Десетки хиляди души демонстрираха в Будапеща

Протестът беше срещу новата унгарска конституция
Обновена: 3 яну 2012 11:02 | 3 яну 2012 09:03, Елка Василева
11
Десетки хиляди души демонстрираха в Будапеща
Снимка: Reuters

Десетки хиляди души протестираха снощи в Будапеща срещу новата унгарска конституция, която според тях е посегателство срещу демокрацията. В същото време управляващите отпразнуваха с гала вечер в операта влизането в сила на новия основен закон.

Организаторите на протеста под надслов "Отново ще има република" съобщиха, че на един от основните булеварди на Будапеща са се събрали около 100 000 души.

Още по темата

Надсловът е свързан с разпоредба на новата конституция, по силата на която досегашната Република Унгария се казва само Унгария.

В протеста участваха представители на Социалистическата партия, на левите еколози и новата партия Демократична коалиция на бившия премиер социалист Ференц Дюрчани. Демонстрантите издигнаха лозунги "Стига!", "Диктатура на Орбан" и "Орбанистан".

Опозицията обвинява правителството на Орбан и управляващата партия Фидес, която има парламентарно мнозинство от две трети, че приетите от тях конституция и закони подкопават демократичната система и засилват политическия контрол над съдебната власт, централната банка, вероизповеданията и медиите.

Европейският съюз, Съединените щати и международни правозащитни организации също критикуват политиката на унгарското правителство.

Новата конституция, приета през април миналата година от Фидес при бойкот на опозицията, влезе в сила на 1 януари. Според правителството с нея завършва преходът от комунизъм към демокрация, започнал през 1989 г. Но според опозицията тя разширява властта на правителството и налага консерватизма му на цялата страна, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Унгарияконституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Нека ти обясня защо рухна:Защото хората са така устроени, че не ценят това, което имат и искат това, което нямат. Ние продадохме работещите и скъпи здравноосигурителната, образователна и пенсионна система за дънки, дъвки и Макдоналдс, селското стопанство, на което ни завиждаха в цяла Европа за германски коли 3-та ръка и нелошата и доста експортно-ориентирана индустрия за търговия с турска и китайска стока.Сега Бойко ни бил виновен, комунистите, руснаците... блаблабла... кон за кокошка!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 7,моля те,пиши България винаги с главна буква.А иначе си протестирай колкото и за каквото ти дойде наум.Може и ей тъй,напосоки,за идеята само.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Реалист, коментар номер 5За съжаление, много си прав, човеко!Започва да се разбира за какво става дума.
8
4
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
До 5: Отговори ми само на един въпрос - щом този строй преди 1989 г. беше толкова добър, защо рухна?! По-скоро, защо го разрушиха собствените му създатели. Дали, за да харчат по-лесно и спокойно откраднатото?!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Унгарци моля Ви протестирайте по тихо да не ни събудите в българия
6
2
 
7
 
! Отговори
ринго преди 12 години
утре може и у нас това да се случи и без това върви усилена пропаганда от разни мекерета като Яне Янев като нищо ще сменят и името на държавата на Бойковистан.Стана по зле и от татово време дето го виждахме само по Нова година .Сега Бойко само дето не спи по телевизиите а ако не е той е оня поплювко Цецо а скоро ще се включи и ушкото Росенчо да ни води поучителни беседи с мазното си гласче.В България комунисти и леви няма не е и имало има само трезвомислещи и незаблудени отчаяни от власта хора
5
3
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Това е положението. До 1989-та година самото съществуване на соц.държави, накара западните държави да станат социални държави, за да покажат предимствата си. Сега при липсата на конкуренцията на соц.държавите, те се връщат обратно към дивия капитализъм отнемайки права на хората, а в бившите соц.държави дивия капитализъм е още по-див. Примерно в България жените се пенсионираха на 55, а мъжете на 60 години, но дойде дивия капитализъм и какво стана? Ще доживеете до пенсия, ама един друг път?
4
6
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
В протеста участваха представители на Социалистическата партия, на левите еколози и новата партия Демократична коалиция на бившия премиер социалист Ференц Дюрчани............все комунисти......не знаех, че имало леви еколози........хахаха
3
7
 
9
 
! Отговори
Наско преди 12 години
"- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.Предполагам това е един от мотивите на левите партии да протестират!Да живее Виктор Орбан!
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Sled neuspeshnata demokracia horata jelaiat red i e normalno da ima vrashtane kam diktaturata...
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдаа... пресата се затяга за всички ни. Каква ти република, върнаха ни в робовладелския строй навсякъде по света