Юлия Тимошенко може да скара Киев с Брюксел

Според руската преса Москва може само да спечели от това
Обновена: 14 окт 2011 10:10 | 14 окт 2011 09:44,
16
Юлия Тимошенко може да скара Киев с Брюксел
Снимка: Reuters

Руският печат коментира новото наказателно производство срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, осъдена в понеделник на 7 години затвор за превишаване на правомощията си при подписване на неизгодно за Украйна газово споразумение с Русия.

Този път я обвиняват, че още през 90-те е прехвърлила на държавата дълга на своята компания "Единни енергийни системи на Украйна" (ЕЕСУ) към военното министерство на Русия, възлизащ на 405,5 милиона долара, посочва "Комерсант".

Дори ако Украйна декриминализира злоупотребата с власт, както намекна президентът Виктор Янукович, от Тимошенко отново ще се търси наказателна отговорност, което сериозно ще й пречи да се кандидатира в бъдещи избори. Това неизбежно ще влоши отношенията на Киев със Запада и тогава Украйна може би ще склони да влезе в Митническия съюз на Русия с Беларус и Казахстан, където настойчиво я кани руското ръководство, прогнозира вестникът.

Една караница между Киев и ЕС може да донесе на Москва и други икономически изгоди, смятат експерти, цитирани в материала. "Москва има интерес да тласне украинците към неадекватни действия, да предизвика нередовно снабдяване на Европа с газ и така да подсигури запълването на газопровода "Северен поток", а
в идеалния случай да склони европейците и за изграждане на "Южен поток, за да прехвърли към заобиколни маршрути целия транзитен  поток от руски газ през Украйна", обяснява пред изданието руски  енергиен специалист.

"Косвено потвърждение на тази версия" според "Комерсант" е писмо на руския министър на отбраната Анатолий Сердюков до украинския премиер Микола Азаров от 10 юни т. г. "с искане за връщане на въпросния дълг от 405,5 милиона долара". Тъкмо то подтикна Киев да образува новото дело срещу Тимошенко, пише всекидневникът, като се позовава на Иван Деревянко, началника на главното следствено управление към Службата за сигурност на Украйна.

Правителството на Русия отрича да е имало умисъл в тези действия на Москва, посочва изданието. Никога не сме подкрепяли Киев в гоненията срещу Тимошенко, заяви източник на вестника от руския кабинет.

Московски политолог вижда умисъл в действията на украинското ръководство. Както руският премиер "Путин, така и външното министерство казваха, че процесите срещу Тимошенко са антируски.А ето, Киев показва, че Москва всъщност сама стартира едно ново дело. Това се очаква да лиши Русия от аргументи в спора с Киев", обяснява аналитикът, цитиран в "Комерсант".

Още по темата
Британският премиер Дейвид Камерън реагира пръв на новото дело срещу Тимошенко - още преди украинските политици, изтъква "Росийская газета". "Абсолютно срамен" е начинът, по който се третира бившата премиерка, заявил Камерън. "Украинците трябва да осъзнаят, че ако не променят ситуацията, това ще се отрази твърде негативно не само на отношенията на Украйна с Великобритания, но и с ЕС и НАТО", добавил той.

Независимо от всичко обаче Брюксел очаква на 20 октомври посещение на украинския лидер Виктор Янукович, с когото европейците продължават да преговарят за асоцииране и зони за свободна търговия. Както заяви върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, молба за това
отправила към нея самата Тимошенко, посочва "Росийская газета".

Действията на официален Киев срещу Тимошенко "не са печеливши в политически план", коментира руски наблюдател в "Новие известия". "Общественото мнение е ваксинирано срещу обвиненията спрямо Тимошенко и хората при всяко положение я виждат с ореол и трънен венец", допълва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Тимошенко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми се мисли какво я чака ако влезе в затвора.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AMI-I-I-I....DAI DA SI GOVORIM ZA PRI4ESKI......................TAP NAROD.........................
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много съм разочарован. Кака Тимошенко се оказа поредната изрусена. А така добре изглеждаше...
9
5
 
5
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
Цялата хватка е Русия да скара Украйна с ЕС и НАТО и да си я върне в мечешката прегръдка, която доведе народа до просешка тояга, както навсякъде, където е стъпвал руски ботуш.
8
4
 
3
 
! Отговори
Китайчето преди 12 години
До 8: Личи си, че си голям ***. Че какво му е лошото на европейския живот? Ти дръвнико селски, като не си излизал от махалата си, не пиши простотии. Като гледам всички "безработни" в България са по кафенетата, а кръчмите всяка вечер - препълнени! Е да, ама такова нещо у Европа няма. И на това ли му викаш живот пълен с мизерия и системен недостиг на храна? Аман от неграмотници, дето не знаят и жаргонната дума за гей да я напишат правилно! Първо се образовай и след това прави коментари.
7
10
 
9
 
! Отговори
Марк преди 12 години
В Украйна се води битка за бъдещето на страната!Дали то ще бъде азиатско или европейска!Русия е ретроградна , азиатска страна, обречена на еднолична власт на "бащицата"! Над 80 % от рустаците не могат да си представят друго управление!Украинците се опитват да се измъкнат от тази перспектива, но очевидно е много трудно!Подобна дилема съществуваше и за България!За щастие българите излезнаха масирано по улиците в началото на 90те години на миналия век и успяха да ориентират страната към ЕС
6
23
 
7
 
! Отговори
ФФФ преди 12 години
Няма причина украйна да съществува! Това нещо трябва да се затрие...
5
5
 
4
 
! Отговори
асеедф преди 12 години
ДО Дърт Комунист:Вижда се,че мислиш с онази си работа...какво значение имат законите когато мадамата е секси,нали?!!!!Така мислят и в нашия съд.Без значение е деянието ако подсъдимият има пари или е секси...Ако е виновна трябва затвор!Ако не е-свобода!
4
6
 
5
 
! Отговори
чоко и боко преди 12 години
Давам апартамента си за затвор на тази мадама :) тя и да и да излезе няма да поиска хаха
3
6
 
20
 
! Отговори
Дърт Комунист преди 12 години
Абе как могат да затворят такова вкусно русо секси агънце !
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами, ако е виновна ?
1
3
 
30
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 12 години
ДАЛИ ЩЕ ИЗГРЕЕ ТОВА СЛЪНЦЕ И НАД ВСИЧКИТЕ НАШИ БИВШИ ПРЕМИЕРИ КОИТО ЗАТРИХА БЪЛГАРИЯ!!!!