Китайци даряват пари на дисидент да си плати данъците

Властите искат $2,4 млн. от световноизвестния творец Ай Вейвей
Обновена: 7 ное 2011 14:58 | 7 ное 2011 14:08,
7
Китайци даряват пари на дисидент да си плати данъците
Скулпторът Ай Вейвей. Снимка: Reuters

Хиляди хора даряват пари на китайския дисидент и скулптор Ай Вейвей, който според китайските власти трябва да плати 2,4 милиона долара данъци, съобщи ВВС.

До днес са дарени повече от 5 милиона юана (790 000 долара). Хората превеждат пари с банкови трансфери, с пощенски записи, а някои дори пускат пари в пликове в дома му.

Даренията започнали да пристигат наскоро, след като световноизвестният творец обяви, че е получил известие от властите, че трябва да плати данъци в огромен размер. Според съобщение в Twitter от Лу Янпинг – доброволец в студиото на художника, почти 20 000 души до момента са пратили пари. 

Сътрудници на твореца дори намират пари, сгънати на самолетчета, които хората пускат над стените на комплекса, в който Ай живее и работи.

„Тези дарения са не просто пари, те са израз на чувствата на хората за това, което се случи“, обяви творецът.

„Мога да кажа само, че съм много благодарен и много трогнат от техните действия“.

През последните няколко години Ай, който работил по дизайна на олимпийския стадион „Птиче гнездо“ в Пекин, е един от най-отявлените критици на китайското правителство.

Още по темата

Ай беше арестуван на летището в Пекин, когато се опита да напусне страната и държан в ареста близо 3 месеца. През юни беше пуснат, но с обвинение за избягване на данъци.

Властите определили размера на данъците върху последните му приходи и глоби на компанията „Пекинско фалшиво културно развитие“, която произвежда творбите на Ай.

Въпреки че той казва, че е само дизайнер в компанията, властите настояват, че той е „действителният контролиращ“.

Дисидентът казва, че данъците са само опаковката, а всъщност е преследван заради политическите му убеждения.

„През 80-те дни на моя арест на място, пазено в тайна, те ме обвиниха в подривна дейност срещу държавата“, разказва дисидентът. Там той научил, че ще бъде обвинен в неплащане на данъци. Полицаи му казали: „Искаме хората да смятат, че ти си от лошите“.

Ай трябва да плати до края на седмицата 2,4 милиона долара данъци, засега той не е решил как ще действа.

Дори да успее да събере всичките пари от дарения обаче, това може да доведе до нови проблеми – може да се интерпретира като незаконно набиране на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Боян преди 12 години
Е нали това е идеята на осигуровките, бе мама му стара! Плащаш 40 години осигуровки, с които се издържат пенсионерите, за да може един ден и ти да взимаш пенсия.
6
1
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Че какви данъци плащат пенсионерите? Пенсионерите живеят на гърба на данъкоплатеца, а не са данъкоплатци самите те.
5
7
 
5
 
! Отговори
хейтър преди 12 години
ХА-ха-ха..тоя направил един от най-известните стадиони в света, кой знае колко са му платили. Отделно фирма има дето нарочно не казва че е шеф, за да не плаща данъци, накрая балъците му плащат сметката. Ха-ха-ха. А къде са му парите, като е световно известен? Що сам не си плати? Щото е по-лесно да се направиш на жертва и да обявиш на всеослушание че си "низвергнат дисидент" и веднага овцете се втурват да те съжаляват...и плащат. Ми евала, сетил се е как се свири по тънката струна на съчувствието
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да вземе да дойде в БГ - тук данъци плащат само бедните и пенсионерите
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако беше българин собственото му племе щеше да го оплюе повече от властите ,а не пари да му събере Син съм на малък ,но *** народ
2
1
 
2
 
! Отговори
Марто преди 12 години
ВъйВъй..
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Куманастки мурафети......