Още не е пропуснато времето за преговори по ПРО между Русия и САЩ

Обама прие поканата на Медведев да посети Санкт Петербург
26 мар 2012 10:02, Елка Василева
11
Още не е пропуснато времето за преговори по ПРО между Русия и САЩ
Барак Обама и Дмитрий Медведев при срещата си в Сеул. Снимка: Reuters

Времето за преговори между Русия и САЩ по противоракетната отбрана (ПРО) още не е пропуснато, макар че засега страните остават на същите позиции, смята руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Засегнахме проблемите на ПРО, говорихме за това, че времето не е пропуснато, при все че сътрудничеството и обсъждането на всички аспекти може да бъде по-активно", заяви Медведев пред журналисти след преговори с президента на САЩ Барак Обама в
Сеул, където двамата ще участват в международна среща за ядрената сигурност.

Според Медведев сега е дошъл моментът да работят техническите експерти. Оставаме на своите позиции за ПРО, изтъкна руският президент, но същевременно подчерта: "Диалогът не само е възможен, но и необходим".

Рестартирането на руско-американските отношения бе абсолютно полезно, каза Медведев. "Това бяха трите най-добри години в историята на отношенията между Русия и САЩ през последното десетилетие", заяви той.

От свое име и от името на новоизбрания президент на Русия Владимир Путин Дмитрий Медведев покани Барак Обама да посети тази година Санкт Петербург. Американският лидер призна, че би желал да посети северната столица на Русия и прие поканата, но призна, че ще може да се възползва от нея, едва след като спечели президентските избори в САЩ наесен, посочва ИТАР-ТАСС.

Русия и САЩ отправят към Северна Корея сигнал да не изстрелва ракета, информира агенцията.

"Колкото до КНДР, разбрахме се да отправим сигнал, че Северна Корея трябва да се въздържи от изстрелване на ракета, което ще представлява нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН", заяви Барак Обама след разговора с Медведев.

Американският лидер изрази надежда, че Пхенян няма да изстреля ракетата си. Той добави, че проблемът трябва да се решава по дипломатически път, допълва ИТАР-ТАСС.

Северна Корея се кани да изстреля през април ракета с голям обсег, за да изведе в орбита спътник за наблюдение. САЩ и Южна Корея се опасяват, че Пхенян иска всъщност да изпробва ракета, която би могла да носи ядрен заряд.

Русия и САЩ смятат, че преговорите по ядрения проблем на Иран трябва да бъдат водени във формат "пет плюс едно", а самият проблем да се решава по дипломатически път, отбелязва агенцията.

"Стигнахме до общо мнение, че преговорите трябва да се водят във формат "пет плюс едно", това ще бъде обявено, съобщи Обама.

Той подчерта, че трябва да се търсят дипломатически решения за проблема. Така Иран би могъл да изпълнява международните си ангажименти, би могъл да се върне в общността на нациите и да притежава мирна атомна енергетика, а не ядрено оръжие, отбеляза президентът на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
sombody преди 12 години
Do 7Cheti be, cheti, za PREMIERkade prochete za prezident?Do 6malko chetech, i malko razbirachpri posesteniata si na zapad Medvedev vinagi se napiva kato kazak,na snimkite Sarkozi edva go darji da ne padne.Abe kakvo da vi pulnq glavitePak se izkazvate nepodgotveni.
8
1
 
6
 
! Отговори
Медведев преди 12 години
Мачкай,Путин !
7
1
 
3
 
! Отговори
До 5-ти преди 12 години
Som-body, ако беше поне Somebody, щях да мисля друго. Ти си страшно информирана личност! Откъде ти прошепнаха, че Медведев ще се кандидатира за президент? Да нямаш гласове свише? Брей, тоз Сом - боди!
6
2
 
7
 
! Отговори
Тоя па! преди 12 години
Абе 5-ти, ти у ред ли си? Кво пиянде те тресе тебе? Ти не си ли чувал, че ни Медведев, ни Путин близват алкохол?! Даже кенийският *** Обама пие повече от двамата заедно! хехехе... гоУеми тикви пишат тука...! Неме-нема, па некой току каже на магарето "Чуш!" хааааахахаха!
5
6
 
1
 
! Отговори
Sombody преди 12 години
medvedev , piandeto, alkoholika, za nisto ne stava.Sumnqwam se dali ste bude izbran za premier.Kato prezident vzemache grechni rechenia.(Libia, chasovoto vreme ne smeni, nepravilni uvolnenia i dr.)Medvedev e kombinazia mejdu Gorbachev i Elzin.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преговори се провеждат между равни.
3
0
 
4
 
! Отговори
ANTIGLOBAL преди 12 години
Чудят се какво да измислят. Корейците са доказали, че не си поплюват много, нещо се мъти.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Болен мозък
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обама дава заден нещо... преди няколко дена разправяше че ще нападне иран и разправяше че не се майтапи защото е президент на щатите а сега друго започна да пее. а Медведев или се прави на ударен или наистина му удисва на акъла та Обама да спечели изборите. Както е тръгнало Обама ще получи още една премия за мир след като нападне на Иран самостоятелно, а света ще получи нефт по 300 долара. И докато щатите окончателно капитулират с войната, Путин ще нежно ще шиба щатските пионки от европа, докато и те не капитулират.