Антиамериканските протести в Афганистан ескалират

Недоволството е от изгаряне на Корана в американска база
22 фев 2012 10:37, Елка Василева
32
Антиамериканските протести в Афганистан ескалират
Снимка: Reuters

Хиляди афганистанци протестират втори ден срещу изгарянето на екземпляри от Корана в американската база Баграм в Афганистан, предаде Ройтерс.

Най-малко 11 демонстранти са ранени с огнестрелно оръжие в Кабул днес при два отделни протеста срещу оскверняването на Корана, съобщи Франс прес, като се позова на източници от болниците в Кабул. Някои са в критично състояние.

Полицията съобщи, че стотици хора са се събрали днес пред базата Кемп Финикс и са блокирали главното шосе от Кабул за Джелалабад. Демонстрантите разбили стъклата на автомобили и магазини. Полицията използвала водно оръдие в опит да разпръсне гневната тълпа, която скандирала "Смърт на Америка" и "Смърт на Карзай".

Още по темата

Асошийтед прес пък съобщи, че силите за сигурност са стреляли във въздуха, за да разпръснат тълпата, която се събрала пред жилищен комплекс за чужденци в околностите на Кабул. Гневните демонстранти изгорили автомобил пред комплекса, намиращ се на шосето от Кабул за Джелалабад. "Смърт на Америка", крещели протестиращите, чувал се автоматичен огън, но не било ясно дали стрелят афганистанските сили за сигурност или охраната на комплекса.

Още една, по-малка демонстрация с около стотина участници, която обаче била мирна, имало пред университета в западната част на Кабул. Многохилядна демонстрация е започнала и в Джелалабад в Източен Афганистан.

Американското посолство в Кабул съобщи, че забранява на персонала си да излиза. Всички пътувания са спрени, моля, всички стойте тук в безопасност, гласеше съобщението на дипломатическата мисия в Twitter, цитирано от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Карзай да бега с американците, че ще го разчепат. Отново провал , за сметка на войниците и народа на САЩ. След 2014 няма и да се познава, че там е имало натовско присъствие и ,, демокрация,,
7
20
 
10
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
Да им *** на корана и на все живо , *** празни глави.
6
19
 
9
 
! Отговори
петър ненов преди 12 години
е това нормални хора ли са за една книга и война....а ние искаме турция в ЕС.....
5
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво заради една книга ще се избият. Мислех си, че нормалните хора искат храна, вода и права.
4
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко им остана на терористите от НАТО. Талибаните ще ги *** през гащите:)))
3
4
 
45
 
! Отговори
Времето изтича преди 12 години
Изглежда НАТОвските войски скоро ще бъдат принудени да се спасяват на бегом от Афганистан. Безотговорноста на Янките е пословична със своите гафове. Затова не ги обичат никъде. Неможе да се подиграваш с религиозноста на един народ и да чакаш да те уважават. Още една загубена война.
2
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Антиамерикански и Антиевреиски протести трябва да има по цял свят ,
1
22
 
13
 
! Отговори
свят преди 12 години
нема спасение,религията яко ги е задушила.