Светът отбелязва Първи май със стачки и протести

В Япония протестираха срещу използването на ядрената енергия
Обновена: 1 май 2012 14:45 | 1 май 2012 14:45, Красимир Ангелов
38
Светът отбелязва Първи май със стачки и протести
Снимка: Reuters

На много места по света бе отбелязан Първи май - международният ден на труда.

Близо 30 000 души участваха в първомайски демонстрации в цяла Япония и настояха за незабавен отказ на страната от ядрена енергия и за бързо ликвидиране на последиците от аварията в атомната централа "Фукушима 1", предаде ИТАР-ТАСС.

Най-голяма беше демонстрацията беше в парк в центъра на Токио, където се събраха близо 20 000 души. Те скандираха: "Не на АЕЦ" и приканиха властите да ускорят възстановяването на североизточните райони на Япония, пострадали от разрушителното земетресение и последвалото го цунами на 11 март 2011 г.

В Гърция също отбелязаха Деня на труда с протестни митинги, като демонстрантите протестираха срещу мерките за бюджетни икономии.

Протестите са в навечерието на предсрочните парламентарни избори, които ще бъдат на 6 май.

В столицата Атина голям митинг се състоя по призива на двата най-големи синдиката в държавния и частния сектор. На призива на синдикатите откликнаха 1500 души, а други 2000 участваха в демонстрация, организирана от леви групи и партии също в столицата.

Днес в Атина не се движат автобусите, метрото, влаковете и трамваите заради 24-часова стачка. Гръцките моряци също организират 4-часово протестно прекъсване на работа.

Синдикатите призоваха за демонстрации и във втория по големина град Солун. В Гърция нараства недоволството от мерките за икономии и от покачващата се безработица, достигнала рекордните 21 процента.

Във филипинската столица Манила около 8000 членове на най-големите синдикати, облечени в червени ризи и развяващи червени знамена, организираха протестен 4-километров поход под жежкото слънце до строгоохранявания от силите за сигурност мост Мендиола близо до президентския палат.

Протестиращите в Манила носеха портрети на президента си, нарисуван като куче, подчиняващо се на заповедите на чужди капиталисти, допълва Франс прес.

В Куала Лумпур, Малайзия, около 500 души протестираха срещу обявената от премиера минимална работна заплата. Преди ден премиерът Мохамед Наджиб бин Абдул Разак обяви плана си за въвеждане на първата в страната минимална заплата за частния сектор, която ще е равнозначна на 297 долара на месец.

Очаква се от нея да се възползват 3,2 милиона работници с ниски доходи, което е около една трета от работната ръка в страната.

В Тайван, в центъра на столицата Тайпе, няколко хиляди антиправителствени демонстранти настояха за по-високи заплати и за по-ниски образователни такси, както и за по-добри условия на труд за чуждите работници.

В столицата на Индонезия - Джакарта, над 9000 души протестираха срещу ниските заплати. Те бяха охранявани от 16 000 полицаи, допълва Франс прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: протестипърви май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
BESHE TAKA преди 11 години
IMAM EDNA MECHTA__ RABOTA ZA VSICHKI,DOM ZA SEMEISTVATA,SPRAVEDLIVOST , NIAMA NENUJNA GORDOST,VZAIMOPOMOSHT, UVAJENIE EDIN DRUG, SKROMNOST,S V O B O D A.DOSTOINA STAROST, DECA,VNUCI,AKO ISKATE dori BOG.
21
2
 
4
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Абрамович и Прохоров също идват с весели демонстранти. Майчица ми стара - каква лудница е във света!!!! 1 МАЙ това е денят за борба на трудови хора за своите права, а те сега заедно с алигарсите идват и радват се че имат оплата 200 евро в месец.
20
3
 
5
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Интересна работа става само в Русия. Власта в лицето на президент Медведев и менистер председател Путин издирва от себеси правдина, правосъдие, подобрение на условия за труд, повишаване на заплати. Смешно е нали? Прилича на лудница където самички се говорят. В други градове на Русия кметове и местни алигарси също идват със хора по улиците. Трудови хора трябва да трябват от алигарсите във този ден 1МАЙ всичко това каквото казах сем отгоре, а те идват заедно май, че всичко е наред!!! ТЕ МАЙ НЕ Е С УМА СИ!!
19
1
 
4
 
! Отговори
!!! преди 11 години
ПИШАТ ЗА МАНИЛА И ДЖАКАРТА А НЕ ПИШАТ ,ЧЕ В МИСКВА ИЗЛЯЗОХА 150 000 ДУШИ ДА ОТПРАЗНУВАТ ДЕНЯ НА ТРУДА !!!!!! ПО СКОРО ЩЕ НАМИРАШ ПО ЕДНО КУФАРЧЕ С ПАРИ ВСЕКИ ДЕН ОТКОЛКОТО ДА НАМЕРИШ ЕДНА СВОБОДНА МЕДИЯ В БЪЛГАРИЯ !!!!!!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светът отбелязва Първи май със стачки и протести-----------------------------------------------------------------------------В България протести няма, понеже 200 лева заплата все още ни стигат за да си купуваме бира и кебапчета, а ходенето в гората е безплатно....
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светът отбелязва празника с протести и стачки.Тъй като българина е предоволен от управлението на ГЕРБ и живота си, яде , пие и плюе социалистите.Толкова може.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 000 от 127 милиона... въй *** то цялото население уа !!!!! *** ...
15
5
 
22
 
! Отговори
няма стачки и протес преди 11 години
В България няма стачки и протести! За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
na kakvto i da e protest ima po 50 4oveka edva lli nqkoi 6te im obarne vnimanie a i zatov a si trqbva sindikati koito tuka sa s po 5 lica
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
navsqkade imat sindikati g;eda6ti za naroda a tuka samo se pokazvat po tv i i digat pu6ek vsi4ko e mafiq tuk
12
3
 
18
 
! Отговори
КАСТРО преди 11 години
!!!! VIVA REVOLUTION !!!!
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
капитализма в тази си уродлива ***-банкерско-лихварска измама умря ,не може в света по малко от 4 % от населението да държи 95% от благата ,а 96% от хората да изнемогват ,съвсем скоро ще сме свидетели на повсеместни гладни бунтове и линч на членове на самозабравилия се и самообявили се за (избрани) (елит)..казали са го старите хора глада е по силен от тока
10
1
 
7
 
! Отговори
работник преди 11 години
А ние го отбелязваме с работа.Онези там си нямат работа и стачкуват.
9
0
 
16
 
! Отговори
Cgt преди 11 години
Какви атомни комплекси те гонят? На снимката виждам французи(много АЕЦ), които искат Сарко да се махне(малката табелка "SARKO DEGAGE"
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Японците срещу АЕЦ?!?!? Знаех си че са гербери...
7
0
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Не, това са милиционери - хора, които пазят не народа, а властта. същите екземпляри си ги имаме и тук. Незнайно защо обаче вместо милиция им викаме полиция.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светът не отива на добре!!!
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"над 9000 души протестираха срещу ниските заплати. Те бяха охранявани от 16 000 полицаи"И това ако не е фашизъм .....
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз отбелязах празника-разбих се от ремонт в нас.Има още работа и за 2-ри май и за 3-ти и тн.Ще се напразнувам.
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме по-зле и от страни от Третия свят, но у нас всичко е спокойно и няма стачки. Явно или сме доволни от положението, или сме много ***.