Католиците честват празника на блажения папа Йоан Павел

Тържества са организирани в Рим и във всички полски епархии
Обновена: 22 окт 2011 13:39 | 22 окт 2011 12:33,
113
Католиците честват празника на блажения папа Йоан Павел
Папа Йоан Павел Втори. Снимка: Архив, Булфото

Римокатолическата църква чества днес за пръв път празника на блажения папа Йоан Павел Втори, установен от неговия приемник Бенедикт Шестнайсети, съобщи ИТАР-ТАСС. Тържества са организирани в Рим и във всички полски епархии, но богослужения и сбирки в памет на първия велик понтифик от славянски произход ще има в още много градове на планетата, съобщи службата по печата на Светия престол.

Хиляди религиозни младежи ще се съберат следобед в патриаршеската базилика "Св. Йоан" на Латеранския хълм, където папският викарий на Рим кардинал Агостино Валини ще отслужи тържествена литургия.Предварителната програма предвиждаше колона от млади "ученици и последователи на папа Войтила" да се насочи към катедралата "Св. Петър", където са положени останките на блажения Йоан Павел Втори. Но след безредиците, с които бе съпроводен мирният протест от 15 октомври срещу политиката на световните финансови власти, столичният кмет Джани Алемано забрани всички масови прояви в центъра на Вечния град и затова шествието бе отменено, посочва агенцията.

Важна църковна реликва - малка стъкленица с кръв от Карол Войтила, е изложена от вчера в параклиса на централната римска католическа болница "Бамбин Джезу" ("Младенецът Исус"). Хората палят свещи пред нея и поднасят цветя.

Паметни плочи и монументи в чест на Карол Войтила се откриват тези дни във връзка с празника в различни градове на
Полша и други страни, включително в Русия. Паметник на Йоан Павел Втори бе открит на 14 октомври в Москва, напомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: папа Йоан Павел Втори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господ е слуга на богатите
109
1
 
0
 
! Отговори
102 преди 12 години
103, за какво да те опровергавам, аз потвърждавам :) че религията е полезна за някоикарай както си знаеш и не пречи на другите да живеят
108
2
 
2
 
! Отговори
IDOL 999 преди 12 години
...Tozi Voytila e edin greshnik, koyto jivya v , kato v raya!!!! A bojiyata povelya beshe...Ti , shte pechelisg prehranata si s mnogo trud i muka, s mnogo pot!! Polskiya pomiyar ne spazi tezi zapovedi!!!! Priznavam mayka Tereza , za blajenna!!! Tya otdade jivota si v slujba na nay-bednite i lisheni ot vsichko!!! Spya po kalnite mazeta na Kalkuta, v Bombay!!! Tya e istiska muchenitca! Voytila e po greshen i ot dyavola!!
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който вярва в Бог ще постигне безсмъртие.
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С помощта на логиката съществуването на Бог, може да бъде доказано само по следният начин:Бог е отвъд човешкия разум, защото е всемогъщ и всеобхватен. Следователно Бог съществува и там, където човешкият разум не може да достигне. Но да допуснем, че отвъд човешкият разум няма нищо е абсурд, защото идеята за нищото е идея на хаоса, а Бог е ред.
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В името на Бог са извършени ужасни безбожни неща, също както в името на истината са изречени ужасни лъжи. Но това не означава, че няма Бог и не означава, че истината не съществува. Просто с тях се спекулира от нечестни хора.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съществуването на Бог не може да бъде доказано със средствата на логиката.
103
0
 
5
 
! Отговори
от 97 до kir 98 преди 12 години
Не нямам доказателство. Имам вяра, че има Бог. Но така като погледнеш по-внимателно и се замислиш малко, ще видиш, че аз никъде не съм твърдял, че имам доказателства. Докато 95 твърди, че има доказателства, че няма Бог. Нито има, нито няма доказателства, че има или няма Бог. Това е въпрос на вяра.
102
0
 
5
 
! Отговори
Атанас преди 12 години
Св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ и хирургНа въпроса на един от членовете на Политбюро в Русия "Как си обяснявате факта, че съветските спътници летяха в космоса, но не срещнаха там Бог?" св. Лука отговорил "Като хирург много пъти съм правил трепанация на черепа, но никога не съм срещнал там ума".
101
0
 
0
 
! Отговори
за 102 преди 12 години
Няма как да ме опровергаеш за твое съжаление. Не говоря за "атеистите там", а говоря за политическа доктрина.
100
2
 
1
 
! Отговори
до 100 преди 12 години
о, да, в западните демократични държави "религията не се отрича, нито се нарича вредна и безполезна" (като изключим атеистите там, които за теб сигурно са комунисти), защото върши идеална работа нали точно поради тази причина някога Рим налага в империята официално учението "кесаревото - кесарю със смирение и непротивене на злото"
99
8
 
4
 
! Отговори
kir преди 12 години
Религията сама по себе си е политическо движение.Не случайно не плащат данъци и онея от Ватикана си имат собствена банка даже.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо триете истината? Едниственото политическо учение което отрича религията и я смята за вредна е КОМУНИЗМА! Никоя друга политическа теория не прави това. В демократичните държави религията не се отрича, нито се нарича вредна и безполезна.
97
5
 
2
 
! Отговори
kir преди 12 години
До 97.Ти пък да нямаш доказателство че съществува?!?!?!?!
96
4
 
12
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Много ми е интересно кой доказа че Бог не съществува. Ти ли? Или това е някаква нова новина?
95
0
 
1
 
! Отговори
за 95 преди 12 години
нищо не си разбрал от това което написах
94
1
 
4
 
! Отговори
didotodorova преди 12 години
Значи папската вяра е доста малка.
93
1
 
2
 
! Отговори
за 92 преди 12 години
Не личи да си поумнял от четене на "научни открития"
92
1
 
0
 
! Отговори
за 89 преди 12 години
Всекиму се дава според вярата.
91
7
 
3
 
! Отговори
didotodorova преди 12 години
не бива да се четат научните открития. възможно е да се хване птичи грип.