Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан

34–годишният български военен е женен, има едно дете
Обновена: 21 яну 2012 08:53 | 21 яну 2012 08:00,
397
Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан
Убитият български сержант. Снимка: THEATRUM BELLI

34–годишният сержант Свилен Симеонов е един от четиримата френски военнослужещи убити в Афганистан.

Сутринта на 20 януари, българинът и останалите френски военнослужещи бяха убити от мъж в униформа на афганистанските въоръжени сили в района на град Тагаб, в източната афганистанска провинция Каписа.

Със Симеонов са загинали Фабиен Вилм, Денис Естин и Жьофроа Баумела.

По време на стрелбата други 15 френски военнослужещи бяха ранени.

Досега България, която има 614 войници, инструктори и военни лекари в Афганистан, не беше давала жертви в размирната страна, отбелязва АФП.

Сержант Свилен Симеонов е постъпил в инженерните части на Чуждестранния легион на 12 септември 2001 г. Преценяван е като първокласен сапьор със силна воля и мотивация.

На 1 февруари 2004 г. е произведен в звание ефрейтор.

На 1 ноември 2005 г. е произведен в звание младши сержант.

На 1 юли 2009 г. е произведен в звание сержант.

През 2004 г. е изпълнявал мисия във Френска Гвиана. Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция "Ликорн".

Още по темата

Българинът на три пъти е бил на мисия и в Джибути през 2003, 2006 и 2009 г.

Сержант Симеонов е бил награждаван със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО - "ИСАФ", медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия.

Все още се уточнява дали сержант Симеонов е придобил френско гражданство или е заминал за Афганистан като български гражданин. Той е женен, с 1 дете.

Френският президент Никола Саркози вече обяви, че страната му прекратява всички операции в Афганистан и заплаши, че ще предприеме изтегляне на френския контингент от Афганистан.

"Ние сме приятели на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници нападат френски военни", коментира той.

Талибаните, от своя страна, определиха нападението като жест на патриотизъм от страна на афганистанския войник, който е атакувал френските военнослужещи.

Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в края на 2001 г. Франция е дала 82 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
19
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Жалко за момчето! Жертвало се е за да изкара някой лев за семейството си. Останалото е демагогия. Нито Франция нито нашите мисионери имат работа в Афганистан. И без това едва свързваме двата края. *** ни управляват, ***!
23
13
 
2
 
! Отговори
Алов до 20 преди 12 години
Не съм бил, защото не исках да си губя времето там. Едно теле на воената комисия и проблема се разреши.
22
1
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Ми не е ходил да ги трепе, а да помага ако прочетеш статията си пише, че Саркози ще си изтегли войските сега и повече няма да им помага, нека американците да пикат върху талибаните, щом за тях е геройски акт да избиват тия дето им помагат, талибаните са *** неземна и дано скоро ги затрият до един, а тоя човечец най-вероятно е тръгнал от немотия, а не да се прави на Рамбо.
21
26
 
3
 
! Отговори
киулке преди 12 години
Не е българин, турчин е, от село Раковски. *** с български паспорт.
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17-страшно ***!Направо смърди на герберастия!
19
17
 
10
 
! Отговори
вижте знамето преди 12 години
А чие е това знаме на заден фон, не е нашето! Защо да ми пука за някакъв наемник служещ на чужда държава? Той не пази България! И тука некви тъпизми за честта, дълга и достойнство не вървят, защото той не брани народа си, а брани интереса на Сащ, Франции и др. срещу сума доларчета и евро!
18
3
 
12
 
! Отговори
rument преди 12 години
*** - ти бил си войник,държал ли си автомат,явно не щом говориш такива глупости.
17
19
 
22
 
! Отговори
В преди 12 години
Отишъл за долари в Афганистан да стреля по афганистанци и да "пази мира". И като го убият става герой. Все едно да дойдат тука американци да ни трепят и като гръмнем един от тях - то да стане герой - нищо че за пари е дошъл да ни трепе!
16
36
 
9
 
! Отговори
Алов преди 12 години
По скоро челъмджия и неудачнук,който е искал да се доказва като мъж. Аууу, кой съм аз и така нататък. Най-големите прошляци ги събират в легионите. Кой знае по тук къв разбойник е бил и избягал там да не го търсят.
15
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оф боже, ето докъде комунизите докараха народа, да ходят да се бият за чужди интереси по света, станахме слуги и лакеи на САЩ управлявали са ни предатели всички от БСП трябва да бъдат натикани в затвора и тогава хората няма да бъдат принуждавани да емигрират и да загиват на хиляди километрри от родината.
14
22
 
23
 
! Отговори
парадокс? преди 12 години
Жалко за човека, но да милеем за някой, който за пари е отишъл да защитава чужди интереси с оръжие, а при нужда и да убива?? Щеше да е по-тъжно ако беше беден работник загинал по време на работа, а не наемник с пушка!
13
3
 
34
 
! Отговори
Велик преди 12 години
Не можете да пишете под снимката, че е убит БЪЛГАРСКИ СЕРЖАНТ. Той е българин, но не е сержант от БА!
12
3
 
50
 
! Отговори
парадокс преди 12 години
Човекът е бил военен и е работил като такъв със всички възможни рискове от това.Бил е на безброй операции и т.н. А у нас има огромен процент "военни" , които по цял ден планират "операции" срещу майка си , дъщеря си и т.н ,с цел материално облагодетелствуване. И имат повече медали от сержанта. И са първокласни граждани на републиката.
11
5
 
4
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
video.yandex.ru/#search?text=%D1%87%D1%82%D0%BE%20%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%20%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%8C%20%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4&filmId=30533277-05-12 Гледаите този филм за да разберете кои са тези хора наречени мюсюлмани и каво е тяхното отношение към другите хора приятно гледане
10
0
 
8
 
! Отговори
fp преди 12 години
става въпрос за коментар 2 :)
9
1
 
7
 
! Отговори
fp преди 12 години
До този под мен - не знам коментарът ти умишлено ли е написан, да доката повече трафик на западащия сайт или не, но трябва ти да си умрелия, не хора като тези от статията! ***!
8
3
 
26
 
! Отговори
Калоян преди 12 години
До 3: Тези неща обикновено ги пишат невръстни ***. Мир на душата на човека.
7
2
 
42
 
! Отговори
boomslang до 2 преди 12 години
Еееее пич, стига, не говори така. За мъртвите добро или нищо, в твоя случай просто замълчи. Ако мислиш сериозно нещата, които пишеш, имаш психични отклонения, аз лично мисля, че ги пишеш на шега, но не ги пиши тези нещата под новини за смъртта на хора. Ужасно е!!!
6
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господ да прости момчето! Такива българи прославят България със смелостта си и професионализма си! Това нападение е плод на уринирането на американските войници над афганистански трупове. Заради простите американци, които си позволиха тази гавра, афганистанците се радикализираха и ще стават още по отчаяни и ожесточени в търсенето на нападения над чужденци.
5
3
 
56
 
! Отговори
potresen преди 12 години
EI PALIAK(***) TAKA NE SE GOVORI ZA MURTUV VOINIK BE MALOUM TAKUV.