Берлин си затварял очите за син на Кадафи

Сейф ал Араб е живял в Германия без валидни документи
Обновена: 16 яну 2012 16:56 | 16 яну 2012 16:56, Елка Василева
4
Берлин си затварял очите за син на Кадафи
Сейф ал Араб. Снимка: Архив Reuters

В продължение на години Сейф ал Араб ал Кадафи е живял в Германия, очевидно без валидни документи. Външното министерство в Берлин дори помогнало на сина на бившия либийски диктатор - поради "външноикономически интереси".
 
Повече от пет години Сейф ал Араб ал Кадафи е живял в Германия, ползвайки се с широки дипломатически привилегии. Както съобщава излизащият в Мюнхен "Зюддойче цайтунг", външното министерство в Берлин намекнало на баварското вътрешно министерство, че е добре да допусне влизането на Сейф в страната. Така той получава едногодишно разрешение за пребиваване в Германия, въпреки че не е имал необходимите за това документи.

По-висши интереси

Според "Зюддойче цайтунг" 24-годишният по онова време Сейф пристигнал през 2006 година в Мюнхен с италианска туристическа виза и е било редно да се снабди с нови документи за пребиваване, което обаче не сторил. Поради "значителните външнополитически и външноикономически интереси на Германия в Либия" Сейф не бил подведен под отговорност.

Синът на либийския диктатор остава в Мюнхен до началото на 2011 година, придобивайки репутацията на богат плейбой. През тези пет години той неведнъж попадал във фокуса на полицията, но така и не стигнал до съд. Младият Кадафи е бил регистринан за 11 нарушения, включително за незаконно притежание и търговия на оръжие, сбиване, обида на полицаи, каране на кола без шофьорска книжка.

Страх от усложнения

Както германското външно министерство, така и външното разузнаване са сигнализирали, че евентуално разследване срещу сина на диктатора може да повлече неприятни дипломатически усложнения. Полицейски служители неведнъж са се оплаквали, че разузнавателните служби блокират работата им. Всеки път се стигало до определена точка, отвъд която било невъзможно да се продължи. Баварското вътрешно министерство твърди от своя страна, че за намеса на разузнаването не може и дума да става.

Външното министерство от една страна не е искало да признае дипломатически статут на Сейф ал Кадафи, който би му гарантирал имунитет, но от друга страна е гледало да избегне евентуални дипломатически усложнения с Либия. Германското правителство се е опасявало, че интензивни разследвания от страна на властите в Мюнхен биха могли да застрашат германски бизнесмени в чужбина, така както диктаторът Кадафи процедира при сходна разправия с Швейцария.

През май миналата година режимът на Кадафи съобщи, че Сейф е загинал при бомбардировките на НАТО в Либия. Досега няма независимо потвърждение на тази новина, посочва Дойче веле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Библия-второзаконие преди 12 години
[24:16] Бащите да не бъдат наказвани със смърт за децата, и децата да не бъдат наказани със смърт за бащите; всеки да бъде наказван със смърт за своя грях.
3
2
 
9
 
! Отговори
Теодор Комнин от Бг преди 12 години
Правилно си го къткат, защото може скоро фамилията да се върне да управлява камиларите. Без Кадафи май си скапват държавицата...
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе кукурузи,какво му ядете още оная работа на Кадафи?Всичката Мара втасала,че за хорото се стегнала!Гледайте си нашият хал,на какво дереже сме!Май няма за какво да пишете??????
1
0
 
19
 
! Отговори
Снимката кърти преди 12 години
Айде бе - толкова ли нема 1 фотошоп, та на пейнт е правена...