Двама американски съветници убити в Афганистан

Напрежението след изгорените корани в страната ескалира
Обновена: 25 фев 2012 18:16 | 25 фев 2012 18:16,
232
Двама американски съветници убити в Афганистан
Напрежението в Афганистан расте с всеки изминал ден. Снимка: Reuters

Двама американски офицери бяха застреляни днес в сградата на министерството на вътрешните работи в Кабул след като започнала престрелка.

Убити са полковник и майор, които работели като съветници към вътрешното министерство на Афганистан. Нападателят също е бил убит от афганистански полицаи. Не се съобщават какви са били причините за възникналия спор, довел до убийствата.

Междувременно талибаните поеха отговорността за убийството. Говорителят им Забиула Мухаджид обяви в изявление, че атаката е била извършена от нападател камикадзе на име Абдул Рахман. Според Мухаджид Рахман е убил четирима високопоставени американски съветници в отмъщение за изгарянето на екземпляри на Корана от американски военнослужещи в базата в Баграм.

Представители на афганистанските власти и на силите на НАТО в страната не потвърдиха, но и не отрекоха твърденията на талибаните.

В отговор на убийството на двамата американски съветници, НАТО отзова всички свои представители, работещи в афганистански министерства, обяви американският генерал Джон Алън, цитиран от Ройтерс.

В същото време пети ден продължават масовите протести в много от афганистанските градове заради изгарянето на екземпляри на Корана в от американски войници във военната база Баграм край Кабул.

Четирима души бяха убити и 56 ранени при нападение срещу комплекс на ООН в Кундуз по време на антиамерикански демонстрации, предаде Франс прес. Според очевидци, протестиращите, които били няколко хиляди, започнали да хвърлят камъни срещу полицаи след като стигнали до комплекса на ООН. Те се опитали да щурмуват комплекса в Кундуз, където имало служители на Мисията на ООН за помощ в Афганистан ЮНАМА, но били спрени от полицията.

Още по темата
По данни на местните власти и на полицията днешните демонстрации в провинциите Сари пул, Нангархар и Пактия започнали като относително мирни прояви. В провинция Лагман обаче се стигнало до насилие. Близо хиляда демонстранти замеряли с камъни части на афганистанската армия и полиция, разбили прозорците на няколко административни сгради и се опитали да атакуват резиденцията на губернатора. При безредиците били ранени трима полицаи, двама служители на разузнаването и трима цивилни, посочва Асошиейтед прес. Според полицията в Лагман сред  протестиращите имало хора, въоръжени с огнестрелно оръжие. От началото на протестите във вторник досега при сблъсъци между демонстранти и силите на реда загинаха най-малко 25 души, посочва АП.

Вълната от недоволство се надигна, след като стана известно, че американски войници изхвърлили екземпляри на Корана и друга религиозна литература в ямата за изгаряне на отпадъци във военната база Баграм северно от Кабул.

Президентът на САЩ Барак Обама и високопоставени американски военни бяха принудени да поднесат извиненията си за непреднамерените, но неправилни действия на американските войници, които разбуниха духовете в Афганистан и съседен Пакистан.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
142-навсякаде е така по света.Всяка държава си има3-4 града най-развити другате е мизерия.Ами я погледни Петербург и Москва,всичко друго освен тях е дупка и мизерия,да не говоря за далечня изток че ми се плаче.
101
3
 
10
 
! Отговори
тор преди 12 години
Като гледам много злоба в тази бг. се е насъбрала а за американските *** нямат никаква работа там а и на много други места да си ходят в одръгнатата америка у..я ли ми държат там...
100
1
 
2
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
Всички чакаме картичка от Маями !!!
99
2
 
4
 
! Отговори
до Принцеса Самира преди 12 години
Кой ли талибан г..за ти с...дира. Явно ти харесва затуй устата ти не спира,да хвали туй що е за синджира!
98
4
 
10
 
! Отговори
до Българин преди 12 години
Да им е*ба майка на тези съюзници от САЩ !
97
1
 
4
 
! Отговори
до АНТИКОМУНИСТ преди 12 години
Абе болно дете, кажи кой този п*дал който те пусна от клиника бе ! бягай бързо при доктора !
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали хамериканците имаха най добрата военна техника бе,защо ги чистят като пилци;;Да се приберат к къщи ако искат да живеят.
95
0
 
3
 
! Отговори
avca преди 12 години
talibanite nikoga nqma da se otkajat dokato amerikanci ne si otdripnat armiata ii vinagi shte ima zaginali amerikanski voenii
94
4
 
8
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
В Тунис френския шизофреник заедно хилари събираха така наречените приятели на сирия,само че арабелите за зацепили че отан иска да направи сирия втора либия и не са се съгласили дори да пуснат червения кръст,а Юпето и хилари са се разсердили и са напуснали тунис преждевременно.Русия няма да разреши ислямистите да вземат властта защото в сирия има много християни
93
1
 
3
 
! Отговори
Antioch преди 12 години
Сега е време папа Бенедикт XVI да свика кръстоносен поход и тези *** да бъдат покръстени :) ха-ха
92
2
 
14
 
! Отговори
ДО12 АНТИКОМУНИСТ преди 12 години
САМО ХОЛАНДИЯ ЛИ? ВИЖ ФРАНЦИЯ. ПРЕДИ ГОДИНИ ФРАНЦИЯ КОЛОНИЗИРА СЕВЕРНА АФРИКА СЕГА СЕВЕРО- АФРИКАНЦИТЕ КОЛОНИЗИРАХА ФРАНЦИЯ. ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА БЯХ В ПАРИЖ , ЛИОН И МАРСИЛИЯ И ДА ТИ КАЖА АРАБЯТА И НЕГРИЛКИТЕ СА ПЛЪЗНАЛИ НАВСЯКЪДЕ. ТЕ ФРАНЦУЗИТЕ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА. ОБАЧЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ ИСКАХА РОБИ, ТАКА ЧЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ ЗА СЕГАШНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ
91
5
 
16
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
до 119 - напълно съм съгласен и се надявам Холандия да бъде завладяна от мюсюлманите,та да се научат всички европейци че с тия няма оправия и трябва да бъдат изгонени.По голями фанатици от тях добре че няма,защото жална ни майка.Ще се научат да ни уважават.За една книга убиват хора.Аз лично не желая да живея с фанатизирани мюсюлмани,христяни и евреи,защото по лошо от един фанати няма,независимо от коя религия е
90
2
 
16
 
! Отговори
ДО 117 АНТИКОМУНИСТ преди 12 години
да обаче точно американците и европейците е прокараха тази политика , да идват *** и негрилки в Европа. Европейците искат роби за това ги вкарват като евтина работна ръка , но един ден робът въстава и никой няма да го спре. Европа сама си е виновна .
89
1
 
19
 
! Отговори
до Антикомунист преди 12 години
В Либия хората се убиват всеки ден , само че нашите медии нищо не казват. Знаеш ли какво става в Сирт или в Бенгази? Знаеш ли по колко убити има на ден ? И знаеш ли какво правят онези мародери бившите " мирни демонстранти " ? Като е много добре *** живей там. Превземат домове, крадат и бият на поразия. А Ирак с голяма ирония благодари на САЩ . Какво му е по- добрето на Ирак? Не ни промивай мозъците . Не вярваме нито на американските *** нито на червените измете , щото сте еднакви.
88
14
 
3
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
до Принцеса Самира - а защо е топяща бе,Знаеш ли я причината.тя е защото всяка една европейска държава е с топящо се население,но във другите има голям приток на аборигени от африка от мюсюлмани от арабският свят,и не се забелязва топенето.Европейците сме хора и живеем по нормално от аборигените и вас множащи се като ***.Лошото е когато се убиват жени и деца.А Асад е специалист в това
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
uj usa svetovna voenna sila iran shte napadne a ot 10 godini nasam s dvama talibantsi ne mojaha da se spravyat hahaha
86
3
 
13
 
! Отговори
Принцеса Самира преди 12 години
Поне си призна, че не си българин като българите..американско ***...))) Аз ти казах-държава с най-бързо топящата се нация на света да не дава оценки за това кой убива народа си. ГЕРБ също ли спечелиха с помощта на централата на ЦРУ? /въпросът е риторичен/
85
12
 
4
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
до ПринцеСа Самира - значи всички които не подкрепяме диктатори убиици като Башар Асад,Ахмединаджад,Чавес,Кастро,Чен Ун,Кадафи,Садам и тем подобни бандити сме фашисти.Амми ти тогава каква си щом подкрепяш банда убиици.А на Русия и Китай не им прави чест че подкрепят диктатори като тези.И не ни заплашвай ,защото това е България,а не Русия.Тук КГБ няма правомощия,Тук е централата на ЦРУ на балканите,така че ти внимавай
84
1
 
4
 
! Отговори
Принцеса Самира преди 12 години
111, на теб определено Аллах ти е взел ума..помисли отново за Народния съд и защо не е получил световно признание, та дори и в България не е.
83
7
 
3
 
! Отговори
за 110 преди 12 години
без да заплашваш блядко :) пис офф , това да не ти е путиновата *** тук