За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
23
 
! Отговори
1655115115 преди 12 години
Няма референдум защото Боко урода управлява по тоталитарно и от Т.Живков
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ся банкянския футбалер ше опъне един маркуч от Щатите до ***, по който ще тече ток...
36
5
 
22
 
! Отговори
jeko преди 12 години
BOIKO TI NI SASIPA BE 4OVE4E,TI NI YMORI BE 4OVEKO,NEVIJDA6 LI 4E HORATA NE TE PONASQT VE4E,YMORI NARODECA,EZAK 4E TAKA TARPIM,TOVA AKO E DRYGA DARJAVA 6TE VLEZAT S BYLDOZERI I TANKOVE V PARLAMENTA,VSE E BILO NO KATO GERBERITE NE E IMALO:(6te se mre,qd me za decata,ide mi da revna ot maka ve4e
35
0
 
18
 
! Отговори
Некъф Човечец преди 12 години
Защо като се говори за енергетика ту си даваме Д-то на чичо Сам, ту на Медведя?АЕС купи Марица изток=скъп ток, Лукойл-Нефтохим=скъп бензин и т.н. Държавниците ни направиха България евтина *** с двама клиенти!СРАМ!
34
8
 
49
 
! Отговори
О С Т А В К А !!!! преди 12 години
Бойко Борисов и Росен Плевнелиев закопаха България !Влошаването на отношенията с Русия само ще утежни и без това тежкото икономическо положение на народа.Скъп газ, скъпа електроенергия - високи цени на парно и сметки за ток. Повишение на цените на всички български стоки.НИКОЙ, дори американците не си позволяват да се държат така с руснаците, както нашите смешници.Очаквам здрав руски шут в гейберските *** ! Прогноза: ГЕРБ ке падне другата зима ... :)
33
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако Борисов милееше толкова за "американските си господари" щеше да разреши проучванията на шистовия газ, за което го натискаха както американския посланик, така и Хилъри Клинтън, която дойде специално за това. Май за първи път някой политик се опитва да защитава БЪЛГАРСКИТЕ интереси, но американските и руски *** тук просто не го виждат.
32
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко си сменяше мнението за АЕЦ Белене поне 6 пъти откакто е на власт. Съвсем ясно е, че обслужва чужди интереси и няма твърда позиция. Само допреди няколко дни каза че трябва да има референдум по този въпрос, а сега толкова категорично и бързо реши да прекрати проекта, че ми намирисва на голяма сделка с газ или с американците.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 2025г трябва да бъдем 2-3млн. население, гадовете знаят какво правят, централа няма да ни трябва, щото няма да има народ, който не избяга от тук просто ще умре от глад, болести и т.н. ще останат само ***. *** ще ги обявят за терористи, ще ги изтрепят и ще заселят красивата ни родина с евреи, вече се продават земя и паспорти.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде мили дечица, лап-лап шнорхелчето!
29
3
 
39
 
! Отговори
непоколебим преди 12 години
Пожарникарят: Трябва да продължавам да лъжа и да будалкам нацията. Иначе ще разколебая привържениците си!
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гербавите много ги бива да схванат кой е виновен ,а дали знаят как да се справят с кризата и какви мерки трябва да вземат ? Или си мислят, че са там да се разкарват по телевизиите, а бюджета се топи ли топи. Hакъде вървим, има ли пилот в самолета.
27
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В най-големия студ тази зима без малко да минем на режим. Спряхме продажбите на ток и два пъти сме внесли ..Това е бъдещето на свещи и бъдещи клиенти на Турско - руската АЕЦ
26
5
 
37
 
! Отговори
Два-три месеца? преди 12 години
Още колко му остава на пожарникаря като мин.председател? Два-три месеца?
25
3
 
24
 
! Отговори
ico33 преди 12 години
От тази година американците почват да строят два нови атомни реактора в АЕЦ "Вогтъл" намираща се в щата Джоржия..ама ние сме по умни и ще строим газова ..
24
2
 
18
 
! Отговори
невменяем преди 12 години
Росатом губи, Газпром печели!
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълна икономическа зависимост означава робство,който както иска да го разбира.Държава без икономика не е никаква държава.Всеки един подтикващ към подобно нещо обрича освен собственото си тъпо съществуване така и това на бъдещите поколения...
22
29
 
14
 
! Отговори
с. преди 12 години
Не,че съм фен на Борисов,но беше крайно време да им се каже на руснаците в очите,че като са ни такива приятели не е редно да ни щавят така!Факт е,че германците плащат много по-евтино за газта от нас!
21
3
 
45
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Идиотщината ходи по хората Докладът на консуртанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН ПО 100 ОТ 100 ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ !!! 1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!. В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК, ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени и за газови и трябваше само да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!НО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!- БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВНИЦИТЕ И, ОТ ВРАГОВЕТЕ И, И НИЕ, ПРОСТИЯ НАРОД МОЖЕМ ДА Я ПАЗИМ!
20
4
 
34
 
! Отговори
15651151655416445 преди 12 години
АЕЦ Белене - работещо а Герб зазидани в реактора
19
8
 
53
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Борисов.Твойта мама некадърна де.....а.Ще съсипеш държавата за да угодиш на американските си господари.Твоето управление е най некадърното в цялата българска история.Досега не сме имали такъв *** за държавник.Дори Татовото управление е по-добро от твойто.Той донасяше от бившия СССР материали и суровини.А ти *** американска лижеш *** на Уоърлик и Клинтън и им играеш по свирката.Чета историята на България и държавниците и и не виждам такива предатели като управлението на ГЕРБ.