Без роден университет сред най-елитните в света

Харвард е №1, сочи класацията на Times Higher Education
Обновена: 15 мар 2012 16:31 | 15 мар 2012 16:20, Красимир Ангелов
105
Без роден университет сред най-елитните в света
Харвардският университет е най-елитният в света. Снимка: Reuters

Нито един български университет не е попаднал в класацията за 2011 година на най-авторитетните висши учебни заведения - Times Higher Education World Reputation Rankings, съставена от британското сп. "Times Higher Education" съвместно с агенция Томсън Ройтерс.

В елитната класация на първо място е поставен Харвардският университет (САЩ), следван от Масачузетския технологичен институт (САЩ) и Кеймбриджския университет  във Великобритания.

На четвърта позиция е поставен Станфордският университет, следван от Калифорнийския университет в Бъркли. Шести е Оксфордският университет във Великобритания, следван от Принстън в САЩ.

Общо в класацията са включени 100 висши учебни заведения, от които 44 са американски. Броят на британските висши учебни заведения пък е намалял тази година от 12 на 10.

В същото време са се укрепили позициите на азиатските университети от Япония, Китай, Сингапур, Индия и Южна Корея.

Класацията на 100-те най-авторитетни университета е съставена на базата на анкета, в която са участвали учени от различни области на познанието.

Всички те са се включили в анкетата доброволно. При попълването на въпросниците те са работили в сферата на науката и образованието средно 16 години.

В друга класация - тази на най-добрите европейски университети през 2010-2011 г., на първите три места се нареждат британски вузове - Кеймбридж, следван от Оксфорд и на трето място от лондонския Импириъл колидж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 72ти имаш ли представа кви ги бращолевиш, гЕРМАНИЯ-неуспялата империя, с принос към човечеството с 2 световни войни, гьоте, вагнер и фолксваген,а и соца в изт. европа, щото загубиха войната и *** победиха
62
5
 
3
 
! Отговори
до74 преди 12 години
Хей, ***! Завършил съм Тринити Колидж в Дъблин, имам магистратура от Хайделберг и специализация в Бъркли! Що за полуинтелигент си да излизаш с тези смешни доводи, че някой, казал нещо в бара! Има научни доводи, апроксимации, акредитации и хиляди други салтанати, ама на теб ти е тъмно под шапката! Аман от невежи дипломирани кукуригалници...!
61
0
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Да кажем, че си преодолял пречките със езика и си се примирил с материалната част, идват обаче нови неудобства: запада отпуска повече средства за наука и естествено в международните проекти водещи са техните учени, въпреки че нашите могат да свършат цялата работа по него. Просто си има голямо диференциране: той те води в страхотно обзаведени лаборатории, а ти каво да му покажеш тук: освен кучетата около БАН. Кофти работа си е......
60
0
 
8
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Причината е нарушена комуникация с международната общност поради не знаене на език. Можеха да отпуснат преди 15 години средства за безплатни курсове. Не казвам, че това е единстената причина, но е една от тях. Другата е, че границите се отвориха и ние излезнахме от руското влияние, но някак си не можем още да работим със запада. Не че западняците са по-добре от някои единици от нашите учени- но имат повече самочуствие. На конференции: ние сме в стаи за 30 евро, а те в 500 евро. За какво говорим?
59
0
 
9
 
! Отговори
от БАН преди 12 години
Като са ръководители защо не създадат условия на хората да работят и да изпълняват задълженията си. А то е някакъв....като при лекарите, на автопилот. Пари няма - действайте. Ами ако не дадеш на готвача продукти няма да сготви и в науката е така: компютри няма за хората, критерии няма, научна среда няма, то само с клечене на работа не става. Науката в момента се прави от хора, които си сътрудничат, а не от единици: не сме в средните векове. Ръководството управлява зле-по комунистически. Това е.
58
0
 
8
 
! Отговори
от БАН преди 12 години
Абе я си гл.ед.ай.те работата! Плюйте по Игнатов и цялото посттотаталитарно управление. Аз с лични средства работя, почти никава заплата и пак имам импактни публикации. А тези там се чудят как да ме изгонят с мизерията, която ми предлагат, ако може цялата заплата да я дам за материална база и да бачкам по 12 часа- ама *** няма. Сори, ама докато ни управляват бивши комсомолски секретарчета с по една статийка навън станали министри, няма как да стане работата.
57
0
 
5
 
! Отговори
Продължение на 73 преди 12 години
Повечето от кандидатите за лектори към бъдещия образователен център към БАН уж са заявили теми,по които ще четат лекции,а всъщност това са заглавията на дисертациите им,написани преди 20,30 и повече години.Ще се радвам,ако такъв център - с характер на ВУЗ - се създаде към БАН,но нека да има нужните качества,а да не бъде само още един източник,чрез който некадърни хрантутници получават допълнителни пари и оправдават присъствието си в научните институти. Има и къдърни учени, но не те надделяват.
56
0
 
0
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Освен това не съм казал, че образованието им не е елитно. Казвам само, че е по-слабо от английското и американското. Точка по въпроса
55
3
 
2
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Абе смотльо, нали питам немските студенти, които учат с мен в Англия защо идват да учат тук и всичките ми казват, че образованието в Германия е на по-ниско ниво от английското и американското. И всички казват, че английските дипломи тежат повече от немските, ако искаш да работиш в някоя трета държава. И самите хора, които учат в Германия ми казват, че обучението им е прекалено теоретически насочено и сухо. Причините за мощта на немската икономика са много и различни, университетите не са всичко
54
0
 
6
 
! Отговори
В края на соца преди 12 години
започнах работа в научните среди.Възрастен професор разказваше как в Лондон, тамошен декан го попитал: Имахте една от най-добрите образователни системи в света.Защо я развалихте?" Нашият казал:"Защо мислите така?" Онзи отговорил:"Съдим по това,което произвеждате!" Оттогава минаха 25 г. И какво? Нароиха се Бг-ВУЗ-ове,а БАН реши също да направи свой университет.За да се докопат до акредитация,лъжат че лекциите ще са на английски,а повечето от онези,които са кандидати за лектори не знаят този език.
53
7
 
15
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
В пълно заблуждение си, човече! Немското образование е с традиции и е най-класното в света! Обаче корнуолските апаши и бушмените все още се изживяват като победители от ВСВ и не се допуска нищо немско да доминира. Обаче факт е, че целият свят предпочита немски стоки и немската икономика е водеща. Германия е втора по износ в света, след Китай и водеща икономика в ЕС. И ако някой смята, че тези позиции не кореспондират с елитното образование, значи, че си зарива стърчилката над шията в пясъка!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилно, 67! Ако имаш възможности, прати детето си в добър университет в чужбина. За съжаление, нивото на нашите висши учебни заведения продължава да пада. Присмиват ни се и чуждестранните студенти, които учат у нас. Стоят само защото лесно могат да вземат дипломи, без усилия, без да присъстват на лекции, без да знаят езика. Това никъде го няма.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Висшето образование в България е повече от добро за условията в които се развива и финансирането което получава!Който иска повече да си плаща и да ходи в чужбина. Там 80% от университетите са ширпотреба!
50
1
 
15
 
! Отговори
жжжц преди 12 години
Образованието в България е пълна порнография.Уча в габрово в техническия и се нагледах на всякакви неща.Приемат студенти ***,наркомани,бавноразвиващи колкото да запълнят бройката.Половината от състудентите ми не могат да решават елементарни дроби.Сред преподавателите цари пълна корупция.Издават учебници и ни карат по два месеца да чакаме за тях демек до изпитите.
49
1
 
10
 
! Отговори
фдфд преди 12 години
Образованието в България е пълна порнография.Уча в технически университет Габрово.Пълна порнография на университет.Преподаватели си издават учебници,карат ни по 2 месеца да чакаме докато го издадат.Взимат масово всякакви хора,колкото да запълнят бройката.Бавноразвиващи,***,наркомани.Случвало ми се е да отивам на лекций и двама пияни *** студенти да се заяждат с мен.В лекцийте пълна порнография.Учим неща,който няма да ни ползват никаде.
48
0
 
7
 
! Отговори
До Калина преди 12 години
Калинке, потърси си псевдоним - в България това име стана символ. Бих искал да те поизпитам публично, умничето ми, образоващо се в Германия. С висока кОлтура. Цървулите на дядото или прадядото на всеки българин висят на тавана му. Нека всички знаят, че тази класация е неверна. Един от показателите е, каква е реализацията на Х, след като е завършил университета У. Ако в анкетата имаше "колко бронзови статуи на дарители, дали пари да се построи университет има на входа?" Не плюй майка си, момиче!
47
5
 
5
 
! Отговори
широкодостъпени преди 12 години
Отминала слава! Пак платена рекламна статия за Харвардският университет като най-елитният в света.Най реномираните са и най скъпите и недостъпни университети, но не са гаранция за получените знания и качество на образованието за бъдещите специалисти!Много по голям интерес за в бъдеще предствлява Рейтинг на университетите в Китай 1 Университет Цинхуа (Пекин) 2 Пекински университет (Пекин) 3 Университет Фудан (Шанхай) 4 Нанкински университет (Нанкин) 5 Чжецзянски университет (Ханчжоу)
46
5
 
6
 
! Отговори
Калина преди 12 години
Нищо не разбирате вие тука от наука и колтура. Аз в Германия сравних нивата на университетите и разбрах че човек даже и да не учи намира начин да седне на главите на прости цървили като вас. Иначе Българските университети стават само да си намери човек нещо за напиване и туй онуй... нали се сещате...
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално, то СУ и УНСС е по-вероятно да ги видиш в някоя класация за обменно бюро.
44
2
 
16
 
! Отговори
ВУЗ - Муз преди 12 години
Българските преподаватели са клетиташаци, преписват руски учебници от 60-те и вземат титли. А че материала е архаичен, безполезен, практически ненужен - много важно, нали си взимат хилядарките. Затова в България 90 % студентите са зрелостници от малки селца и градчета, на които целта е да стъпят в София а не да учат. Пълно безхаберие и простащина цари във родното висше образование.