Темата за убития Мера влезе в предизборна кампания във Франция

Марин льо Пен се зарече да постави на колене радикалния ислям
Обновена: 26 мар 2012 10:16 | 26 мар 2012 10:16, Елка Василева
5
Темата за убития Мера влезе в предизборна кампания във Франция
Марин льо Пен. Снимка: архив, Reuters

Дни след ликвидирането на серийния убиец от Тулуза Мохамед Мера случаят остава изпълнен с много неизвестни, пише британският вестник "Индипендънт" в статия, озаглавена "В съзнанието на Мохамед Мера". Дали Мера е действал самостоятелно като симпатизант на Ал Кайда или е получил заповеди от отцепила се от Ал Кайда групировка, това предстои да изяснят следователите. Те се надяват, че братът на серийния убиец ще разкаже подробности.

И докато полицията се опитва да изясни случая, драмата завладя предизборната кампания във Франция четири седмици преди президентските избори. Никола Саркози се надява, че събитията в Тулуза ще "канализират" предизборната кампания върху две от любимите му теми - сигурността и исляма, пише "Индипендънт".

Подобен извод прави и американският вестник "Ню Йорк таймс", който подчертава, че случаят предизвика размяна на нападки между двамата основни претенденти за президентския пост - Саркози и социалистът Франсоа Оланд.

Вестниците "Либерасион", "Монд" и "Фигаро" акцентират върху поредния предизборен митинг на лидерката на крайната десница Марин Льо Пен. Тя бележи спад в допитванията до общественото мнение и използва темата за Мохамед Мера, за да си върне изгубените позиции.

Още по темата

На митинг в Нант Льо Пен подхвана темите за несигурността, предградията, имиграцията и радикалния ислям и произнесе яростно слово, продължило един час. Три дни след ликвидирането на Мохамед Мера Льо Пен го определи като видимата част на айсберга и подчерта, че тази драма е можело да бъде избегната. Лидерката на крайнодесните се зарече да постави на колене радикалния ислям, отбелязва в. "Монд". Тя призова за отказ от политиката на събиране на семействата на имигрантите.

Льо Пен настоя за налагане на забрана за носене на отличителни знаци за религиозна принадлежност на обществените места, например във влаковете и поиска въвеждане на системно наблюдение на проповедите в джамиите.

Според в. "Либерасион" Льо Пен е използвала случая Мера, за да смеси въпросите за имиграцията с тероризма. Марин Льо Пен взе на мушка радикалния ислям и обвини силите за сигурност, че са допуснали пропуски при наблюдението на Мохамед Мера, пише "Фигаро". Тя използва темата и за да атакува прекия си противник, лидера на крайната левица Жан-Люк Меланшон. Миналата седмица допитвания за първи път показаха, че Меланшон изпреварва Льо Пен и сега крайнодясната лидерка се опитва да стопи тази разлика, като обвини крайнолевия лидер, че не е присъствал на погребението на убитите от Мера военни.

Френските вестници "Монд" и "Фигаро" се спират и върху ареста на големия брат на серийния убиец от Тулуза. Полицията подозира, че братът на Мохамед Мера е изиграл роля във финансирането и доставката на оръжия за серийните убийства в Тулуза и Монтобан, въпреки че Абделкадер Мера отрича, пише "Монд". Както изглежда, Абделкадер е бил "радикалната съвест" на Мохамед Мера, допълва вестникът. В тандема Абделкадер и Мохамед Мера първият изглежда е бил изпеченият идеолог, а вторият - изпълнителят на черната работа, отбелязва в. "Фигаро".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
k преди 12 години
Тази героиня Льо Пен с крайнодясната си политика много ми напомня на един герой от родната политика, който има горе долу същите амбиции и цели :D
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
краят на исляма ако го има демек и свят няма да има!Злото злепостави исляма и почти във всяка мюсулманска държава има война и тероризъм,защо европейските държави и америка си намират врагове да ги ударят.Защо толкова се е загрижила Америка и Европа за сирийския народ от диктатурата на Есад,като същите избиват цивилни в Авганистан,Пакистан,афр. държави?това е една голяма пропаганда която вършат но и вашето време идва,дано и дай боже Европа да станат такива етнически сблъсъци каквито не е имало
2
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
има още малко и ще се види кой е първи, кой е втори...има много стъгмистика във Франция!това е основен играч и ако Льо Пен спечели ще е удар срещу ЕС! но реално машината за манипулации е в пълен ход и това е не само във Франция а навсякъде по света!
1
1
 
8
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Краят на ислама е близък той ще настъпи по рано от колкото предполагаме войната между доброто и злото скоро ще се състой и силите на дявола ще бъдат разгромени а религията му забранена!!!