за грубия език, не бях вникнала добре в постингите Ви!
252
3
 
2
 
! Отговори
Жоро до Ивка преди 12 години
Ивке истински добричка ще си ако ми дадеш скайп или друг вариант за комуникация. Не мисли че мразя руснаците. Както казах възхищавам се на това какво е бил СССР. Но русия е едно бледо копие и не мога да ги възприема за велика сила. С теб можем много да си говорим и не само на такива скучни политическо-военни тематики! :))
251
4
 
1
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Старт 2 е подписан, но не е ратифициран от никой. А що се касае до Китай....ъъ..тези са безопасни за Русия. Аз ако бях в управлението на Руската държава никога не бих се притеснила от китайците. Китайската армия не може да се сравнява с руската по никой парахраф.
250
0
 
3
 
! Отговори
Старт 3 преди 12 години
Ивке вие русофилите,като ви се затвори устата и няма какво да кажете винаги почвате с редовното "изпий си хапчетата" Ха ха забавна си..Договора Старт 2 е изпълнен през 2009г. На среща в Прага през 2010г е подписан Старт 3 (по 900 заряда). Спасението за русия от жълтата напаст се казва НАТО. Един ден русия ще е член на НАТО. Другият вариант е далеч по-унизителен за самата нея!
249
3
 
2
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Ще заграбим Сибир, споко, а Костов ще го нпаравим управител...хи..хи.хайде лягай П.С. Сложих ти и аз един плюс, за да не си ги цъкаш самичък, виж колко съм добричка.
248
2
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Добре, добре, хайде вземи си "изпълнените" договори от Старт 2 и 3, гушни си масираната ПРО, и най-важното ИЗПИЙ си хапчетатат и си лягай. И масирано ПРО има, и договори Старт 2 и 3 има, и колосален американски дълг няма...спи спокойно! Пък нещо ако стане теб пръв ще те пратим да се бориш с ядрените ракети и да защитаваш честта на долара..хи..хи...а, да и по Арктика има ПРО, които ще свалят руските ракети изстреляни от подводния флот, лягай и сънувай Апокалипсиса
247
0
 
3
 
! Отговори
Продължение на 247 преди 12 години
Американците не че ще нападнат русия след това,просто искат да имат пълен контрол над ситуацията...Китай ще свърши работата на САЩ! Сибир е техен това е не избежно. Сега пак ще почнат русофилите(като Ивка) да дрънкат как Китай е съюзник на русия или пък да обясняват за случката от 1969г. и как видители билли изпарени няколко хиляди китайци..Дрън дрън вече не е 1969г. още повече пък 1945г.русия не е това което беше ссср.Възхищавам се на това какво е бил СССР но русия никога не може да се сравнява
246
0
 
4
 
! Отговори
ПРО до 239 преди 12 години
Тук се намесва ПРО. И не ги слушай руснаците какво дрънкат,че е невъзможно да се унищожи тяхна ракета.Всяка руска ракета е унищожима в етапа на изтрелването си,тогава не може да маневрира и бойната глава не отделена от ракетата носител,също не се е разделила на няколко бойни блока!При масирано ПРО възможноста за ответен руски удар е минимална!Тук вече има значение дали русия има 13 000 или 1500.Новият договор СТАРТ 3 ще сведе ЯБГ на русия до 900 заряда.русия не трабваше да влиза в договорите!!!!
245
2
 
1
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Че те и на Венецуела и Иран дължът много пари. Иначе за това, че кризата сами са си я измислилил звучи забавно....де да беше сън..да се събудят и трилбионите им дълг също да бяха измислении....ех, сънищаааа, сънищааа...пък и Стандарт енд Пуърс и те са едни некомпетентници...трябва вече вие да пишете докладите с оценките на страните..ха..ха..