Не съм луд, обикновено съм много симпатичен човек!

Атентаторът Брайвик се вдъхновил от Ал Кайда
20 апр 2012 20:45,
134
Не съм луд, обикновено съм много симпатичен човек!
Днес е петият ден от процеса срещу Брайвик. Снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик, съден за убийството на 77 души миналата година в Норвегия, заяви днес, че по принцип е много симпатичен човек, отрече да е луд и обясни, че е трябвало да потисне емоциите си, за да извърши масовото убийство, предаде Франс прес.

Обикновено съм много симпатичен човек, каза Брайвик. Той обясни, че до 2006 г. е бил сравнително нормален човек, но тогава започнал да се учи да потиска емоциите си.

Той уточни, че е овладял емоциите си чрез практикуване на медитация и прекъсване на социалните си контакти, за да се подготви за нападенията от 22 юли 2011. Не трябва да си представяш врага като човек. Ако не бях следвал този принцип, нямаше да мога да убийствата, каза Брайвик. "Щях да се срина психически, ако бях свалил психическата преграда, която си бях издигнал", увери той.

"Не мога да преценя страданието, което съм причинил на другите", допълни той. Но главното в събитията от 22 юли не е свързано със семействата на жертвите, нито с мен, а с бъдещето на Европа и Норвегия, каза Брайвик, наблюдаван от психиатри, които седяха пред него.

"Аз не съм психиатричен случай и мога да нося наказателна отговорност", увери Брайвик, който смята, че ако бъде обявен за невменяем, идеологическият му манифест от 1500 страници, разпространен в деня на нападенията, ще бъде признат за недействителен.

Още по темата
Брайвик заяви, че целта на стрелбата на остров Ютьоя е била да се ликвидира младежката организация на управляващата Норвежка работническа партия (НРП). Ако планът ми беше успял, всички щяха да са мъртви, нямаше да има младежка организация на НРП, най-малкото нямаше да има никакви лидери, каза Брайвик.

Той разказа, че се учил как се правят бомби от интернет, разучавайки дейността на революционни движения от цял свят, като ФАРК, ЕТА и ИРА, но най-много се вдъхновил от Ал Кайда. "Предимството на Ал Кайда е, че възвеличава мъченичеството. Това е ключът към успеха на съпротивителната борба", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коментарите под статиите на този сайт са изключително антималцинствени - винаги.Етническите групи биват изпращани обратно в Индия, Турция, руснаците в Русия и т.н.Този човек има същите мисли и идеали като много като васи ги е отишъл и ги е отстоял по негов начин (не казвам правилен). Той самият казва (днес и вчера), че Ютоя му е била трета по важност цел, и че е решил да продължи с нея, след като е чул информация по радиото, че след експлозията е загинал (само) 1 човек.
17
2
 
5
 
! Отговори
4365436 преди 12 години
Очаквам в България Вален да се активизира.
16
1
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
забравяш чикатило дето варил мъжки полови органи и ги хапвал с ищах!!!!!
15
3
 
5
 
! Отговори
мангоджери преди 12 години
Според мен, тоя "човек" е от една много добре изградена организация, международна. Той е една кукла, която трябва да заблуждава, манипулира и отправя обществото в овчия тунел! Прави ли ви впечатление, колко живо се дискутират неговите действия и убеждения в медиите, какво се цели с това?
14
4
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
гледам минусите намаляха ,явно започнахте да мислите
13
4
 
5
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
до wetr,включително и ние
12
6
 
10
 
! Отговори
wetr преди 12 години
Оставяме го за ден в България и турците и ромите ще изчезнат .
11
7
 
6
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
много сте прости ,пак ви повтарям в неговите очи ние българите не сме по-различни от румънци албанци,турци или араби ,осъзнайте го
10
3
 
8
 
! Отговори
Мавродиев преди 12 години
Няма луд, който да мисли, че е луд. Затова само нормалните си мислим дали не сме луди, че живеем в България!
9
6
 
6
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
вие не можете да разберете ,че сте от същата категория хора за него ,които тоя *** е избил
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по 300 статия за тоя - голЕма пропаганда
7
11
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
до 9на такива *** като теб им се ще,ама няма чалъм
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям смелчага, няма що. Да гърмиш хората. Всички проблеми могат да серешат чрез изборите. Там си имат дясна партия. Да си я изберат, да си гласуват промените, които желаят.И на мен ми се иска света да е добър, и Европа да е спокойна, но това трябва да стане по човешки. И може да стане и ще стане. Но такива като този Брейвик са опасни.Брейвик е за лудница. Да пие хапчета и да бъде използван за научни цели. Хумнно разбира се!
5
18
 
6
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
тоя ще го надуя с помпа като овца и ще го одера жив.Не мога му гледам рижавата мутра
4
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забележете:15 статии за 5 дни за тоя ***,какво мислел,какво чувствал *** долен,и нито едно интервю с близки на избитите дечица,нито едно интервю с прокурорите по делото.Правят ни на маймуни,ама чак толкоз не бива!
3
3
 
6
 
! Отговори
2 преди 12 години
Умен е....Виждал съм много хора ,които ги е страх от мутри,и като оставят да се страхуват почват да дават пари,къщи и прочие......Като се замислиш не може и не трябва да оставящ сувернитета над съзнанието си над някой друг..Това е всичко което един човек има,от него зависи всичко..Мутрата или ,който и да е.И той душа има ,и той се страхува......Или казано по друг начин всяко действие си има противодействие...
2
4
 
7
 
! Отговори
ПУРАТА преди 12 години
ЯЖТЕ ПУРАТА НА ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ!!!!
1
18
 
9
 
! Отговори
Az преди 12 години
Тази твар е най-голямото психо за което съм чувал ......