Корупцията е най-големият ни проблем, смятат българите

Искали са подкуп на 25% от нашенците през последната година
Обновена: 15 фев 2012 21:22 | 15 фев 2012 21:22,
110
Корупцията е най-големият ни проблем, смятат българите
Сесилия Малстрьом. Снимка: Reuters

75% от българите смятат, че корупцията в страната ни е по-разпространена отколкото в останалите страни от Европейския съюз.

Девет от всеки десет нашенци смятат, че корупцията е голям проблем в страната ни, сочи проучване на Евробарометър. Същото мнение споделят гражданите на Гърция, Португалия, Кипър, Румъния, Словения и Чехия.

Българите са най-оптимистично настроени към мерките, които взима ЕС в борбата с корупцията. 46% вярват, че мерките на Евросъюза ще помогнат за справянето с проблема.

Голяма част от европейците смятат, че корупцията е широко разпространена и в институциите на ЕС. Българите и румънците обаче най-малко споделят това мнение.

80% от българите смятат, че съдът, полицията и митниците са корумпирани. Една четвърт от нашенците споделят, че са били изнудвани през последната година. Същото твърдят и румънците, словаците и литовците.

Същевременно българите, както и повечето останали граждани на ЕС (41-42 на сто), заявяват, че ще се обърнат към полицията, ако станат жертва на корупция.

Близо половината от българите смятат, че корупцията се разраства заради неефективните мерки за борба с нея.

Всеки пети европеец смята, че корупцията се дължи на ниските доходи. При българите това мнение се споделя от 37% от гражданите.

Изследването на Евробарометър показва, че преобладава мнението, че корупцията се разраства през последните три години.

Данните сочат, че почти три четвърти от европейците продължават да приемат корупцията като сериозен проблем и отчитат, че той съществува на всички равнища на управление.

Повечето европейци приемат, че корупция има в местните (76 на сто), регионалните (75 на сто) и националните институции (79 на сто).

Европейците смятат, че подкупите и злоупотребата с власт се срещат във всички области на публичната администрация.

От Европейската комисия обявиха, че скоро ще предложат ново законодателство за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество, за промяна на правилата за обществените поръчки, по-подробни статистически данни за престъпността и засилена политика за борба с измамите на европейско равнище.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че резултатите в борбата с корупцията си остават незадоволителни.

Европейците очакват националните правителства да предприемат решителни мерки и е крайно време те да го направят, добавя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Аз се учудвам, че само 75% вярвали, че корупцията ни е голям проблем!?Другите 25% или живеят на хапчета или са нагазили до шия в нея:))
67
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Най големият ни проблем е наглата ни и възпроизвеждаща се политическа класа.От костоФФ, през доган-хитреца, през горския цар, станишката, цвъчко...та до боко!Юнак до юнака, наглец до наглеца..Майнольо!
66
0
 
3
 
! Отговори
Муто преди 12 години
Най-големия проблем на страната е повсеместният бандитизъм. Той излезе от контрола на "водещите" офицери. Под прикрието на бандитите, държавата беше ограбена до шушка. Сега вече не се и диша. Нещата може да се оправят малко, когато по профсъюзна линия на всеки се раздаде оръжие. Така, да се равним с бандитите. Пък, кой оцелее!
65
1
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
е, ти откри топлата вода - ами той така света е устроен от хиляди години бе, човек!! Разбира се, че винаги ще има един елит от 10% и обслужващи 90%, като преминаването към първата група не е особено лесно. Това на което ти му викаш "система наш човек" на запад е кръстено Networking - това е кръга ти от познати, партньори, близки, състуденти и т.н. - ако в него има влиятелни хора, много ясно, че си по-напред на старта, това е нормално. Ти какво искаш, да станеш министър в горно нанадолнище!?
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Корупцията,далаверите,двуличието,дебелоочие,партийно бояджийство са най-големите ни проблеми, смятат чужденците
63
0
 
10
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
Така е.Парите на богатите *** отиват за издържането на тяхните чорета по чужбина.И после изучените чутури се връщат при тати и мама ,за да им намерят сладка работица.Повечето мамини дечица са гола вода и пак цоцат от нас,защото така са свикнали.Ген,майка му стара.Кръвта вода не става и оправия няма.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ,ама разсьждаваики по-елементарно много хора си мислят ,че корупцията е да идеш да дадеш едни пари и в замяна да получиш нещо .За мен е по опасна ,,скритата ,,корупция или както я наричаме ,,система наш-човек,, ---- е с това няма оправяне по нашите географски ширини . Това е начина на хора които в миналото са постигнали някакво положение да се вьзпроизвеждат винаги чрез постове и пари и да са винаги от голямото ,, доброутро,, а другите да са винаги --наи низши работници ,а сега и безработни ,на практика обществото се разделя на хора имащи пари и власт и хора с права и пари само по-закон ,ама не и на практика Както беше казал един бивш министьр:/ цитирам по-памет / синьт на министьра на транспорта е естествено да се занимава с транспорт , както и сина на обущаря е естествено да стане пак- обущар ? За него е естествено и го устроива ,ама в 21 век не вярвам това да устроива сина на обущаря , но дали го устроива или не е все тая --важното е, че министьра на транспорта няма да допусне сина на обущаря да измести неговия син.Както се казва власта е по силна от парите ,оти може да имаш пари ,но този които има власт ще намери начин и ще ти ги вземе.Ще дам още един пример за задьржане в,, каимака,, в момента децата на обикновените хора в 99% учат в страната , а децата на тез от ,,каимака ,,са на вьн ,след години децата които са учили на -вьн ще бьдат предпочетени за даден пост пред -другите и точно за това се сьсипва Бг-образованието за да не струва нищо и да не е конкурентно...Този които е на гребена на вьлната сьздава правилата ,така че да изиграе картите си наи добре---така ,че този вид корупция е много по -увреждаща и дори расипваща обществото отколкото / на ти 10 лева / Но и за прибиране то на 10-те лева е мислено -- чрез нарочно сьздадени ,,ситуации,, / под ситуации разбираи неприемливи закони ,високи не отговарящи на стандарта глоби и др / много от хората са принудени да ,,тикат пари ,,в рьцете на насрещо-стоящия ,защото не виждат друг нормален и достоен изход от ситуацията.В крьга на маитапа спасението е да обявим воина на Германия....
61
5
 
3
 
! Отговори
Депутат преди 12 години
75 млн. евро прибра Николай Гигов за френските корвети.СТАНИШЕВ И ПЪРВАНОВ СЪЩО СЕ ОБЛАЖИЛИ.Както бяхме обещали, открихме и поместваме статията в която поради това, че Николай Гигов, Станишев и Първанов са в центъра на информацията, сайтът Опасните новини, който я помества през есента на 2008 г. беше закрит от ДАНС, вероятно като опасен за националната сигурност.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А заплатите, дизела удари 2.70, какво правим
59
0
 
8
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Нещо не разбрах. На 25% или по-скоро на 95% е искан рушвет/подкуп?
58
1
 
18
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Мечти,мечти...!!!ГЕРБ са пребоядисани червени,и такова обедняване на народа не е имало.На изборите ще усетят,що е то народна любов!!!!!!!!!!
57
0
 
7
 
! Отговори
145 преди 12 години
корупция и съд, ако може да се преборят с тях, за българите ще е много добре,ама и платените журналисчета са голяма напаст за обществото,което е принудено да им вярва,защото българите вече не знаят на кого могат да вярват
56
2
 
8
 
! Отговори
az преди 12 години
Vseki znai 4e Bulgarite sa nai PODKUPNI
55
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е тука толкова лошо. На запада е къде къде по корумпирано. Тук още един два мандата на Бойко и кумунизката *** ще бъде изметена напълно и забравена. И корупцията от самосебе си ще намалее още повече!
54
4
 
0
 
! Отговори
hehe преди 12 години
mnogo se gordea che bulgarite cenqt parite i sa opravni. v sveta sme izvestni s pogovorkata: "koeto ne stawa s pari stawa s poweche pari" nie sme veliki !!! koito ne my hareswa da otiwa da mie kenefite i 4iniite pri lubimite wi franseta ili angli4ani az tyk si jiwea dobre imam pari imam si si4ko chowek kato e oprawen shte si jiwee dobre navsqkade!!!
53
1
 
12
 
! Отговори
Надпартиен преди 12 години
Уинстън Чърчил: "Корупцията е смазочния материал на демокрацията." Съотношението според него трябва да бъде в размер на 20% корупция и контрабанда към 80 % прозрачност и легална икономика .В България обаче инжинер Ганев(целият български народ) има нова икономическа теория за демокрацията 80% корупция и 20% прозрачност.Това не води нито до по-добро образование ,нито до увеличаване на производството нито до увеличаване на демогравския потенциал на населението и просперитет.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ок добре.Всички в захлас почваме да харесваме Сингапур ,Дания и Норвегия.Също и Нова Зеландия.Хубаво пичове ние си ги харесваме ама това няма да промени факта че сме си в България.По-добре да видим какво може да сторим за да направим нещата по-добре от преди вместо да въздишаме по илюзорни утопий."Как било там колко било хубаво" тука ква гадост било.Е в Австралия може да няма корупция но има доста отровни змии и насекоми а те гризнат а си мортус.Навсякъде има хубави и лоши неща.Бъдете оптимисти!
51
7
 
21
 
! Отговори
Астроном преди 12 години
БЪЛГАРИЯ-СВЕТОВЕН И ГАЛАКТИЧЕСКИ ШАМПИОН No.1 ПО КОРУПЦИЯ,ВРЪЗКАРСТВО И ШУРОБАДЖАНАЩИНА!БЪЛГАРИЯ-НАЙ-ЛОШОТО МЯСТО ЗА ЖИВОТ В СВЕТА!
50
1
 
13
 
! Отговори
michel преди 12 години
Ах как ми липсва интернетът от едно време /около 2003-та/, тогава нямаше гадняри по сайтовете, защото не всеки *** имаше нет, а сега всеки има и нивото е ниско. Дано след години в нета да останат само по-интелигентните, а пуберите и простаците да го напуснат.
49
1
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
Страничките дето гордо споменаваш формират като население а и като влияние твърде незначителна част от нещата.Разбираш ли тва е все едно в една каца с *** да плуват 2 кроасанчета с мармалад.И ти да викаш че не са *** а кацата е пълна с кроасани.Извини ме за грозното сравнение но нали ме нарече ***.Опитвам се да оправдая епитета.Относно Сингапур- не мисля че е нормална страна дето те бесят щото някой те е наклеветил че пушиш трева.Не ме разбирай погрешно просто не ме кефи азиатското право