Къде изчезна Муамар Кадафи

Различни версии за местонахождението на полковника
Обновена: 22 авг 2011 19:08 | 22 авг 2011 16:48, Елка Василева
114
Къде изчезна Муамар Кадафи
Снимка: Reuters

Не е известно къде се намира в момента либийският лидер Муамар Кадафи. Няколко са версиите за това къде може би е той.

Кадафи остава в своята резиденция в правителствения комплекс Баб ал Азизия в Триполи, предаде АФП, като се позова на дипломатически източник от Либия.

Пожелал анонимност източник каза, че резиденцията е разрушена от авиацията на НАТО, но на разположение на полковника са няколко бункера.

Снощи по държавната телевизия Кадафи заяви, че ще остане в Триполи до края и призова поддръжниците си да освободят столицата от настъпващите въстаници.

По данни на "Ал Арабия" пък Кадафи се намира в болница в град Таджур край Триполи. Телевизията не съобщава дали на либийския лидер е била необходима медицинска помощ или той е потърсил убежище в Таджур, бягайки от бунтовниците.

Около резиденцията на либийския лидер в Триполи се водят ожесточени боеве. Тази сутрин от резиденцията са излезли танкове, които са започнали да обстрелват града.

Както заяви говорителят на либийския кабинет Муса Ибрахим правителството на Кадафи е защитавано от 65 000 войници.

Някои части обаче са се предали на въстаниците, включително специалният батальон, който е трябвало да обезпечи сигурността на Триполи.

Още по темата

По непотвърдени данни охраната на Кадафи също е сложила оръжие и се е предала на бунтовниците, пише NEWSru.

Ангола и Зимбабве са изрази готовност да предоставят политическо убежище на Муамар Кадафи, съобщи "Ал Джазира". Според телевизията в момента се водят преговори между представители на полковника и властите в тези страни.

По-рано беше съобщено, че представители на Кадафи водят преговори с Южноафриканската република за възможността той да емигрира от Либия.

Външният министър на ЮАР Нкосазана Дламини-Зума обаче опроверга информацията, че страната му е изпратила самолет за Либия, с който Кадафи да бъде спасен. По думите на дипломата ЮАР знае, че Кадафи няма да поиска политическо убежище от тях.

През последните месеци имаше и информации, че след евентуалната си капитулация Кадафи може да замине за Венецуела, чийто лидер Уго Чавес е негов близък приятел.

Алжир и съседният на Либия Чад също бяха споменавани като възможни страни, в които Кадафи може да избяга.

Междувременно италианският външен министър заяви, че Муамар Кадафи трябва да се предаде, за да се избегне кръвопролитие в Триполи. 

"Изтече времето" за преговори по евентуалното изгнаничество на Кадафи и той трябва да се изправи пред Международния съд за военни престъпления в Хага, каза Франко Фратини, цитиран от Ройтерс. 

Армията на въстаниците продължава да напредва в Триполи, превземайки нови правителствени обекти.

По думите на говорител на бунтовниците засега под контрола на силите на Кадафи остават 15-20% от територията на Триполи – четири района в града.

През нощта въстаниците превзеха сградата на държавната телевизия, която обаче продължава да излъчва, както и летището на Триполи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
neyznavaem преди 12 години
kadafi bewe istinski maj i imawe pari vav stranata , a sega biagai narode po t4yjdi mirii i tarsi hliab den za den i sas t4yjda religia
95
1
 
0
 
! Отговори
Адолф преди 12 години
Кадафи пие кафе с евреите.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ся няколко години ще го търсят и ще хвърлят бомби из цяла африка
93
1
 
3
 
! Отговори
Що да Ви несерем у преди 12 години
Крийте я третата вой.. .Няма да е за дълго
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В някоя бедуинска палатка разпъната в пустинята стой и си суче нефт
91
6
 
7
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
"Не е известно къде се намира в момента либийският лидер Муамар Кадафи." Както се очакваше , покриха старите "чучела" след това в подходящ момент ги "намериха " и убиха (Садам и Осама) . Сега е ред на Муамар да се прави на новото "***"на света.
90
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каддафи е в сърцата на милиони либийци и милиарди хора по света, момчета. И няма как да бъде убит от нещастни слуги и предатели и служещи на ЦРУ религиозни фанатици.
89
2
 
1
 
! Отговори
ДОЙНО преди 12 години
666-тия разбойник и рушител на Държавата България се изказва много "компетентно" ,но на есен от неговите демократи ще остане само файтонжията.
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стойна ПреподобнаРодена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. След това се появяват ясновидските и лечителските и способности. Докато навърши 16 години, тя прекарава в пълно уединение в отделна стая. Когато навършва тази възраст, ѝ се явява насън св. Георги, който ѝ казва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило. С помощта на съседите, тъй като семейството ѝ е бедно, в двора на това място се построява малък параклис, където Стойна живее до 1913 година. Прозвището си получава от съселяните си заради аскетичния начин на живот. Преподобна Стойна предупреждава близките си, че няколко дни ще бъде като мъртва, но да не я погребват. След една седмица се съживява и хората от района започват да идват при нея за помощ и изцерение.След Междусъюзническата война цялото и семейство се преселва в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма Св. Георги в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си до 22 февруари 1933 г. в пост и молитва. До смъртта на Преподобна Стойна много хора идват при нея за помощ, съвет, утеха и изповед, като по този начин изразяват почитта си към ясновидката, която са смятали за светица. Тя не е канонизирана от Българската православна църква.Преподобна Стойна е погребана в двора на черквата Св. Георги в село Златолист, където е оформен малък мемориал. Тя е сочена, като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга.
87
5
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
Не знам това сериозно ли го казваш или не, но Стойна Преподобна /не знам дали си чувал за нея/ е казала още преди много години, че жълтата раса ще завладее света.Стойна Преподобна е живяла преди Ванга. Била е дори по-известна от нея. Смята се, че няма грешни предсказания.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде изчезна Кадафи?На гости е при Саркози.
85
6
 
2
 
! Отговори
do predskazanie преди 12 години
кадафи имаше оникалния шанс да им избие исляма от главата ама е *** като ***
84
8
 
8
 
! Отговори
ПРЕДСКАЗАНИЕ преди 12 години
Баба Ванга е предрекла че през 2066 година комунизма ще се разпространи в цял свят от жълтата раса. Ха сега остава да видим ако доживеем . На капиталистите сигурно им се смръзват сърцата от тази новина.Комунизъм (обща собственост дмек моят трабант е твой и твоето ферари е мое :) Досега всичките и предсказания се сбъдват така че ще ВИДИМ!
83
1
 
1
 
! Отговори
шпионин преди 12 години
срещу 1 млн. евро ще кажа!!!!
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Където стъпят краварите, нищо не вирее.
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румен Петков е предложил убежище на диктатора,че скоро ще трябва и той да бяга.
80
3
 
8
 
! Отговори
Магистралка преди 12 години
бих го облекчила тоя красавец на снимката ,само срещу едно петролно кладенче!
79
3
 
4
 
! Отговори
1313 преди 12 години
Егати красавеца :)
78
4
 
5
 
! Отговори
1234 преди 12 години
няма Южноафриканска република бе, ***! Нема и ЮАР, има Република Южна Африка! ей, напълни се с неграмотни журналета
77
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо общо няма комунизма с кадафи. В Либия никога не е имало комунизъм, нито пък комунисти!