Митингите в Москва и платеното участие в тях

Организатор на масовката: Няма морал, излъгаха ни за парите
Обновена: 8 мар 2012 17:30 | 8 мар 2012 14:08, Елка Василева
59
Митингите в Москва и платеното участие в тях
Митингът на Манежния площад в Москва на 4 март. Снимка: Reuters

Мнозина от митингуващите в подкрепа на Владимир Путин в Москва са участвали в демонстрациите за пари – това потвърди за Би Би Си един от така наречените бригадири, организирали уличните масовки. По думите му поръчителят не се е разплатил все още.

Сергей, който помоли да не се съобщава фамилното му име, е професионален организатор на масовки в киното.

Бригадирът твърди, че е участвал в набирането на хора за митингите в подкрепа на Владимир Путин в Москва на 4 февруари и на 4 март.

Сергей се съгласи да разкаже как се организират подобни митинги, тъй като поръчителят му дължи около 150 000 рубли. И сега той няма с какво да плати на хората.

От киното до политиката

Би Би Си се срещна със Сергей в кафене, където той заедно с други двама млади мъже – Дмитрий и Денис, участвали в митингите в подкрепа на Путин, обсъжда как да си получи парите от възложителя. Той е Андрей, бригадир с по-висока степен. „Открито ми казва: ако искате, обърнете се към прокуратурата. Няма никакви договори. Всичко е на честна дума“, се оплаква Сергей.

Сергей е опитен в тези дела, работи с проверени поръчители посредници и обикновено всичко минава гладко. По думите му на хората от масовката по правило се плаща още същия ден. 

Услугите на Сергей се оказаха особено търсени в предизборния период, но да се печели от политически митинги се оказа проблемна задача. Бригадирът обяснява, че има три случая, при които на хората не е платено. В единия 160 души от осигурените от него общо 251 не са си получили парите, в другия – 77 от неговите хора са останали без пари. На самите избори пък, когато негови хора са работили като наблюдатели за Жириновски, шестима души са останали без заплащането си.

„Криминалната верига“

Сергей твърди, че в организирането на митинга на Манежния площад по случай изборната победа на Владимир Путин са работили и други бригадири масовици. В Гостиний двор – едно от сборните места за митинга на Манежния площад, всички бяха за пари, твърди Дмитрий, който е „подизпълнител“ на Сергей. По думите на Дмитрий той е довел седем свои познати, на които също не е платено. 

На митинга на 4 март в подкрепа на Путин се бяха събрали по данни на полицията около 110 000 души. В Гостиний двор по оценка на Сергей за митинга са се събрали около 4-5 хиляди души от масовката. На хората си бригадирът е обещал по 500-700 рубли.

Сергей не познава цялата верига от посредници за митинга на Манежния площад, където, без да изчака края на преброяването на гласовете, Путин обяви победата си. Според Сергей във веригата има 7-10 нива. „Крайният поръчител? Щом празнувахме избора на Путин, значи някъде край него“, разсъждава бригадирът.

Сергей обяснява, че за пари са се съгласили да участват в митингите главно хора от Подмосковието, но е имало и хора от самата Москва, предимно такива, които са дошли от други райони на работа в столицата. Мнозина преди това са работили в масовки в киното и театъра.

Плащането на масовката е ставало след митинга. Сергей обяснява, че за целта на своя човек е трябвало да се покажат опознавателни знаци: джобен календар от своя бригадир и карта за игра – те са били раздавани от контрольори на сборното място. Настъпило объркване с картите за игра и по думите на Сергей неговите подопечни не са си получили парите.

„Платих със собствени средства на 33 души“, се възмущава Сергей. Според него други двама бригадири също са имали проблеми с плащането – 200 души на единия, когото Сергей познава, не са получили парите си.

„Хората просто са прибрали парите в джоба си! Понятието за общочовешка нравственост вече не е част от нашите норми“, разсъждава бригадирът.

Сергей вече няма желание да организира масовка за политически митинги. „Това е престъпна верига за пране на пари“, заключава той.

Запитан обаче дали не смята участието в политически митинги за пари за аморално, Сергей отговаря, че това е просто работа, за която трябва да се плаща. Той не вярва, че хората могат да излязат на митинг по собствено убеждение и не вижда връзка между имитацията на волеизявление за пари и това, че не му плащат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
БАРАК ОСАМА! преди 12 години
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ПРОПАГАНДАТА...
41
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 12 години
Ако Путин имаше достоен опонент, може да се говори за манипулации. Докъто се появи такъв, Русия ще се управлява от него, колкото и да не ви харесва! Ако имахте малко повече информация, коментарите ви щяха да са по-смислени! Путин е добър политик и го е доказал във времето! За Русия трябва здрава ръка, защото апетитите на запада са големи! и т.н.
40
4
 
2
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
КОМУНИСТ:мутант,на който майка му е онождана от дявола.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво, Сергей!! успял си да вземеш пари и от Путин и от ВВС
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мачкай,Путин!!!
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Маркчо, дето е антипутин, Имаш класическо еврейско мислене. И проявяваш една специфична за евреите тъпотийка. Дали е случайно съвпадението. Или просто наминаваш случайно.
36
1
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 12 години
Късно е, либе, за китка! Too late!
35
0
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Пиши в някой руски форум. Могат да ти отговорят, те си го избират и това дали ние го харесваме или не , няма никакво значение. Имай предвид, че това реално му е 4 мандат, Медведев не се брой, само пазеше местото.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има надежда, живите мъртви стават все по-малко.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз това казвам, защо не ги хванахте. Отговорът е защото в България нямаше опозиция на режима и се наложи самите комунисти да си направят промените. Естествено те си развъртяха нещата между тях и до ден днешен си е така. В днешното правителство почти всички са бивши членове на БКП или техни деца. Комунистите направиха истинска промяна след 45, като избиха предишния политически елит. Как да ги виниш, като няма друг начин.
32
0
 
3
 
! Отговори
33 до 38 преди 12 години
Извинявай :)). Проспах сарказма.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно така е както го пише в статията! Съмнения не може да има! Остава и да повярваме!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марк, ти не беше ли християнин? По-спокойно, брат!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората просто са прибрали парите в джоба си! Понятието за общочовешка нравственост вече не е част от нашите норми, разсъждава бригадирът. -----------------------Днес.бг - вие сте за съд за подигравка с интелекта на българските граждани.
28
0
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 12 години
Е как ще ги пиша сериозно? И децата в детската градина няма да повярват на тази порнография. Но не мога да си представя един счетоводител във Франция или един банков чиновник в Англия вярват ли на такива глупости, защото тяхната преса явно само плоски лъжи бълва
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак чифутска пропаганда!Ние сме балами даааааааааа
26
3
 
7
 
! Отговори
30 до Марк преди 12 години
Соца се срина в България, както ти е известно поради срива на СССР и цялата система. А най-много помогнаха американските консултанти, които веднага дойдоха тук и ни уредиха 22 години хаос и мизерия. Частния бизнес вече се развиваше у нас като начало в малки обеми. Да не говорим, че Живков е водил тайни преговори, с надеждата да закачи България към Германия. За съжаление, не му стигне времето. Другарчетата му ни продадоха на САЩ. Сега щяхме да сме много напред. Това е голяма тема за коментар.
25
1
 
8
 
! Отговори
Найденов преди 12 години
Хахахаха!!!!!Поредната поръчкова статия,този път платена от BBC. Това е все едно аз ако съм фен на Бойко Борисов да ми платят да ходя да викам слава на Сергей Станишев!!!!!!!Или обратното!!!!!На Запад се чудят какви трикове и сценарии да съчиняват за да отрекат или поне омаловажат победата на Путин! да са живи и здрави промитите мозъци,които се хващат на въдицата!
24
1
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Ама ти сериозно ли ги пишеш. Някакъв журналист от ББС разговарял с някакъв Сергей, който му казал ... Сериозно и достоверно. Трагико-комично дори. А един познат имал пшознат, който говорил с една баба в Москва, която познава същия този Сергей и каза, че той лъже. И всъщност, взел пари от някакъв Навалски. ББС в пропагандните си агитации стигат нивото на журналистическа порнография. За ***.
23
1
 
7
 
! Отговори
25 преди 12 години
до 26. Сега хората се гърчат от 22 години пародия на демокрация. А преди това, поне на средно ниво живееха сносно. Май тогава си имаше така исканата средна класа. За това сега всичко е затънало в корупция. Преди нямаше далавери по митниците, щото там работеше ДС. Нямаше наркотици. Нямаше такава профанизация на обществото. Нямаше разрушено образование. Нямаше такъв грабеж на държавата. Това ли ви е липсвало преди?