Северна Корея обяви мораториум над ядрените си изпитания

В замяна Пхенян ще получи хранителна помощ
29 фев 2012 18:09, Елка Василева
120
Северна Корея обяви мораториум над ядрените си изпитания
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над ядрените си изпитания и изстрелването на ракети с голям обсег, както и да допусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Новината бе потвърдена от севернокорейската държавна агенция КЦТА.

"За подобряване на атмосферата за диалог и демонстриране на ангажимента си към пълен отказ от ядрена дейност Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над изстрелването на ракети с голям обсег, ядрените изпитания и ядрени дейности в Йонбьон, включително дейностите по обогатяване на уран. КНДР се съгласи отново да допусне инспектори на МААЕ, които да проверят и следят изпълнението на мораториума над дейностите по обогатяване на уран в Йонбьон и да потвърдят извеждането от експлоатация на 5-мегаватовия реактор и свързаните с него инсталации", се казва в изявление на Държавния департамент.

Дипломатическото ведомство на САЩ заяви, че в замяна Вашингтон е готов да финализира подробностите по предложен пакет от хранителна помощ за Пхенян в размер 240 000 метрични тона и че в бъдеще може да бъде договорена допълнителна помощ в зависимост от нуждите.

"САЩ продължават да изпитват дълбоко безпокойство към поведението на Северна Корея в голям брой области, но днешното съобщение отразява значителен, макар и ограничен напредък при решаването на някои от тези проблеми", се казва още в изявлението на Държавния департамент.

Тази новина създава възможност за възобновяване на шестстранните преговори за ядрено разоръжаване на КНДР. Тя идва след разговори между американски и севернокорейски дипломати в Пекин миналата седмица, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка успех в щатите , *** имам чуството че много бързо ша се върнеш обратно , както и доста българи вече го направиха
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То даже най-бедните страни в света имат капиталистическа система. Явно не е само въпросът дали си комунист или капиталист.
59
2
 
0
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Тази година завършвам училище и заминавам при чичо ми в САЩ ! Няма страшно....
58
3
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
67 Първо се научи да пишеш грамотно ! Пише се убеждавам, не обеждавам. Второ в очевадни неща няма защо да те убеждавам, само слепец може да твърди обратното. Никъде не твърдя, че управляващите са ангели, но са най-малкото зло за България, сравнявайки ги с предишните крадци, особено тези от БСП/ДПС - те са едно цяло така или иначе. А тя капиталистическата система рухва от много години, но СССР-то я превари.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка що не идеш в свободната америка бе момък , аз куче с чип не искам да ставам и си седя тука , но явно но тебе ти харесва а това което пишеш е така *** произведено в комунистически Китай ......
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ейго бре новия президент на САЩ , ейй за него говорим той тука , СТРАНДЖАТА
55
1
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
То хубаво, че се произвежда ама трябва да има и кой да купува ама гадните комунисти вече и те не искат да купуват.
54
1
 
3
 
! Отговори
Пърдел преди 12 години
54, не приемам хората, за които виждам, че са в абсолютно същото положение и условия, при които съм бил аз и вместо да се вземат в ръце си кютат в мизерия и на устата им е само "*** много права имат, *** са виновни, политиците ме прецакват". На хора с по-малко възможности от мен в трудните ми периоди гледам да помагам. Останалите не съществуват за мен и не ме интересува мрънкането им. Здрави и прави - да се спасяват.
53
3
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
На Иран реда ще им дойде много скоро не се притеснявайте, ще има печени муласи на шиш !!!
52
4
 
6
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Само комунист може да каже на черното бяло ! Едните умират от глад и молят САЩ за храна, за да не изпукат пак няколко милиона от глад, какво 90те години е станалоДругите правят, коли, комюютри, телефони, монитори и каквото се сетите, някъде бях чел че Южна Кореа е най-големия производител на кораби в света и на корабни двигатели. Това е разликата между комунизма и демокрацията, това е тазликата между СССР и САЩ !!!!*** нека да храчат с пяна на уста сега, не ми пречите !
51
0
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Тук съм съгласен с теб. Типичен пример е оня дето си имал всичко , но голям проблем му било липсата на синьо сирене :)) ееее гъзарчета.
50
1
 
3
 
! Отговори
до Жоро БГ преди 12 години
Ко става Жорка няма ли да трепете араби някъде демокрация срещу петрол.
49
0
 
4
 
! Отговори
Пърдел преди 12 години
За българинът проспериране е само да се нагуши с милиони. Все не му стига и все нереални неща желае. Имаше един български сериал "Английския съсед", в който единият герой се казваше Нотингам - паразитен ерген, лежащ на пенсията на майка си. Той само обясняваше на англичанина, че с труд не се забогатява. Масово хората ламтят за супер богатство и все не им стига. Затова са незадоволени постоянно.
48
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 12 години
Браво, това е добра новина! Дано продължат в правилната посока.
47
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
***, искаш ли да получиш храна... - действай тогава!!!...
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VIVA SOUTH KOREA,GREETINGS FROM EUROPE AND BULGARIA!YOU ARE OUR FRIENDS,FOREVER!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пърдел пич прав си , с упорит труд и честност .... *** така казваха лошите комунисти , ха , сега по принципа на такива като жорето трябва да си крадлив до основата на костите си
44
1
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Видя ли, как битието ти е променило съзнанието. Вече не приемаш хората, които нямат пари или не са имали твоите възможности. Битието така е налегнало българина , че даже и един истински протест не може да направи, щото като гледам във форума как се кокорчат някои, а когато се наложи да се действа стават по-ниски от трвата, сакън да не си ,,загубят хляба,,
43
1
 
1
 
! Отговори
horus преди 12 години
Ха-Ха-Ха-ХаИМАМЕ НАЙ - СИЛНАТА И МНОГОБРОЙНА АРМИЯ В СВЕТА А СЕ МОЛИМ ЗА ТРОХА ХЛЯБ !!!Северна Корея е типичен пример защо военните *** *** трябва да бъдат натикани в миша дупка - ами като сте такива мъже, *** фуржки що ви е храна бе ?! Нали си имате танкове, самолети, зомбита с автомати ...Армията в БГ била с най - голям авторитет ?!?! - ОК - вижте какво бъдеще ни чака, когато в една държава, военните *** станат елита на обществото !
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ооооо Жоре пил си си хапчето и се появи или си на дозичка , ето ви господа един злял *** зрял пример на умен западно мислещ .... само СТРАНДЖАТА го бие по простотия и ако се кандидатира за президент на щатите ще го изберат сигурен съм