Самолет на НАТО унищожи ракета "Скъд" над Либия

Сраженията за столицата Триполи продължават
Обновена: 23 авг 2011 00:52 | 23 авг 2011 00:44,
66
Самолет на НАТО унищожи ракета "Скъд" над Либия
Снимка: Reuters

Самолет на НАТО унищожи ракета "Скъд", изстреляна от района на град Сирт, родното място на Муамар Кадафи.

Това съобщи Ройтерс, като се позова на източник от министерството на отбраната на САЩ, пожелал анонимност. Той не даде повече информация, включително каква може да е била целта на ракетата.

В началото на август либийските части, лоялни на режима, изстреляха друга ракета "Скъд", припомня Ройтерс. Тогава ракетата падна в пустинен район и не взе жертви, нито причини щети.

Ожесточените боеве между бунтовниците и силите на Кадафи за столицата Триполи продължават вече над 24 часа. Противниците на режима твърдят, че са поели контрола над по-голямата част от града без укрепения комплекс Баб ал Азизия.

Според бунтовниците, битката за резиденцията на полковника в Баб ал Азизия ще бъде ожесточена, но никой вътре няма шанс да избяга.

По-рано в понеделник генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова лоялните на Кадафи сили да прекратят сраженията и да дадат възможност за смяна на властта.

"Обединените нации са готови да окажат всякаква възможна подкрепа на либийския народ", заяви Бан Ки-мун.

По думите му за тази седмица се предвижда среща на високо равнище за ситуацията в Либия, в която да участват лидери на Африканския съюз, Арабската лига и Европейския съюз.

"Изживяваме момент на надежда, но има и рискове", заяви той, предлагайки помощта на ООН за осигуряването на политическия преход в Либия.

Специалният пратеник Иън Мартин, отговарящ за развитието на Либия след конфликта, и пратеника за Либия – Абдел ал Хатиб,  ще заминат скоро за Доха, за да се срещнат с ръководството на Преходния национален съвет.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама обеща, че страната ще помага на нова Либия и призова бунтовниците да не търсят възмездие чрез насилие.

По думите му положението в Либия все още е променливо и неясно, но наближава краят на 42-годишния режим.

Още по темата

"Режимът на Кадафи е към края си и бъдещето на Либия е в ръцете на нейния народ", заяви Обама, който говори пред журналисти от къщата в Масачузетс, където е на почивка. Той обаче предупреди, че все още има елементи на режима, които представляват заплаха.

Държавният глава обеща, че САЩ ще бъдат приятел и партньор на нова Либия, но призова бунтовниците, които са напът да свалят Кадафи, да не търсят справедливост чрез насилие и репресии.

Той призова Муамар Кадафи да предотврати по-нататъшното кръвопролитие и прикани опозиционните сили да изградят демократично управление чрез "мирни, всеобхватни и справедливи" мерки.
 
Въстанието срещу Кадафи е отглас от "гласовете, които чухме навсякъде в региона", от Тунис до Кайро, каза Обама.

Той обаче не спомена Сирия, където правителството предприе репресии срещу протестиращите, довели до смъртта на хиляди хора, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
az be преди 12 години
Коментарите ми харесаха повече от статията,има уникални изказвания!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-малък калибър, по-дълга цев и по-голяма начална скорост има куршума на М-16, заради което е по-точен и по-далекобоен. Също така е и по-скорострелна и по-лека от АК-47.
57
3
 
3
 
! Отговори
юнака преди 12 години
скора бунтовниците ще увиснат на въжето,от Сирт идва правителствена армия.
56
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо до 52 преди 12 години
Дулната енергия е параметър на боеприпаса, демек - на патрона, тиквичке. Еди кой си патрон създава Х м/с дулна, или начална скорост на куршума и Y J дулна енергия на куршума. Ти някога гол куршум пипал ли си? Колко енергия има според теб? Хахахах...Абе и ти не си виновен! Нормално е,кога на децата представите за живота им идват от неграмотно преведени американски екшъни, видеоигри и интернет... Ама поне недей да пишеш тука, че и други се учат от тебе (като тебе)...
55
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо за 52 преди 12 години
*** специалиста! То на такива смешници като тебе наказанието им е да ги остави човек прости, ама четат и други хора, та заради тех, да те светнем и тебе. експерте... :LOL:Дали е пистолет или пушка се определя от вида на боеприпаса, умнико! Ако оръжието стреля с пистолетни патрони, е картечен пистолет. На АК според теб пистолетни ли са патроните? Руснаците никога не са наричали АК "пистолет", ***. Тове е АВТОМАТ, което в тяхната спесификация има смисъл на "щурмува пушка". Анадъм?
54
0
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
На руски му викат ""пистолет-пулемет" на АК-47, а на М-16 "щурмовая винтовка", но ти си шут и по-ги разбираш нещата...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
почти 2000 джаула дулна енергия на патрона... ----------------- И когато си изясниш какво е патрон и какво куршум (прожектил) и кое от двете има дулна енергия, тогава ще спориш.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да, много смешно. Сега вземи линийка и измери дължините на цевта, на калашника е с 10см по къса. А прицелна стрелба 800-1000м ще водиш на куково лето. М-16 има два вида автоматична стрелба и втората е по-висока от на АК-47. М-16 има по-висока дулна скорост, това какво ти говори, кой е по-далекобоен?
51
0
 
4
 
! Отговори
До 46 и 47 преди 12 години
Хаааахахахахахахах!!!! Егати оръжейните експерти! Хаааахахаха... Калашников бил картечен пистолет!!! хохохохоо... Картечен пистолет с 800 - 1000 м. прицелна стрелба и почти 2000 джаула дулна енергия на патрона... Е нема такива бисери, като тука... АК нито е елементарен, нито е ***. АК е това, което трябва да бъде едно явтоматично армейско стрелково оръжия - евтин, здрав, мощен, безотказен, далекобоен, скорострелен. Мноооого, много по-добър от М16, по всички точки на съпоставка.
50
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
V edin prekrasen den Ban Ki Maimun trebva da bude obesen.
49
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Ban Ki Maimun e dolna ***.
48
1
 
6
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Хитри са САЩ. Живеят си евтино защото си печатят долари. На другите обаче не дават да си печатят и ги нападат за да им вземат петрола или каквото имат.Войната срещу Саддам стана набързо след като той обяви, че разплащането за Нефта ще премине от Долари на Евро и най-вече, защото и той почна да си печати долари, така наречените Садамки. Това най-много вбеси Печатарите от САЩ (Рокфелер и Другарчетата му). Войната срещу Кадафи е защото той реши да иска срещу петрола злато!!!Нека всеки да знае, че войните и в Ирак и сега в Либия се водят заради Долара. Петрола е само мъгла за пред очите на овцете. На САЩ не им дреме за петрола, докато могат да си печатат долари и да си го купуват. Но ако търговията премине в Рубли или Юани да кажем, тогава САЩ се сриват финансово на момента! Контролират ли петрола-контролират долара. Това е цялата им Игра. А европейските им марионетки са само техен инструмент!
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Калашников е картечен пистолет, нещо, с което се ръси безразборно из гората, докато М-16 е автоматична карабина за водене на прицелна стрелба.
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори американците признават АК за най-доброто автоматично оръжие в света произведено в над 100млн. бройки, за сравнение тяхното пушкало М-16 са прозведени около 7млн.---------------- Никой никога не е признавал Калашников за най-доброто автоматично оръжие, а само за най-елементарното и подходящо за необразованите маймуни от Ангола, Сомалия, Камбоджа и т.н. Произведен е в 100 млн бройки, защото такава беше политиката на СССР - да въоръжи маймуните срещу запада.
45
4
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
v balgaria koga shte gi izbesim .
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американската пропаганда е елементрна, затова пробутват по цял свят неграмотността. В България е пълно с неграмотни.
43
2
 
10
 
! Отговори
Михаил преди 12 години
Всичко това, тази война в Либия се режисира от Рокфелер и Другарчетата му!Щастливи са капиталистите......дотогава докато парите им все още имат някаква стойност, и докато КРАЖБАТА чрез печатане на пари е оправдана?НО, ще дойде ден, когато ще трябва да си платят за гяволъка!Акциите-тоест "ценните книжа", съвсем скоро ще стават само за "тоалетна хартия" както и Измисления Долар Господар!!!Нужно ни е освобождение от НАТОвската и ЕС-окупацията и Бялата робия, геноцидно унищожаваща ни днес в лековерието и в мечтателството и индивидуализъма, както и в поголовната приватизация и насилственото раздържавяване наложени ни с клаузулите от МВФ и Световната банка и нейните глави на Отровната й Ламя. Той и Кадафи е, за Арабската лига, и затова го бомбардират. Западът не иска силни Федерации- конкурентни на ЕС. Милошевич, Саддам, Каддафи - силните и соц. лидери ги демонизира и ги изтребва като ***.
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самолет на НАТО унищожи ракета "Скъд", изстреляна от района на град Сирт, родното място на Муамар Кадафи, съобщиха световните агенции. Това е станало малко преди да арестуват сина на Кадафи и след като той да излетя със самолет за Венецуела. Ракетата Скъд не е разбрала за новината и се е взривила в пустинята. Никой не е ранен, но всички са утепани. Вервайте, няма лъжа, няма измама!
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки прочел два вестника през живота си и две книги, не може да бъде излъган от американската пропаганда.
40
3
 
13
 
! Отговори
До 32. 33. 34 преди 12 години
Евалла, Пичове! Не са се свършили още мислещите хора у тая *** държава, ама май са малцинство! Нищо де, по-добре малко, отколкото ичЧОстаналото стадо нека блее по НАТО-вския героизъм, че са свалили "Система Конвенциональная Умереной Дальности" СКУД, модел 1966 г. Тук никой не знае и защо тиквите повтаеят от години като зомбита СКЪД, та СКЪД. Сигурно им звучи некак по-авторитетно на звук