За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕГА ЩЕ ДОЙДЕ УХИЛЕНИЯ НАДРУСАН УОРЛИК ЗАЕДНО СЪС ШЕВРОН ЩЕ ПОНАДУПЧАТ БЪЛГАРИЯ, БОКО ЩЕ ИМ ДАДЕ И ГАЗОВАТА ЦЕНТРАЛА ЗАЕДНО СЪС ЗЕМЯТА В БЕЛЕНЕ И ЩЕ НИ ПРОДАВАТ ТОК ОТ НАШАТА ГАЗ ЗА 200 ЛВ. К.Ч. СПОКОЙНО БЪЛГАРИ, ГАРАНТИРАНО ОТ *** ГЕРБ
77
18
 
4
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Цинизма на Борисов е че не ще руския ядрен самовар на цена от 10 милиарда евро...А руските медии нека да си пишат каквото си искат те така или иначе са контролирани от Кремъл, там свободна преса няма.
76
11
 
2
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Започва сега атаката от всякакви медии, блогъри и т.н. заради това, че се отказахме от АЕЦ Белене. Когато плащаме на руснаците безсмислени пари сме добричките и братски българи, които могат да цакат с двойна цена на газа, а когато отказваме да плащаме за нещо безумно скъпо и което не може да се построи в близките 20 години сме лошите и сметкаджийски българи, които няма да получат по-евтин газ, защото отказването от АЕЦа било анти-руско и не сме били никакви другари. Не е Бойко циника в случая!!!
75
1
 
12
 
! Отговори
to преди 12 години
Boiko razbra li,4e na horata im se pla4e ve4e ot teb,ti sasipa darjavata i nas balgarite,4e ve4e ni e sram da se nare4em takiva,srame e da se nareka balgarin,naroda obednq,ne se izdarja ve4e tova polojenie:(
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не виждам никакъв край на АЕЦ Белене виждам само край направо крах на Герб и Бойко Борисов... При един референдум резултатът ще е "ЗА" АЕЦ Белене, но не проведен от царете на изборните манипулации Герб.....За следващите избори ни трябва армия от наблюдатели защото местните избори есента бяха всичко друго, но не и демократични. ББ, Цветелина и Usrael да не отварят още шампанското...
73
14
 
5
 
! Отговори
sk преди 12 години
ето така руснаците разбират приятелството $600 газ за нас и $330 за германците. комунисти осъзнайте се стига сте говорили глупости.
72
2
 
6
 
! Отговори
daada преди 12 години
I vse pak ne zabravyaite che statiata e pisana ot itar tas
71
2
 
41
 
! Отговори
ИДЕ преди 12 години
"Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ, пише в материала." ОЩЕ ПО-ЦИНИЧНО Е СЛЕДНОТО: "Бюджетът на Министерството на труда и социалната политика за 2009 г бил 1 148 507 160 лв! С тези пари трябва да се обслужат програми, като помощи за осигуряване на заетост, помощи за хоарата с увреждания, заетост при хората с увреждания, социални услуги в семейната среда, помощи за безработни лица над 50 г и още една камара програми и мерки. Следва интересното: 915 507 078 лв от горепосочените отиват за ... *** в България, останалите се разпределят между наистина нуждаещи се - инвалиди, пенсионери в затруднено положение, временно безработни, съкратени в напреднала възраст и пр." Пари за АЕЦ която произвежда то - няма. Пари за ***, които не плащат ток - има. Ето това е цинизъм! Когато инвестираш в АЕЦ - получаваш АЕЦ, когато инвестираш в циагни - ще получиш ***. Според Националния статистически институт след 40 г. българите ще са малцинство и вместо EU да ни отпуска пари за интеграция на ромите, ще им се наложи да отпускат за интеграция на българите.
70
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако АЕЦ Белене е толкова скъпа и ненужна, тогава да дръпнат шалтера и на АЕЦ Козлодуй и да внасяме по-евтин ток от Турция и Румъния или ГЕРБ да раздадат безплатни агрегати с бензин на населението.
69
1
 
10
 
! Отговори
ужасът е, че ... преди 12 години
и други да дойдат няма смисъл - ще са същите маскари, продажници и крадци. Ще крадат от 'грижа за кучетата' до нефт, бензин, АЕЦ, магистрали, язовири и т.н. - чрез всичко. Според мен само ако се събере нещо като съвет за национално спасение - известни специалисти, професионалисти - доказани и одобрени от народа .. без партии и подобни мафии да мислят едно по едно как да се отблъснем от дъното. Иначе след 20 г няма да има България ( то вече е на 95 % умряла красивата ни родина ) ..
68
1
 
12
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
Разбрахте ли кой е Борисов ????!
67
0
 
16
 
! Отговори
Вуте преди 12 години
Аз ще купя реактора от Белене. Не се шегувам, след два дни вземам заплата. Мога да отделя към 300 лева. Ще си го монтирам на село и ще продавам ток на софиянци и на Банкя, разбира се.
66
24
 
6
 
! Отговори
jo преди 12 години
Време беше,след Стамболов и друг да им покаже среден пръст. Червените продажници щяха да си живеят в бялата Европа ,а ние да се чудим след следващото земетресение във Вранча,дали ще оцелеем.
65
2
 
7
 
! Отговори
Карр преди 12 години
Свестните хора не оцеляват - свестните хора се саможертват.Ако ББ е прав или не скоро ще разберем!
64
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гнусни московски ненаситници!!!!Омразна комунистическа система, омразно руско правителство!!!Никога вече комунизъм!!!
63
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове, забравете за урана. И без това световните му запаси ще ни стигнат за още 100 години най много. Почваме да строим АЕЦ с торий, вместо уран и така не сме зависими нито от руснаци, нито от американци. Торий има много повече, отколкото уран и е много по слабо радиоактивен. Такива АЕЦ не могат да гръмнат от високо налягане като Фукучима, защото торий се разпада в атмосферно налягане. УК и Китай вече започнаха да строят такива АЕЦ. Майната им и на руснаците и на американците.
62
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турция ще спечели от всичко това,ще си има атомна електроцентрала.Докато България ще се надява на вятърните мелници на 'ДОН КИХОТ ДЕ ЛАМАНЧА' .Спомнете си това филмче...След 7-8 години няма да сме енергийно независими,напротив на балканите Турция ще изнася ток, а може и Гърция дори...Предаваме интересите си за жълти стотинки...ох герб какви нескопосани неща прави !
61
2
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Стана ли ви ясно сега за какво идва баба ви хилари!
60
1
 
21
 
! Отговори
ИДЕ преди 12 години
"Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ, пише в материала." ОЩЕ ПО-ЦИНИЧНО Е СЛЕДНОТО: "Бюджетът на Министерството на труда и социалната политика за 2009 г бил 1 148 507 160 лв! С тези пари трябва да се обслужат програми, като помощи за осигуряване на заетост, помощи за хоарата с увреждания, заетост при хората с увреждания, социални услуги в семейната среда, помощи за безработни лица над 50 г и още една камара програми и мерки. Следва интересното: 915 507 078 лв от горепосочените отиват за ... *** в България, останалите се разпределят между наистина нуждаещи се - инвалиди, пенсионери в затруднено положение, временно безработни, съкратени в напреднала възраст и пр." Пари за АЕЦ която произвежда то - няма. Пари за ***, които не плащат ток - има. Ето това е цинизъм! Когато инвестираш в АЕЦ - получаваш АЕЦ, когато инвестираш в циагни - ще получиш ***. Според Националния статистически институт след 40 г. българите ще са малцинство и вместо EU да ни отпуска пари за интеграция на ромите, ще им се наложи да отпускат за интеграция на българите.
59
22
 
5
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
Игор Драварник е от отбора на Гоце ! Пожарната им резна комисионната и сега смръднята е непоносима ! Комунистите , още не можат да влезнат в час , вятъра в Бългрия промени посоката си и вече духа от запад ! Когато вятъра духаше от север Белене беше затвор за инече мислещите , а защо сега не го направят затвор за комунистите ? Борисов е много човечен и дава възможност да вършеят на главата му ,вместо всички комунисти в Белене , както те правеха с бащите и дедите ни !