42 години диктат. Кой беше Кадафи?

Години наред той се титулуваше като "Лидер на Революцията"
Обновена: 20 окт 2011 15:28 | 20 окт 2011 15:17,
33
42 години диктат. Кой беше Кадафи?
Снимка: Reuters

Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в град Сирт. Той ръководеше еднолично Либия от 1 септември 1969 година до август 2011 година – цели 42 години еднолична и безкомпромисна диктатура.

През 69-а се жени за Фатиха ал-Нури, от която има един син. Двамата се развеждат през 1970. През 1971 той се жени са Сафия Фаркаш, от която има шестима синове и една дъщеря.

– Мохамед Кадафи (р. 1970) е единственото му дете от първия брак. Мохамед ръководи олимпийския комитет на страната и е пленен за кратко по време на битката за Триполи през 2011 година, след което успява да избяга.
– Сейф ал Ислам Кадафи (р. 1972) е архитект, той бе възприеман от мнозина като потенциален наследник.
– Ал Саади Кадафи (р. 1973) е професионален футболист.
– Ханибал Муамар Кадафи (р. 1975) е бивш служител на една от големите либийски компании за износ на петрол. През 2008 е арестуван в Швейцария заради сбиване.
– Аиша Кадафи (р. 1976) е единствената дъщеря на Муамар. По професия е адвокат.
– Ал  Мутасим Билах Кадафи (р. 1977) е бивш военен офицер в либийската армия.
– Сейф ал Араб Кадафи (р. 1982) е командир в либийската армия. Счита се за загинал при бомбен удар на 30 април 2011, но потвърждение за смъртта му няма.
– Хамис Кадафи (р. 1983) е офицер в либийската армия, ръководител на елитната бригада „Хамис“. Убит при сражение с бунтовниците през 2011.

Без официално да заема държавни постове, години наред Кадафи се титулува като "лидер на революцията" и национализира всички частни предприятия, петролната индустрия и банките.

Десетилетия наред той налага своите възгледи за идеалното развитие на социализъм в държавите от Третия свят, формулирайки "трета световна теория" и нова система на държавно управление, наречена "Джамахирия".

През 80-те години е обект на няколко опита за преврат от страна на Съединените щати.

Със своите 42 години във властта Кадафи е сред най-дълго управлявалите ръководители в историята, които не са монарси.

8 години в плен в Кадафи

По време на управлението му жестоко бяха измъчвани българските медици, които бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и прекараха в затворите в Либия над 8 години.

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и д-р Здравко Георгиев, заедно с палестинския студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН с цел дестабилизация на джамахирията.

На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

През 2006 г. присъдите им бяха потвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. – окончателно потвърдени от Върховния съд.

На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия заменя с доживотен затвор присъдите на българските медици.

На 24 юли 2007 г. с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на тогавашната му съпруга Сесилия Саркози и на еврокомисаря по външните отношения и европейската политика Бенита Фереро-Валднер, българските медици и палестинският лекар (от юни 2007 г. - с българско гражданство) са освободени от затвора в Либия и се завръщат в България.

"Режимът на полковник Кадафи беше по болезнен начин свързан с България. Ние преживяхме много години в тревожно очакване за съдбата на нашите сънародници и сме уверени, че Муамар Кадафи ще застане пред Международния съд в Хага като обвиняем за престъпленията си, включително и за тези срещу българските медици", заяви премиерът Борисов след падането на режима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От името на България, на осъдените ни медици, ИСКАМЕ КОМПЕНСАЦИИ ОТ ЛИБИЯ!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
do volen siderovtsi преди 12 години
kim siker sizi.prostatsi
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте филма "Смело сърце" па дано ви просветне
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, естествено... и аз мога да обещавам неща, които съм сигурен, че няма да ми се наложи да направя. Според тебе как Кадафи би стигнал до Никарагуа? С прибежки и залягания?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Три стани със сигурност от които може да потърсиш в Гугъл по заглавието "Буркина Фасо и Никарагуа предложиха убежище на Муамар Кадафи"В четвъртък правителството на Никарагуа също изрази готовност да даде политическо убежище на Кадафи, ако той поиска това."Ако получим такава молба, ще отговорим положително. Не мисля обаче, че ще има такова запитване", заяви съветникът на президента на Никарагуа по икономически въпроси Байардо Арсе, цитиран от мексиканската агенция "Нотимекс".
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само ми посочи една страна, която ще рискува да получи ембарго, ако не и военна интервенция, заради един дърт *** с куфар долари?
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За медиците - не ги съдиха тук, защото щяха да бъдат осъдени, това е единствения извод, просто е преливало от факти. Ще се радвам да разбера и друго логично предположение.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не имаше къде, почтни цяла Южна Америка и много страни от Африка. Ако това е истина с неговата кончина, просто наблюдавайте реакцията на тези страни.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
20, не ти е вярна логиката, Кадафи просто нямаше къде да отиде, никой не би си рискувал отношенията с целия свят заради един провален дъртак.
24
1
 
10
 
! Отговори
alex преди 12 години
В сравнение с нашите долнопробни *** на болшевиките, Кадафи беше арабия човек. Затова го убиха американците, щото не им лижеше ***, както нашите измекярчета.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно, на злобеещите вероятно ще им е приятно утре някой американски *** да ги посочи и да им рече "Ти ще умреш" и на следващия ден както си ходиш по улицата умно да те усмъртят.Да ви е честит обновеният световен еврейски ред. Жалко че окаляха такава велика нация, но който си го прави - за себе си.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вие какво си мислите? Запада щял да смуче от Либия? Какво е Запада и какво е Либия? Да не би самият дядо Господ да е създал Либия и либийците и да им е дал нефтените запаси? Открай време човеците воюват за ресурси, днес едни са по-силни, утре други им взимат земята, в тая работа няма лоши и добри. Либия е създадена преди 80 години, а преди това си е била една гола пустиня с бродещи ***. В един момент са използвали световната конюнктура и са създали държава, живели са, смучейки нефта
21
1
 
7
 
! Отговори
ринго преди 12 години
много аллах акбар и много брадати ....лошото тепърва ще става в тая държава която въпреки диктатурата имаше светски характер
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Елементарна логика - ако Кадафи и родата му бяха егоисти, отдавна щяха да са си подвили опашките, и без власт над Либия имаха достатъчно пари да си изживеят животите в охолство, което никой от вас няма да види, и въпреки това той и синовете му останаха до последно и се биха в битка, която нямаха шанс да спечелят. Без значение дали са били прави или не, чрез жертването на животите си Кадафи и синовете му доказаха, че всичко това не е било за тяхно добро, А ВИЕ ЩЕ СЕ БОРИТЕ ЛИ ИЛИ ЩЕ СЕ СКАТАЕТЕ?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така както се развиват събитията, съвсем вероятно е точно тези които плюят по Кадафи, след някоя и друга година първи да скандират идеите му. Световното еврейство нека пирува, аз не мисля за отмъщение, а само изпитвам огромна мъка от мисълта как е възможно да си такъв садист, античовек от всякъде та да прегърнеш всичкото зло, заради власт и пари...но това не е Кадафи
18
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един брутален диктатор по-малко,пил кръвта на народа 42 години!Нашите медици са отмъстени!Да живее България!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искам да споря с вас, просто изискайте от нашето правителство цялата истина за медиците.Елементарния факт, че у нас процес нямаше, трябва да ви говори нещо. Защитавам само истината, и тъй като не е на нито една от двете страни, то мисля, че е разумно да не защитавам нито една от двете. Пожелавам ви да правите правилен избор в живота, защото напоследък е все по-трудно това.
16
4
 
20
 
! Отговори
Либия преди 12 години
Е, сега запада ще смуче от Либия колкото си иска, то не са петролни компаний, то не са банки, то не е индустрия..Инак Кадафи си е *** от класа, но за народа си беше добър! Сега либииците ще видят що е то капиталозЪм.
15
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тия медици, точно Кадафи ги пусна в договорка със Саркози, и трябваше да бъдат съдени в България. Не той ни излъга, а ние него - не ги съдихме после. Убеден съм, че Кадафи е симпатизирал на нашата страна, но след като е разбрал как и защо са свалили неговия приятел Живков, е започнал да мисли по по различен начин, нещо което е съвсем нормално. Не бързайте да го съдите, скоро ще плачите за него и неговите идеи. Злото мачка яко, но не той е това.
14
1
 
21
 
! Отговори
new koz преди 12 години
Там е се играе за петрол знаем ли истината каква е! Кажете кога тука ще почнем да ги залавяме боико, доганчо, станишев и сие?