RWE обмисля да се оттегли от "Набуко"

Причината - цената на проекта се удвоила до 15 млрд. евро
13 май 2012 16:10,
49
RWE обмисля да се оттегли от "Набуко"
Снимка: Reuters
Един от най-големите германски енергийни концерни RWE разглежда възможността да излезе от проекта "Набуко", който предвижда пренос на природен газ от каспийския регион до Европа, предаде ИТАР-ТАСС. 
 
Руската агенция се позовава на публикация в германския в. "Шпигел", който е получила потвърждение и от източник от компанията.  
 
Изданието пише, че RWE разглежда варианта за изтегляне от проекта "Набуко" заради това, че неговата стойност на практика се е удвоила от 8 милиарда евро на 15 милиарда евро и че няма никакви перспективи за сключване на договори за доставка на природен газ с Азербайджан и Туркменистан. Така че компанията сега поверявала дали са в сила търговските и стратегическите нужди от този проект, пише германското издание, като се позовава на източник от компанията. 
 
Окончателно решение по въпроса обаче все още не е взето. В края на април официален представител на австрийския концерн OMV, който се явява един от членовете на консорциума за строителството по проекта на Набуко, съобщи, че газопроводът може да се окаже доста по-къс от предвиденото и може да се простира само от турско-българската граница до Австрия. По мнение на наблюдатели това може да е в резултат на увеличението на цената на строителството на газопровода. 
 
По-рано пък премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи, че унгарската енергийна компания MOL може да се оттегли от проекта или да ограничи сериозно участието си в него. 
 
Съгласно първоначалния план за газопровода транспортирането на природен газ трябваше да се осъществява от Каспийския регион до европейските страни, като се заобиколи Русия и се премине през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Газопроводът трябваше да е с дължина от 4000 километра. 
 
Строителството на газопровода е планирано да започне през 2013 г. Доставките на гориво по него би трябвало да
започнат 2017 г. В консорциума по реализацията на проекта влизат австрийската OMV, унгарската MOL, българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", турската "Боташ" и германската RWE.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: НабукоRWE
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Ще пропикаят газ демократите, може пък с него да станат енергийно независими от Русия!
31
2
 
2
 
! Отговори
слава преди 12 години
без братушките гладува българина.не разбрахте ли.русия има и ще има.стани стани юнак балкански от сън се събуди и българина от глад избави
30
0
 
1
 
! Отговори
Акуд преди 12 години
България, Турция и Айзърбеиджан трябва да намерят начин трабата да се направи до България после всичко ще е различно
29
0
 
1
 
! Отговори
Акуд преди 12 години
Ахааа опасенията на г-н Борисов че европа все пак няма желание да са независими излезнаха жива истина
28
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Вай! Ко стана, бре Танасе?!?
27
2
 
4
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Мисля, че правим още една грешка като занемаряваме излаза за Западна Европа през Сърбия. Някой ден може да ни се НАЛОЖИ да минаваме предимно по него /ако ни пуснат, разбира се/.... Но вината ще си е единствено наша. Ако потокът от изтока и югоизтока изменят маршрутите си, ще видим колко ще "спечелим" от това.... Не се върви с рогата напред, но много хора не искат да го проумеят.
26
2
 
0
 
! Отговори
gaz53A преди 12 години
Xem taka i xam taka pak ra6kite neka si transportirat gaza prez na6ta teritoria dokato bleat v dale4inata nie ste si ope4em na6ata banica ina4e 6te ima LAPENZI MUXEN.
25
2
 
0
 
! Отговори
gaz 53A преди 12 години
Na6ite da ne se ofliankvat a da se sdu6at s China i da postroiat port za vte4nen gaz i da izbieme ribata nie sme na 100% dalavera.
24
6
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Един се опита да търгува нефт не в доларес американос и вече не е между живите - саааадам.
23
1
 
18
 
! Отговори
Гогата преди 12 години
"спеациалистите" от Гроб отново са си направили добре сметката.Тиквите са катастрофално безнадеждни
22
5
 
13
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
хамериканците ще го ядат, ако долара спре да бъде резервна валута, а не руснаците. рашките вече търгуват в юани и рубли с Китай, а краварите треперят юанът да не стане трета резервна валута.
21
3
 
4
 
! Отговори
ЗА ОНАНИСТ 30 преди 12 години
ТОЙ ТОЗИ ТВОЙ ДЕДОВИЯ"СИ ГО ЗАВРИ ОТЗАД,А АКО НЕ СТИГА ЩЕ ГО СНАДЯ С МОЯ!
20
4
 
22
 
! Отговори
До ананонимника 26 преди 12 години
По-скоро си онани/СТ/нимник!С тази куха глава,как измисли ,че Русия ще я уплашиш с изолация?Все едно да плашиш куче с луканка!Тъпчо!
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е това то ако беше добър проекта досега да са го осъществили явно още има наивници *** *** и друга и *** които не знаят какво е сфера на влеяние готови да се кланят на всяка американска подметка.
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да забравя преди няколко години мисля че беше на конференцията за сигурноста в Мюнхен, но може и да бъркам Путуин каза по спомени следното "Набуко е просто една опера аз друго не съм чувал" Виждате че се оказва много прав
17
1
 
9
 
! Отговори
WC булгариш преди 12 години
моля последният да пусне водата
16
2
 
19
 
! Отговори
позор преди 12 години
Действително какви *** и продажници са ББ и Плевналиев,м-ра на енергетиката и всички *** от правителството, които нищо не разбират, не гледат за България, а изпълняват политическите поръчки на САЩ, Турция и лобиста на Шеврон Уорлик! Къде е ББ да каже за енергийните приоритети! Ако имаше малко мозък и знаеше някои език, щеше да разбере от западната преса /пишат от 2 г./че Набуко е полит. проект за балалайкане на Турция и САЩ от ЕС,без руски газ и от Иран е нула!Няма ли аналитици в МВнР
15
7
 
25
 
! Отговори
Буха-ха преди 12 години
НАБУКО е политически проект.Путин одавна каза че ще навре проекта там къде слънце не грее на хАмериканските подстрекатели.А интересно сега Б.Б какви ли глупости ще говори?Той завалията барабар с Плевнелиев все Набуко им бил преоритета.***.Сега спешно са при Уорлик за съвет какви нови приоритети имат.*** смешници.
14
17
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
На вашето внимание, дами и господа, типичния жалък български ***, който идея си няма от нищо, ама важното е в крайна сметка да се плюят големите западни компании! И тия дето са му харесали поста са същите като него. Баси жалкия народ сме, честно. Света е по-добро място без нас
13
3
 
8
 
! Отговори
корк преди 12 години
стига с тази газ! кога ще строим ВОДКОПРОВОД?????