Европа и Русия се договориха за съвместна мисия до Марс

Ще изследват Червената планета с роботизирани средства
6 апр 2012 21:56,
83
Европа и Русия се договориха за съвместна мисия до Марс
Марс. Снимка: Ройтерс

Русия ще вземе участие в европейския проект ExoMars за мисия до Червената планета, съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана ясно днес, след като днес ръководителите на руската Федерална космическа Агенция Владимир Поповкин и на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дорен подписаха протокол в този смисъл.

„След приключването на преговорите е подписано заявление за намерения за съвместно осъществяване на мисия за изследване на Марс с помощта на роботизирани средства“, съобщи говорител на ръководителя на Роскосмос.

По думите ѝ в рамките на работната среща между Поповкин и Дорен „е обсъдено текущото състояние и възможните перспективи за сътрудничество в космическата област“.

След като са изслушали изводите на съвместната работна група за реализиране на научните, програмните и технологичните задачи за изследването на Марс, двете страни са преценили проекта като осъществим и представляващ съвместен научен интерес.

Решено е да се започне процедура за вътрешно съгласуване на реда за реализация на проекта и подготовка за официално споразумение, което да бъде подписано до края на годината, отбелязват от Роскосмос.

На срещата е било решено също да бъде продължена дейността на съвместните групи за сътрудничество в областта на научните проучвания на космоса и на елементите на бъдещата инфраструктура на обекти, изпълняващи полети на ниска орбита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: мисияМарс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко полезни изкопаеми има там! Това трябваше да се случи 70-те дори още по рано кая на 60-те.От тогава космическата техника не е мръднала.. От половин век.Боричкат се за някакви жалки неща тук а безкрайния космос е пълен с несметни богатства и ни очаква защото е правен за нас.Колко са жалки дребнави и *** хората.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде мисирките, почвайте да се плюнчите и да скимтите!
29
3
 
20
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
...а незаблудените русофоби както винаги демонстрират, че знаят всичко и то по същия начин и със същите изразни средства , както са го правили техните бащи и дядовци - политкомисари и партийни секретари на низови партийни организации.:) Сиреч много плямпане и никакви факти. :)) Нищо ново под слънцето, само се е променил задникът, който целувате.
28
12
 
18
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Руснаците също тестват нови космически кораби------------------- Руснаците не тестват нищо ново. Руснаците само пускат фишеци из пресата, размахват някакви стари безперспективни разработки, за да залъгват последните заблудени русофили.
27
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Буран има един единствен полет. Като всяка комунистическа простотия и Буран е направен с неистови усилия само да се покаже, че не са по-назад от американците.
26
2
 
24
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
е, хамериканците трябваше да изгорят две совалки с живи хора, докато им дойде акъла на надрусаните мадъфакъри да се откажат.
25
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да 26 плащат си защото им е евтино и са съсредоточили сили върху по важни и сложни неща от това да си таксиджия :). Познай къде в света е първото частно летище за туристически космически полети :).Гола вода са и това го знае всеки с поне малко сиво между ушите пък пияните колхозни *** нека си говорят колко са велики.
24
2
 
28
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Дали са гола вода руснаците не се знае Но се знае че да сега всеки богат американски екскурзиант плаща да лети в космоса с руска ракета Явно няма доверия на американските.
23
1
 
23
 
! Отговори
до ст,анджата преди 12 години
Странджа, еФтин се пише с В - еВтин ! Учи българска граматика момче - чорбаджиите, които ти плащат, ще ти изрежат "бонусите" ! :)
22
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гола вода са руснаците, при нито една междупланетна мисия за последните десетилетия, и сумати провали отдавна са на второ място. Днес са на второ след НАСА утре ще са на трето след китай, индия, ЕС. Хората от десетилетия пращат невероятно успешни машини на Марс и вече мислят как да пратят хора, а Русия тепърва се чуди как да го направи с помоща на ЕС. Да се смея или да плача.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АДСИЦ, парцелчета нещо на Марс? Кога? Някак трябва да раздвижим финансовите пазари..
20
2
 
36
 
! Отговори
Evropa Magna преди 12 години
ЕС е най-голямата икономика в света. Обединени, ЕС и Русия стават доминиращата сила в науката, политиката, културата. САЩ правят всички възможно да ги разделят, защото стават пета дупка на кавала при обединени ЕС и Русия.
19
0
 
16
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Грешка, извинявай! Давам ти плюс.
18
2
 
25
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
"Буран има 2 полета , единия безпилотен........"Толкова знаеш и ти, на Буран и двата полета са безпилотни. Това, което постигнаха руснаците с автоматично управление на Буран, американците го постигнаха с пилоти.
17
3
 
30
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
*** ,след месец е старта на първия частен модул ,който ще може да доставя товари на МКС ........и познайте кой го прави ?САЩ естествено :)) --***, това отдавна го правят Русия и ЕС. Естествено!Откак измряха германците, които създадоха космическата програма на американците, САЩ започнаха да изостават. Освен това взеха да им свършват парите.
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесна новина ! Да пребъде Русия и Европа !!!
15
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ,след месец е старта на първия частен модул ,който ще може да доставя товари на МКС ........и познайте кой го прави ? САЩ естествено :))
14
26
 
21
 
! Отговори
за 11 преди 12 години
Селтако , САЩ имат 330 космонавти, СССР -110 , САЩ имат 150 мисии със совалката, Буран има 2 полета , единия безпилотен.........американската Х33 е от година във космоса, Диип Спейс е готов. НАСА Имат 4 пъти повече успешни мисии в далечния космос Руснаците имат една ракета и една капсула от Времето на Коральов / Гагарин не са мръднали Китайците ще кацнат на луната преди пияндурниците..........:))
13
17
 
20
 
! Отговори
реалист преди 12 години
така ще е занапред-руснаците могат бъдат чути,че участват в космически проекти само ако се кооперират с по-развитите в технологиите западни държави.това е.иначе ще чуваме само за техните провали,както стана миналата година и целите 25 изминали години.
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7, много американски бози на тема фантастика си изгледал и съвсем си се избозил.