Виждаха се светещите спасителни жилетки на хората в кораба!

Разказ на спасена пътничка от кораба "Коста Конкордия"
Обновена: 18 яну 2012 19:08 | 18 яну 2012 19:06, Елка Василева
70
Виждаха се светещите спасителни жилетки на хората в кораба!
Снимка: Reuters

Петък, 13-и за нас беше щастлив. До онзи момент. Бяхме група от 11 души. Качихме се на "Коста Конкордия" в Савона предишната събота. Вечерта, когато след седмица плаване трябваше да се приготвяме за връщане вкъщи, стана част от историята.

Седяхме в театралната зала и гледахме шоу на илюзионисти, разказва хърватка, била на кораба, цитирана от "Ютарни лист".

"Усетихме силен удар към 21,45 ч., точно в момента, в който илюзионистът беше слязъл сред публиката и търсеше асистент. Изведнъж илюзионистът изчезна. Почувствахме, че стоим на едно място и сме наклонени около 30 градуса. Светлините започнаха да премигват. Не знаехме какво се случва".

Документи и пари

"Бавно тръгнахме към кабините, за да си вземем спасителните пояси. Още тогава вече имаше припаднали хора.

Облякохме се топло и стояхме в коридора. Изобщо не предполагахме, че ситуацията е толкова сериозна, тъй като морето беше спокойно и от прозореца се виждаше брегът. Можехме да вземем със себе си само документите, пари и дребни вещи.

Камериерката беше абсолютно объркана и ни гледаше притеснено, както и ние нея. По уредбата съобщаваха само, че имат технически проблеми, но всичко е под контрол. Известно време стояхме в мрак.

Решихме да слезем до Master station B, където беше определеното място за нас за среща в случай на опасност. Там вече имаше много хора. Някои се бяха паникьосали. Някои носеха огромни куфари.

Филипинците чакаха разрешение за евакуация, но започнаха сами да качват хората /в лодките/, защото никой не ръководеше акцията.

В спасителната лодка, в която искахме да се качим, качваха само жени с деца.

Оплитане във въжетата

Братовчедка ми и 9-годишната й дъщеря се опитаха да се качат, но не можаха от един хърватин, мъж, който им препречи пътя и се качи преди тях. Много мъже се държаха като абсолютни страхливци.

Започнаха да ни препращат от една лодка към друга, докато не стигнахме до последната.

Решихме да останем там и да чакаме лодката да се върне за нас. Бояхме се да мръднем където и да е, защото на палубата имаше още около 500 души.

Не предполагахме, че сме толкова близо до брега. Държахме се за парапетите и един за друг повече от час с надеждата някой да дойде за нас.

Корабът се накланяше и беше все по-трудно да стоим. Сцените от филма "Титаник" бяха постоянно пред очите ми.

Тогава се появи един от офицерите, който ни насочи към другата палуба. Трудно можехме да отидем там, защото беше тъмница, а корабът се беше силно наклонил.

Чухме звук от счупване на чинии и трясък. Страхувахме се нещо да не падне върху нас. Палубата вече беше под водата и не беше нужно да ни спускат с лодката.

Филипинецът, който ни возеше, имаше проблеми, защото корабът се беше наклонил много силно и лодката ни се оплете във въжетата.

Едва тогава осъзнахме колко близо сме били до брега. Бяхме едни от последните спасени с лодките. Стигнахме до брега около полунощ. При нас дойде сервитьор индиец, който се зарадва, че ни вижда.

Най-страшното беше към 2 ч. през нощта – през прозорците се виждаха светещите спасителни жилетки на хората, останали на кораба. Хеликоптерите спасиха много хора.

На брега видяхме, че мнозина бяха боси. Някои бяха по пижама, голи, сервитьорите бяха само по риза. Цяла нощ стояхме на брега и мръзнахме, разказва жената за ужаса, преживян от хиляди на "Коста Конкордия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Коста Конкордия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
45
 
! Отговори
Оня с коня преди 12 години
За мен е напълно нормално един МЪЖ да даде предимство на децата И ЖЕНИТЕ. Аз ако трябва бих останал дори последен на кораба, защото съм физически здрав и силен и бих оцелял. За това се наричаме МЪЖЕ ! А на смешниците(не мъже!) 4,5,7,10,28 пращам много поздрави на майките им. Еххх, защо премахнаха казармата...Коментар 17 направо цепи мрака. По тъпо егоистично и егоцентрично изказване не бях чел... Поклон пред теб. Ти и семейството ти сте на върха на хранителната верига и превъзхождате всички.
42
0
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Ами да, няма проблеми. Ама не си организирай срещи в следващите 15 год. А този е имал късмет, че е в Европа. Ако беше в Нигерия, щяха жив да го одерат.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...и аз така мисля..Или е застрахователна измама или всички на мостика са били пияни.Има старпом има рулеви...Всички биха реагирали ако се минава прекалено близо.Отделно земния контрол спали ли са?Всеки ден на корабите им се ъпдейтват картите с плитчините,рифовете и т.н.Има вероятност според мен да се е получил токов удар..тогава кораба става неуправляем..но такава повреда се отстранява за 3-4мин и веднага се пускат котвите и кораба замира...Много е гнила тая работа според мен...
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за всички тези които защитават капитана, ще каже че на него затова му плащат огромната заплата, защото не само управлява кораба, а и е отговорен за него, все едно някой пожарникар да откаже да влезе в горяща сграда и не става дума за чест, а за това че ти плащат голямата заплата за да си вършиш работата
39
0
 
11
 
! Отговори
До пича долу преди 12 години
Ахаха, пича отдолу пък щял да скочи пръв :))) То бива откровеност :) ама си го представих как скача пръв хаха:)) Пич, все пак ,ако си капитан, трябва да си тръгнеш последен от кораба-независимо боен или туристически :))
38
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ква чест ве, да не си на война. Я тогава отивай в кухнята да готвиш, да миеш краката на мъжа си и да пиеш водата. Като ще живеем преди 100 години така да бъде. Изобщо не става въпрос за никаква чест, а за задължение. Като ти плащат 15000 евро, ще си вършиш работата.
37
9
 
29
 
! Отговори
Ели преди 12 години
Четейки коментарите за пореден път се убеждавам, че истински мъже не са останали. Готови на всичко да си спасят гъзовете. А едно време хората са умирали за едната чест.....
36
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
po vajna e zastrahovkata koi sthe gushne.......
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Адска експлозия разтърси ИталияНай-малко двама души пострадаха днес при зверска експлозия на газопровод в електроцентрала, предава агенция "Франс прес". При взрива на мястото на инцидента се е образувал дълбок 20 метра кратер, който предизвикал пожар в Тресана, селище в областта Тоскана, уточняват източници на агенцията. Според тях, най-малко двама служители на електроцентралата са ранени и са хоспитализирани в местна болница. Местни медии уточняват, че общият брой на жертвите е между 5 и 1
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дотук казаното не говори добре за капитана Скетино. Онзи добре му се накара от наземния контрол.
33
0
 
2
 
! Отговори
az преди 12 години
spored men problema sedalji izcqlo na choveshka greshka i visoko ego. ne sam bil tam za da komentiram no nqma kak da se otklonqt ot korsa toku taka. ima trima choveka na mostika vsichkite sa vtrenchili pogledi kakto v aparaturata taka i vizualno. poglednete Callregs rule N7 i shte vidite kakvo glasi. az sam na 55m amels i ne bih minal ot tam, ne znam tiq na kogo sa se natqgali tolkova za da vkarat tova korito tam. poredniq italiqnec,porednata greshka.
32
2
 
7
 
! Отговори
Seidova преди 12 години
От една грешка са пострадали много хора .Всяка грешка се наказва -друг е въпроса дали ще има възмездие за пострадалите ,а за някой ще е безвъзвратно .Но Dimoff ,който и да си ти ,грешка е въобще че си изразил някакво мнение .Защото с твоя " интелект " даже и мъже нямаше да могат да слязат от кораба .
31
2
 
4
 
! Отговори
az преди 12 години
po dobre da umra ot kolkoto da se gledam kato strahlivec vsqka sutrin kato teb v ogledaloto. Predi 7 god koritoto mi potana v tihiq okean i sam otlechavam s medali za tova, za nash kasmet nqmashe takiva pedali kato vas tam...security officer sam i se moli da ne popadnesh na podoben na men v takava situaciq , zashtoto nqma da izlezesh jiv ot tam.
30
1
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Такъв красив и хубав кораб,цял нашенски...град.И това нещо да се...гътне,в тихо и спокойно време.Къде е бил...лоцмана,който знае на пръсти скалите и подводните...рифове.Сигурно са отбелязани на морските им карти.Явно екипажът много яко е снижил...дисциплината,иначедруго обяснение...няма.
29
1
 
13
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Екипажа се ръководи от един човек...този който е "залитнал" в лодката. И затова е имало толкова голяма некоординация. Няма кой да я направи. Няма никакви локуми. Капитана е в кюпа с двата крака.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе димов, да ти кажа баш ти разсъждаваш като такова! Мъж ми бил... е такива "мъже" направо не знам как живеят със себе си.. резил ..
27
9
 
3
 
! Отговори
Офф преди 12 години
За това такива прости мъже като теб ще ***, за сметка на някакви кифли. Хайде мислете бе хора. Не сме в миналия век.
26
2
 
6
 
! Отговори
az преди 12 години
mnogo pravilno kolega, no *** vinagi e imalo i shte ima...e gospodina pod nomer 28 naprimer
25
5
 
30
 
! Отговори
Кин Дза Дза преди 12 години
Dimoff, толкова ли е трудно да се досетиш, че мъжете, чисто физиологично, са по-силни от жените. Имат много по-голям шанс да се спасят при екстремни ситуации. Кво предлагаш - да си направят конкурс за красота и тест за интелигентност за да определят кой да се качи в лодката ли!? Заради *** като теб се създава паника в подобни ситуации.
24
45
 
7
 
! Отговори
Dimoff преди 12 години
За всички *** п***и от какъв зор да отстъпват мъже на жени, всички са хора, друг е въпроса, защо кораба не може да евакуира всички, а иначе от какъв зор живота на проста домакиня, да е по ценен от този на лекар, инженер и прочее, същото важи и в обратния случай, защо някой хамалин да е по ценен от учителка примерно, пола и възрастта не са толкова от значение, от колкото здравословно състояние и интелект.Здрави млади и умни тези трябва да се спасяват, а не жени и деца, а после който може.