Северна Корея обяви мораториум над ядрените си изпитания

В замяна Пхенян ще получи хранителна помощ
29 фев 2012 18:09, Елка Василева
120
Северна Корея обяви мораториум над ядрените си изпитания
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над ядрените си изпитания и изстрелването на ракети с голям обсег, както и да допусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Новината бе потвърдена от севернокорейската държавна агенция КЦТА.

"За подобряване на атмосферата за диалог и демонстриране на ангажимента си към пълен отказ от ядрена дейност Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над изстрелването на ракети с голям обсег, ядрените изпитания и ядрени дейности в Йонбьон, включително дейностите по обогатяване на уран. КНДР се съгласи отново да допусне инспектори на МААЕ, които да проверят и следят изпълнението на мораториума над дейностите по обогатяване на уран в Йонбьон и да потвърдят извеждането от експлоатация на 5-мегаватовия реактор и свързаните с него инсталации", се казва в изявление на Държавния департамент.

Дипломатическото ведомство на САЩ заяви, че в замяна Вашингтон е готов да финализира подробностите по предложен пакет от хранителна помощ за Пхенян в размер 240 000 метрични тона и че в бъдеще може да бъде договорена допълнителна помощ в зависимост от нуждите.

"САЩ продължават да изпитват дълбоко безпокойство към поведението на Северна Корея в голям брой области, но днешното съобщение отразява значителен, макар и ограничен напредък при решаването на някои от тези проблеми", се казва още в изявлението на Държавния департамент.

Тази новина създава възможност за възобновяване на шестстранните преговори за ядрено разоръжаване на КНДР. Тя идва след разговори между американски и севернокорейски дипломати в Пекин миналата седмица, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
4
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
96, да прав си не знам на кой е цитата просто написах каквото намерих в гугъл.А на въпроса за това че българите в САЩ били едикакви си.... По-голяма глупост не съм чел ! В САЩ е пълно с българи, които са милионери, не че няма и такива който работят в МакДоналдс, разбира се че има, но като цяло повечето които аз лично съм виждал се оправят доста добре, вече са с изплатени къщи имат по 2-3 коли, обиколили са доста света. Ако си *** и мързелив където и да те сложат ще си останеш такъв.
80
2
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
"Храната прави борбата" - цитат от Боян Радев. /*********************************************************Жоро, извинявай, че те опонирам, но това беше цитат на бореца Осман Дуралиев... - даже има и допълнение - "Рънътъ прай бурбатъ и топлите грижи на партията"...
79
2
 
5
 
! Отговори
ДО 93 преди 12 години
Аз се занимавам с Китай от много време и това,което говориш са безмислени,остаряли и глупави твърдения.Заплатите в Китай са ниски според теб,но реално не е така.***!
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЖОРЕ в щатите като беше не ти ли направи впечатление че българите ни имат за по долна част и от мексиканците , а там тия за американците са на най-ниското ниво , или ти не си работил там бил си на гости
77
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
# 87Кои технологии... - тия, които им предоставят Щатите, Япония и Южна Корея нали?...Единственото, което привлича инвестициите в Китай е евтината, почти безплатна, работна ръка...
76
2
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
"Храната прави борбата" - цитат от Боян Радев.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка верно браче , важното е тумбака да е сит майната му на политиката , сега че за да ядеш на такива цени щатите са унищожили някоя държава и са я ограбили , айде сека пък
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка по време на соца преди 89 год не си спомням да е имало проституция. А колите и къщите си стояха отключени.
73
7
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
А бе не знам за долара, ама като бях миналото лято в САЩ с 250 долара в Уоул Маркт купихме толкова много храна че се побра в 2 пълни до горе колички и се напълни целия багажник и после на 5 пъти ходихме докато я пренесем в хладилника. Не знам какво може да си купиш с 250 рубли, ама не вярвам да е нещо много.
72
0
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Врели-некипели,Китай се развива много добре в технологиите.***!
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жоре сега ще те свитна по отношение на Китай , първо ако в китай държавен служител го хванат в корупция знаеш ли какво следва - смърт , в комунистически Китай собствениците на големите фирми са с партийни книжки но са и в техния парламет , ако там те говориш за политика и искаш да отвориш бизнес си нямащ на идея за какво иде реч
70
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Запомнете дрОгари, че Китай и Русия никога няма да изпреварят САЩ... - едните разчитат на робския, мравешки труд, а другите на природните суровини...А основният им недостатък е липсата на технологии, иновации и неефективно държавно управление... - тяхната роля на суровинен и работен придатък на цивилизования свят е предрешена ...
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка като идеш в САЩ вземи една голяма щайга и набери от дърветата малко долари и за нас, те ония евреи така и така им печатят на поразия.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а така Жоре бравос , требваха ти 10 мин но бива , чакаме с нетърпение да продължиш сега БСП в кръвта им е заложено да крадат , айде сега кажи ако обичаш , твойто време е важно за лицата - мистър 10% Божков , Муравей Радев , Иван Костов , Илко Естенази Соломон Паси
67
1
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Че на Китай кое му е социалистическото !? Шепа олигарси държат народа под похлупака на цензурата и единственото което остава на обикновения китаец е да бачка за запада и за местния олигарх. Наскоро четох, че в Китайския парламент имало най-много милионери и милиардери от който и да е друг парламент в света. Не съм чул някой да се е изнесъл в Китай, но виж за Западна Европа, САЩ и Канада, е пълно, защо ли?
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ааа сега де и Франция е капиталистическа *** там са социалисти , пък капиталистическа *** па социалисти ... а сега де жоре
65
1
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Ами те напите така наречени социалисти не са никакви социалисти, а са си капиталисти и олигарси. В ВС на БСП е пълно с милионери, това социалното го продават на тъпия си електорат от беззъби изкофели бабички, *** и всякакви други маргинали. То това са избирателите на БСП, аз нормален човек подръжник на БСП не познавам, ако има някой то той го прави за да може да се докопа до държавната софра и да може да открадне нещо. На тях краденето и наглостта им е в кръвта.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
май нещо го зацепи жорето с тоз въпрос , чеки да поразрови из нета за верен отговор
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искаш да кажеш, че придишните от БСП са били крадци, а не социалисти Жорка, социализъм има в Швеция да речем.
62
1
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
71, проституцията не случайно е най-древната професия, има я преди да има капитализъм и ще я има винаги. Дали ще е легална със строги правила или ще е нелегална и ще е под формата на мафиотски структури няма значение. Аз предпочитам да е легална и държавата да печели от това, както и жените също отколкото парите да отиват в мафията.