За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама как смело ритнaхме Бургас-Александрополис браво каква дипломация и сега се чудим що ще купуваме скъп газ от г-н Путин.
57
25
 
5
 
! Отговори
lo преди 12 години
Под дружба с Русия разбирам дружбите ни с рускините в х-л Велико Търнова на Сл.бряг.Много си дружехме тогава.Е, не беше братска и сестринска дружба, ама беше супер.Схемата беше такава: седим си на масата,мацките минават в група.Ние ги поздравяваме, една от тях притичва и казва -ей сега ще дойдем, но ще вземем за свидетел и един Сашка.Идват те идва и Сашката - глътва едно на екс и е готов, ние с рускините по стаите . Разкошни любовници.вечна дружба-но калпава АЕЦ -никога . БРАВО БОЙКО!
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде мили дечица, лап-лап шнорхелчето!
55
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е скъпи приятели, като слушате Костов и САЩ! Ако сме с Русия и газа без пари и ток и някоя държава няма да смее да иска от нас територии, когато сме съюзници на западняците и Турция ВИНАГИ губим територии и ресурси!
54
1
 
28
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
"На каква цена продавате газта на братята си българи?И на каква цена я продавате на германските фашисти?"Продават я на такава, на каквато са я договорили. Отговорът е, че нашите не могат да договарят изгодни за България цени и условия.
53
16
 
1
 
! Отговори
ИГОР преди 12 години
ТОЗИ ИГОР НАИСТИНА КОЛКО ПОПУЛИСКИ ГОВОРИ ЗАГРИЖЕН ЕДВА ЛИ НЕ МИСЛИ ЗА РОЗОВО БЪДЕЩЕ НА ГБ,А ПРОДАВА 600 НА НАС ,А НА ГЕРМАНИЯ 300 ЛВ,ИЗГОДА ИМАТ ВСИЧКИ КОИТО СЕ УЖ СЕ ЖЕРТВАТ,ЩЕ ИЗПАНЕ В ГЛАД НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ,ДО СЕГА НИЩО ПО ТОЗИ ПРОЕКТ,КОЛКО ГОДИНИ СА НУЖНИ ДА ВЗЕМАТ ПОСЛЕНИЯ НИ ЗАЛЪК И СЕ ЗАТРИЕ НАЦИЯТА,ЗА МЕН Е ПРАВИЛНО,НАСТРЪХВА ОТ ЗВЕРСТВАТА КОИТО СА СТАВАЛИ ТАМ НИКОЙ НЯМА ВИНА САМО ВЛАСТИМАЩИТЕ,А ХОРА СА ЖИВЕЛИ СЪС СТРАХА,ЧЕ УМИРАТ КАТО *** ЕНЕРГЕТИКА ПОРОДИ БЕЗРАБОТИЦА,НО...?
52
2
 
26
 
! Отговори
СЛУГИТЕ ОТ ГЕРБ преди 12 години
КАКВОТО НАРЕДИ ГУБЕРНАТОРА НА БЪЛГАРИЯ ВАРВАРИНА САЩИ НЕГОВИЯ АДВОКАТ ГРАБИТЕЛА ИЗРАЕЛ ,ТОВА ЩЕ Е.ВСИЧКО В ИМЕТО И ЗА БЛАГОТО НА САЩ И ИЗРАЕЛ.ЗА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА ЕДНО ГОЛЯМО МЕРСИ И ПОНАТАТЪШНОТО ИМ ПРОМИВАНЕ НА МОЗАКА И ДООГРАБВАНЕ.
51
17
 
4
 
! Отговори
с преди 12 години
не се отчаивайте, има технологии за възобновяеми енергийни ресурси, но за българските реалности са подходящи само за домашни нужди. Все пак една атомна опасност по малко.
50
4
 
29
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
По -добре да дойдат танковете, ще се отървем и от американски бази и от американски партенки!
49
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма работа станала. След 5 г като затворим Козлодуй братска Турция, ще ни продаде ток от руските си реактори. Даже може да им се примолим отново да ни направят техен вилает. Поклон пред далновидността, на русофоба и антикомунист Бойко пожарникаря !
48
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се България няма да има нужда от АЕЦ, ако ЕС плаща шистовия газ от Шеврон и тока от минимум 2 лв. за киловат час без АЕЦ, но засега всички виждаме, че ЕС плаща сметките само на Гърция от 250 милиарда евро. За България ЕС дава кръгла нула. Нещо повече, България финансира ЕС. Миналата година ЕС е отпуснал едва 600 милиона евро на България при положение, че България е внесла 800 милиона евро в ЕС.
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, да, тази година тикиви, догодина кратуни!
46
2
 
28
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Некадърността на управлението излиза вече извън граници. Тази некомпетентност да се водят преговори, да се търсят инвеститори, да се създават условия за бизнес у нас, да се създават добри взаимоотношения с потенциални инвеститори и бизнес партньори, всичко това води до съсипване на държавата ни във всяко едно отношение. Тези филии с мас, тези картофи да си ги ядат те! Щом са неспособни да си вършат работата, да си ходят!
45
1
 
17
 
! Отговори
ИДЕ до 38 преди 12 години
Цената на газа си я правим ние такава - попрочети за ценообразуването на газа у нас, прозети на колко ни го продават руснаците и колко е цената за крайните потребители и ще си отговориш на много въпроси.
44
1
 
34
 
! Отговори
Ганю преди 12 години
И Бог не може опази майка България от глупостта... Каква е мислеха Ботев и Левски, пък тя каква стана
43
2
 
39
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
КОЙТО ИМА МОЗЪК ДА СМЯТА1. Цени на електроенергия при продажба от производители- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час- ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час... - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час- ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час- ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час- ТЕЦ Иван Костов 175,00 лв/мегават час (американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават часЦените са без ДДС- ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И...- МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА В КВАРТАЛЕН ДРИН-ШОП!!!
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Путин дай ни евтин газ и ни построй един АЕц за без пари, ко се чудиш дружба по сметка, сметката за теб.
41
1
 
17
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
какво братско отношение, бе балкански плъх. нали ще разположим ПРО, насочено срещу рашките. сега краварите са ти братя, те ще ти дадат газ на половин цена
40
2
 
29
 
! Отговори
имам нещо против! преди 12 години
Ако пожарникарят иска да прави себе си на *** това си е негово право. Но да прави нацията на *** имам нещо против! С руския газ от Южен поток сме щели да станем независими от Москва! Пълна глупост! С руския газ от Набуко сме щели да станем независими от Москва! Пълна глупост! Което означава, че дали директно от Русия, Турция или от Азербайджан, доставчикът винаги ще е Газпром! Както и да ни будалка пожарникарят, все ще купуваме руски газ!
39
0
 
26
 
! Отговори
ИДЕ преди 12 години
"Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ, пише в материала."ОЩЕ ПО-ЦИНИЧНО Е СЛЕДНОТО:"Бюджетът на Министерството на труда и социалната политика за 2009 г бил 1 148 507 160 лв! С тези пари трябва да се обслужат програми, като помощи за осигуряване на заетост, помощи за хоарата с увреждания, заетост при хората с увреждания, социални услуги в семейната среда, помощи за безработни лица над 50 г и още една камара програми и мерки. Следва интересното: 915 507 078 лв от горепосочените отиват за ... *** в България, останалите се разпределят между наистина нуждаещи се - инвалиди, пенсионери в затруднено положение, временно безработни, съкратени в напреднала възраст и пр."Пари за АЕЦ която произвежда то - няма. Пари за ***, които не плащат ток - има. Ето това е цинизъм! Когато инвестираш в АЕЦ - получаваш АЕЦ, когато инвестираш в циагни - ще получиш ***. Според Националния статистически институт след 40 г. българите ще са малцинство и вместо EU да ни отпуска пари за интеграция на ромите, ще им се наложи да отпускат за интеграция на българите.