Висш нацистки офицер бил шпионин на Западна Германия

Историк разкрива архивите и връзките на тайните служби
Обновена: 27 сеп 2011 23:05 | 27 сеп 2011 21:26,
12
Висш нацистки офицер бил шпионин на Западна Германия
Снимка: Булфото
Високопоставен нацистки офицер, помагал в разработването на мобилни газови камери, е работил за тайните служби на Западна Германия след края на войната, става ясно от архивите на разузнаването. Въпреки издадената заповед за арестуването му от Германия, той дори е минал обучителен курс на разузнаването в страната, пише Reuters. 
 
Бившият офицер от СС Валтер Рауф е бил шпионин на Западна Германия между 1958 и 1962 г. Умира в Чили през 1984 г., измъквайки се от съдебен процес за военни престъпления. 
 
Назначаването му е „политически и морално непонятно“, коментира историкът Бодо Хехелхамер, който проучва архивите на тайните служби. 
 
През 1941 г. Рауф станал част от техническия институт на службата за сигурност на Райха. Американските тайни служби установили по-късно, че той е разработвал газови фургони, използвани за убиването на евреи и хора с физически недъзи. 
 
След поражението на Германия във Втората световна война Рауф бяга в Чили, където тайните служби го откриват и наемат. Той работел под името Енрико Гомес и задачата му била да събира информация за Фидел Кастро, но мисията му се провалила, защото не получил разрешение да влезе в Куба.
 
Между 1960 и 1962 г. Рауф участвал в два обучителни курса в Германия. По време на втория курс, през февруари 1962 г., вече е имало издадена заповед за задържането му. Държавата поискала арестуването му, след като името и ролята му в Райха излизат на бял свят по време на процеса срещу Адолф Айхман – офицер от СС, отвлечен от израелски агенти от дома му в Аржентина. 
 
Рауф е арестуван от чилийската полиция през декември 1962 г. Дори и след това той продължава да получава подкрепа от германските тайни служби. През 1963 г. Федералната разузнавателна служба дава на семейството му 3200 германски марки, за да плати съдебните разходи по обжалването на екстрадицията му. Рауф така и не е екстрадиран от Чили. 
 
За работата си за службите Роуф получава 70 000 германски марки. 
 
Историкът Хехелхамер ръководи наскоро създадена комисия, която трябва да направи прозрачно миналото на германските тайните служби. Досието на Рауф е от 900 страници и досега е било строго секретно. 
 
„Тази документи показват, че е имало цял нацистки екип, растял вътре в разузнавателната служба, и то във време, в което държавата засилва преследването на нацистки престъпници“, коментира историкът от Щутгардския университет Мартин Кюперс пред Der Spiegel.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Първото полудяване на евреите от яд е било преди 2000 г. когато техните бунтове били потушавани и лидерите разпъвани на кръст. Мечтаят как някои от лидерите ще се върне от мъртвите със супер сили да изколи римляните. Но, като не идва, усещат силата на лъжите и манипулациите, използвайки страха от неизвестното да подчинят всички гои на еврейски цар-зомби и да ги направят ОВЦЕ и ЖЕРТВИ.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега евреите и тяхната пропаганда ще се пукнат да реват колко били нещастни ама германия си крепи кадрите
10
1
 
6
 
! Отговори
ЛУФТВАФЕ преди 12 години
НЯКОИ ИСКАТ МОЖЕ БИ-(6) ДА СЛУЖИ НА ***,НА СССР ,НА БАЙ ВИ ТОШО,НА БОЙКО,НА ДОГАНООЛУ,НА СЕФЕЧОВИ И ДР..ВСЕ ***?? НЯМА КАК ДА СТАНЕ-ТОВА ПРИ ОНИЯ НЕМСКИ ХОРА Е ЗАКАЛКА,ВОЛЯ,НАЦИОНАЛИЗЪМ-ЗА ГЕРМАНИЯ!ГЕН!И ВИЖДА СЕ КАТО Е ТОВА СИЛНО "ЗА" КЪДЕ И КАКВО Е ГЕРМАНИЯ..И ВИНАГИ Е БИЛА! КОЙТО ЗАВИЖДА КАТО ЕДИН НАНЕ ЗАТОВА -ДА СИ ПРИЗНАЕ! АМА КАКА?! БЕЗЧЕСТНИ ДОСТА СТАНАХА БЪЛГАРИТЕ,НИ СЕ ПОУЧАВАТ,НИ ПРИМЕР ВЗЕМАТ,НИ ВОЛЯ,НИ РАЗУМ,САМО ПОСЛЕДНИ ЛАПАТ И РУПАТ ПУШИЛКАТА НА БЕЛИТЕ НАЦИИ!СРАМ ГОЛЯМ!
9
3
 
9
 
! Отговори
СС преди 12 години
Хаха, наистина кои вярва за мита Холоко$т и на скапаните евреиски медии ?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ся Евреите ще полудеят заради този факт.
7
0
 
8
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Ами да видят какво е в Бг!?!!?Сътрудници на ДС са 50% от дипломатите ни!Журналисти, актьори, депутати /от БСП даже се гордеят/ са бивши сътрудници на ДС!!Така че , не се косете в Дойчлан!нищо не знаета за живота на тайните , подземни червеи!
6
2
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Тоя па!!
5
2
 
3
 
! Отговори
Vanche Mi преди 12 години
pff kak moje horata oshte da vqrvat v holokost ?
4
3
 
27
 
! Отговори
ЛУФТВАФЕ преди 12 години
А ВИЙ НА КОГО ДА СЛУЖИ ИСКАТЕ-НА ЦАРЯ ВИ КИРО ЛИ ИЛИ НА ТИКВАРЯ БОЙКО,НА СЕДЕФЕНОТО ГУМНО ИЛИ НА ДОГАНООЛУ?? ЗАТОВА ТАМ Е ГЕРМАНИЯ,А ТУКА Е ...КЛОАКА! ПОЗОР!! ДОСТА ГУЗЕН И ВИНОВЕН ,НЕЧЕСТЕН НАРОД И ДО ДНЕС ПЪЛНИ ГАЩИТЕ КАТО ЧУЕ НЕЩО ЗА ОНАЯ ГЕРМАНИЯ!! ПОНЯТНО,ХЕХЕХ..И ПРАВИЛНО!!:-))
3
1
 
20
 
! Отговори
ДО 1-ВИ преди 12 години
А на българия от комунисти.
2
1
 
28
 
! Отговори
Германци преди 12 години
работят за Германия ! Какво ви е чудно ?! Това да не са българи ? - за 21 години след 1990 три пъти предават на чужди държави списъци на българските разузнавачи/шпиони навън ....
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той па да е един.... То целото разузнаване на Западна Германия е създадено от нацисти....

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe