Католиците честват празника на блажения папа Йоан Павел

Тържества са организирани в Рим и във всички полски епархии
Обновена: 22 окт 2011 13:39 | 22 окт 2011 12:33,
113
Католиците честват празника на блажения папа Йоан Павел
Папа Йоан Павел Втори. Снимка: Архив, Булфото

Римокатолическата църква чества днес за пръв път празника на блажения папа Йоан Павел Втори, установен от неговия приемник Бенедикт Шестнайсети, съобщи ИТАР-ТАСС. Тържества са организирани в Рим и във всички полски епархии, но богослужения и сбирки в памет на първия велик понтифик от славянски произход ще има в още много градове на планетата, съобщи службата по печата на Светия престол.

Хиляди религиозни младежи ще се съберат следобед в патриаршеската базилика "Св. Йоан" на Латеранския хълм, където папският викарий на Рим кардинал Агостино Валини ще отслужи тържествена литургия.Предварителната програма предвиждаше колона от млади "ученици и последователи на папа Войтила" да се насочи към катедралата "Св. Петър", където са положени останките на блажения Йоан Павел Втори. Но след безредиците, с които бе съпроводен мирният протест от 15 октомври срещу политиката на световните финансови власти, столичният кмет Джани Алемано забрани всички масови прояви в центъра на Вечния град и затова шествието бе отменено, посочва агенцията.

Важна църковна реликва - малка стъкленица с кръв от Карол Войтила, е изложена от вчера в параклиса на централната римска католическа болница "Бамбин Джезу" ("Младенецът Исус"). Хората палят свещи пред нея и поднасят цветя.

Паметни плочи и монументи в чест на Карол Войтила се откриват тези дни във връзка с празника в различни градове на
Полша и други страни, включително в Русия. Паметник на Йоан Павел Втори бе открит на 14 октомври в Москва, напомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: папа Йоан Павел Втори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
за 10 преди 12 години
Ами по принцип всичко опира до полова хигиена другарю, обаче ти явно живееш в средновековието. Ако не се къпеш и развратничиш ще се разболееш то е ясно. А тия глупости които си написал за правителствата в Африка са абсурдни. Явно си надрусан.
9
3
 
5
 
! Отговори
6 преди 12 години
8, провери фактите преди да ме нападаш! В много африкански държави правителствата водят истинска битка с католическата църква за да могат да накарат населението да ползва презервативи! Църквата естествено си измива ръцете, като казва, че успоредно проповядва и моногамия, но не казва колко лесно е за един прелюбудеец да иска прошка след като е сгрешил!
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знам кой е фанатик за тебе, обаче папа Йоан Павел Втори наложи култ към Деватаи ако католиците не осъзнават накъде ги водят папите и кардиналите, значи не са никакви християни
7
4
 
3
 
! Отговори
за 6 преди 12 години
хахахахахааххаахахаххахах хахахаахха ти не си добре, даже направо си психично зле..
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е най-големият масов убиец в човешката история! Благодарение на твърдото отричане на ползването на презервативи от католическата църква над 200 милиона души в Африка са заразени със Спин и ги очаква сигурна смърт!Хитлер, Сталин или Садам Хюсеин са едни квартални претъпници спрямо геноцида извършен от Папа Йоан Павел Втори!Дано господ го накаже за престъпните му деяния!
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми беше приятен тоя човек .Но лека му пръст..........
4
4
 
3
 
! Отговори
?! преди 12 години
в Полша разбирам защо му откриват паметни плочи,обаче в Русия - егати бъзикоса! - нали най-голямото му чудо на блажения е, че унищожи Съюза
3
9
 
2
 
! Отговори
за 2 преди 12 години
хахахах поредния *** се появи
2
5
 
7
 
! Отговори
Истината преди 12 години
"блажения папа Йоан Павел Втори"Олеле той пък бил блажен. За който не знае да напиша, че педофилството в католическата църква не е било по време на новия папа Бенедикт.То е било прикривано от кардиналите по времето на Йоан Втори. Сега в последно време се разкриха много перверзии на католическата църква но се разкриха сега а са се случвали по друго време-времето на "блажения папа Йоан Павел Втори".Пасторите католици са били прикривани от кардиналите а кардиналите са били прикривани от "блажения"
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А недоразумението Паликот сигурно се радва на новите си цици.