Дипломация на футбола, а и на фитнеса в Кемп Дейвид

Как лидерите на Г-8 проследиха финала Челси-Байерн
20 май 2012 08:29,
7
Дипломация на футбола, а и на фитнеса в Кемп Дейвид
Радостта на Камерън и покрусата на Меркел. Снимка: Reuters

Барак Обама, Дейвид Камерън и Ангела Меркел, които участваха в срещата на лидерите на Г-8 в резиденцията на американския президент в Кемп Дейвид, заедно са гледали снощи дузпите на финала на Шампионската лига, в който "Челси" победи "Байерн Мюнхен", съобщи Франс прес.

Още в петък американските домакини обещаха да се погрижат германският канцлер и британският премиер да могат да гледат футболния мач в киносалона на резиденцията.

Срещата в Кемп Дейвид ще се запомни с "дипломацията на бягащата пътека" на Обама и Камерън. Те се потиха над проблемите на дълговата криза в еврозоната, докато тренираха в залата за фитнес, съобщи Ройтерс.

Още по темата
Обама избрал необичайно място да раннатадвустранна среща вчера с Камерън в рамките на форума на Г-8. Той дошъл да вземе Камерън от бунгалото му в 7,15 ч., преди началото на общото работно заседание, разказа британски представител. (Гостите в Кемп Дейвид бяха настанени в отделни горски хижи с камини и се придвижваха из комплекса с колички за голф).

Двамата заедно отидоха пеша до залата за фитнес, разговаряха по пътя дотам и обратно, а също така и докато тренираха на бягащата пътека, разказа източникът, като уточни, че 35-минутният разговор между Камерън и Обама бил фокусиран върху кризата в еврозоната.

Обама постла и червен килим за новия френски президент, като го прие в Белия дом и му отдели доста време в Кемп Дейвид, отбелязва Асошиейтед прес, така че Оланд се постара да отвърне на любезността. Когато репортерите помолиха Обама да каже някоя дума на френски, американският президент се измъкна от положението, като се обърна към Оланд и заяви шеговито: "Той е моят преводач!". Обама го помоли "да им каже, че казвам "Добре дошли" (Welcome).

Оланд изпълни молбата, като преведе на френски: "Той ви казва: "Добре дошли".

Най-голямата заплаха по време на срещата обаче беше не ситуацията в Иран, Сирия или еврозоната, а облаците от горски комари. Малко преди "семейната фотография" пред президентската хижа Аспен, двама военни пръскаха обилно със спрей против насекоми пътеката, по която лидерите трябваше да се изкачат до платформата.

Те продължиха да пръскат наоколо по време на снимките, за да отпъждат рояците кръвопийци. Това даде повод на
Обама отново да се пошегува с репортерите. "Чувам, че буболечките ви изпохапали, а, момчета!", ехидно каза той, докато журналистите напразно се опитваха да се отбраняват от дребните мушици.

Свободата на пресата по време на срещата на върха имаше обаче малко по-необичайно съдържание, отбелязва Асошиейтед прес. В строго охраняваната резиденция движенията на репортерите и фотографите бяха ограничени и строго наблюдавани от морски пехотинци, които бяха преоблечени в неуниформени спортни фланелки и панталони в цвят хаки, но пистолетите на кръста им ги издаваха. "Никакви снимки! Ако видя да се снима с мобилен телефон, той ще бъде конфискуван", предупреждаваха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хихи, меркел как гледа като натровена... :))
6
2
 
20
 
! Отговори
До 5 преди 11 години
Политиците не решават проблеми, ТЕ ГИ СЪЗДАВАТ!
5
17
 
13
 
! Отговори
ха преди 11 години
Докато истинските лидери решават проблемите на света,Плевнелиев се разхожда из силициевата долина.Горкия,никой политик не иска да го приеме.Голям резил.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аиде Челси са шампиони мачът свърши - да почват другия в Иран.
3
1
 
6
 
! Отговори
Fiona преди 11 години
Цветът е "каки"- основният в БА
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо?Някой да не е повярвал,че им пука за бедните?Да го дух.т бедните!Това е закона при тях!
1
1
 
24
 
! Отговори
уя преди 11 години
"панталони в цвят хаки"Бива ли такива простотии да творите бе, Днес.бг...цвят хаки...да ви го нахакам аз!KHAKI на Английски как се произнася, че съм забравил...толкова ли нямате някой, който да знае поне малко...