Католиците честват празника на блажения папа Йоан Павел

Тържества са организирани в Рим и във всички полски епархии
Обновена: 22 окт 2011 13:39 | 22 окт 2011 12:33,
113
Католиците честват празника на блажения папа Йоан Павел
Папа Йоан Павел Втори. Снимка: Архив, Булфото

Римокатолическата църква чества днес за пръв път празника на блажения папа Йоан Павел Втори, установен от неговия приемник Бенедикт Шестнайсети, съобщи ИТАР-ТАСС. Тържества са организирани в Рим и във всички полски епархии, но богослужения и сбирки в памет на първия велик понтифик от славянски произход ще има в още много градове на планетата, съобщи службата по печата на Светия престол.

Хиляди религиозни младежи ще се съберат следобед в патриаршеската базилика "Св. Йоан" на Латеранския хълм, където папският викарий на Рим кардинал Агостино Валини ще отслужи тържествена литургия.Предварителната програма предвиждаше колона от млади "ученици и последователи на папа Войтила" да се насочи към катедралата "Св. Петър", където са положени останките на блажения Йоан Павел Втори. Но след безредиците, с които бе съпроводен мирният протест от 15 октомври срещу политиката на световните финансови власти, столичният кмет Джани Алемано забрани всички масови прояви в центъра на Вечния град и затова шествието бе отменено, посочва агенцията.

Важна църковна реликва - малка стъкленица с кръв от Карол Войтила, е изложена от вчера в параклиса на централната римска католическа болница "Бамбин Джезу" ("Младенецът Исус"). Хората палят свещи пред нея и поднасят цветя.

Паметни плочи и монументи в чест на Карол Войтила се откриват тези дни във връзка с празника в различни градове на
Полша и други страни, включително в Русия. Паметник на Йоан Павел Втори бе открит на 14 октомври в Москва, напомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: папа Йоан Павел Втори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
тук съм, Диде, ама ти не чуешне се сърдете на Томас, тя не знае какво прави :)атакистите са тъй - едната ръка се крие от другатада са чуди и тати какво да ги прави, ама туй после ще го мисли
69
1
 
1
 
! Отговори
Fox преди 12 години
Много агресия в теб приятелю. Ще се поболееш :*
68
2
 
2
 
! Отговори
red butt преди 12 години
Само за ролята му за падането на комунизма трябва да го канонизират за светец.
67
2
 
0
 
! Отговори
ЗА 65 преди 12 години
о, я у лево, ако ще ми се правиш на интересен не вървиш, не ми се прави на някакъв скапан психолог само защото няма какво да кажеш
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вампирите от Ватикана имат не мало участие в разграждането на Българската православна църква и неиното разрушаване, както духовно така и институционално.Само се чудя как може да има пще прости хора които да вярват в тези извратени педофили. Най-жалкото е, че съм срещал дори хора уж образовани които гордо заявяват аз съм Католик при въпрос дали е македонец или шоп или вла...Жалки хора.
65
3
 
2
 
! Отговори
didotodorova преди 12 години
важното е лафа да върви. Надявам се и бог да се включи по някое време...
64
1
 
1
 
! Отговори
Fox do 57 преди 12 години
Искюзми, млъквам на мига. Апропо, разпознавам тоталитарен стил в безценните ви съвети. Направи това, недей прави онова... Маалииии! Какъв беше оня лаф за крадеца вика дръжте крадеца.
63
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
62Бог е казал какво ще стане - не е крил нищо от нас :)
62
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
58Объркал си се много - лихви е имало от преди хиляди години и ще е човек - дявола ще се всели в човек, който ще управлява света - за кратко обаче, преди Бог да го убие.
61
0
 
0
 
! Отговори
за 61 преди 12 години
Ще стане това което Бог отсъди, Томасе!
60
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
56Можем да се хванем на бас, че тоя свят няма да го бъде - ще го последва съдбата на потопа, вавилонската кула (въпреки, че днес ес и сащ продължават да строят вавилонската кула), огъня в содом, десетте напасти унищожавали градове в египет и т.н. - такива са били резултатите на бунтовете на хората срещу Бога - такива ще са и с тоя свят.
59
0
 
0
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
Томасеее, пак ли я подкара на два станадавай, камилче мое, *** мое ненагледно, тати ще те черпи с консервиголяма скука и в твоя офис, чадо, обаче и туй сигурно по плана :)
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕДИНСТВЕНО комунизма отрича религията. Това е факт. Никое друго политическо или социално учение, теория, течение, доктрина и прочее не отричат религията и не я считат за вредна. САМО И ЕДИНСТВЕНО КОМУНИЗМА. И комунистите се правят на защитници на науката, което е пълна смешка, щото комунизъм и наука хахахаахаа, то комунизма е терористично учение, защото идеята да избиеш милиони хора за да правиш световна революция си е терористична. Така че комунисти няма смисъл да се криете, ясни сте.
57
0
 
1
 
! Отговори
Fox преди 12 години
Томас, този дето чакаш да се появи скоро, отдавна се е появил. Не е човек, а идея. Казва се "лихва". Прекалено буквално четеш пророчествата според скромното ми мнение ;)
56
1
 
0
 
! Отговори
за 52 преди 12 години
Пишеш глупости. Пиши по същество иначе не ме занимавай. И не изопачавай казаното, ако нещо нямаш ниво, просто се откажи.
55
5
 
4
 
! Отговори
didotodorova преди 12 години
Тоя свят ще го бъде. Религията няма да я бъде!
54
0
 
2
 
! Отговори
Fox преди 12 години
Хмммм каква е каква е... Аз залагам на марсианка ;)
53
1
 
0
 
! Отговори
за 50 преди 12 години
Хахаха че ти си преминал от началото на дискустията към субективизма.
52
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
45Може да си разочарован/а, но тоя свят няма да го бъде. И може да си изненадан/а, но тия, който не искат да приемат истинския Бог ще им се наложи да приемат дявола за бог. Скоро ще има световна диктатура и ще се появи антихрист, който ще се обяви за бог и ще поиска от хората да го смятат за бог и да му се поклонят. И той няма да е като истинския бог да търпи дълго, за да се обърнат хората от злото, в което живея - ами ще убива всеки, който му се противопостави. За щастие Бог ще се намеси и ще покаже кое как е а вие говорете като искате глупости, вместо да познаете истината.
51
1
 
2
 
! Отговори
do 49 преди 12 години
Откъдето кажеш, от там съм :*