Антиамериканските протести в Афганистан ескалират

Недоволството е от изгаряне на Корана в американска база
22 фев 2012 10:37, Елка Василева
32
Антиамериканските протести в Афганистан ескалират
Снимка: Reuters

Хиляди афганистанци протестират втори ден срещу изгарянето на екземпляри от Корана в американската база Баграм в Афганистан, предаде Ройтерс.

Най-малко 11 демонстранти са ранени с огнестрелно оръжие в Кабул днес при два отделни протеста срещу оскверняването на Корана, съобщи Франс прес, като се позова на източници от болниците в Кабул. Някои са в критично състояние.

Полицията съобщи, че стотици хора са се събрали днес пред базата Кемп Финикс и са блокирали главното шосе от Кабул за Джелалабад. Демонстрантите разбили стъклата на автомобили и магазини. Полицията използвала водно оръдие в опит да разпръсне гневната тълпа, която скандирала "Смърт на Америка" и "Смърт на Карзай".

Още по темата

Асошийтед прес пък съобщи, че силите за сигурност са стреляли във въздуха, за да разпръснат тълпата, която се събрала пред жилищен комплекс за чужденци в околностите на Кабул. Гневните демонстранти изгорили автомобил пред комплекса, намиращ се на шосето от Кабул за Джелалабад. "Смърт на Америка", крещели протестиращите, чувал се автоматичен огън, но не било ясно дали стрелят афганистанските сили за сигурност или охраната на комплекса.

Още една, по-малка демонстрация с около стотина участници, която обаче била мирна, имало пред университета в западната част на Кабул. Многохилядна демонстрация е започнала и в Джелалабад в Източен Афганистан.

Американското посолство в Кабул съобщи, че забранява на персонала си да излиза. Всички пътувания са спрени, моля, всички стойте тук в безопасност, гласеше съобщението на дипломатическата мисия в Twitter, цитирано от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
456 преди 12 години
Аланколу, тук изгорената някаква свещена книга няма чак такова значение. Значение има само ИЗБУХНАЛАТА ВСЕНАРОДНА ЛЮБОВ КЪМ ХАМЕРИКАНЦИТЕ.
27
6
 
7
 
! Отговори
jan преди 12 години
Тук някои не могат да разберат, че афганците си имат достойнство и защитават и религията си и начина си на живот от безскрупулните "миротворци". Колко от вас биха направили същото - да излязат и да хвърлят камъни. Колко стана бензина, ами газта, а колко ще стане токът? Плюем гърци, поляци...ама те са на улицата, а ние на топличко пред лаптопа.Затова ще изчезнем - оцеляват жизнените
26
4
 
9
 
! Отговори
435 преди 12 години
Не мога да разбера какво му е лошото да се изгори някаква книга която е нанесла повече вреди отколкото ползи.
25
2
 
12
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Американците няма да си тръгнат от Афганистан, те ще бъдат изгонени от там, както бяха изгонени от Пакистан! А че *** са си диваци е безспорно!
24
13
 
10
 
! Отговори
Антимюслем преди 12 години
На снимката виждаме стадо диваци мятащи камъни.Това не са хора , това е *** , екстремно лош некачествен материял негоден дори за веро. Да им с**а у ш**аният коран ,***.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а сега янки,яжте му главата
22
2
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Да.. навскъде ги обичат американците
21
6
 
11
 
! Отговори
афганец преди 12 години
ДОЛУ НАТО!!! ДА ЗА СВОБОДАТА ОТ ЦИОНИСТИТЕ!!!!
20
2
 
0
 
! Отговори
до Петьо преди 12 години
Бате,8 към 1 са спрямо нас и ти си мислиш,че си в състояние да предявяваш претенции да ги ***,смешен си...а да и там НЯМА криза.
19
11
 
15
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
не само тази дяволска книга трябва да бъде изгорена но и всичките и послодователи
18
6
 
5
 
! Отговори
за 17 преди 12 години
Натеб дедите ти посрещаха ''освободителите'' с китки и хора,че още не можем да се оправим
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откачалки, за няква си книга дето даже не могат да я прочетат болшинството от тях
16
4
 
24
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Тия афгани що замерят свойте освободители , па ние ги посрещаме по потници на аерогарата?
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По всичко личи че цари "голяма любов" между демократизаторите и афганистанския народ
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
голяма работа станало някой си обърсал *** с 5-6 страници от корана и кой знае вече какво се получило то във всеки селски клозет може да се случи това даже корана ще го заковат с някой гвоздей
13
9
 
17
 
! Отговори
морски преди 12 години
Смърт на Америка....точно така.Ще се сетят те авганистанците...
12
3
 
26
 
! Отговори
Хана преди 12 години
Сега америте ще му дръпнат едно демократично клане, ще открият още някой друг конслагер, ще приначат истината с медийната си пропаганда и изведнъж афаганистанците ще заживеят отново "щастливо и демократично, но най-вече свободни".
11
4
 
24
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
Американското посолство съобщи, че забранява на поданиците си да излизат и да се показват от къщите си навсякъде по света - е това ги чака тия мизерници , къде са им правата на човека , освен собствените си права не зачитат на никой друг
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изглежда идва краят на поредната миротворческа война на САЩ. Първо Корея, после Виетнам, Ирак, Либия, следват Египет, Алжир, Судан, Иран!?. А, за Иран малко се съмнявам.
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Започна всенародната любов към братята-освободитли - американците.