До края на 2012 без визи за Канада?

Пътят за отпадането им е влизането ни в Шенген
24 май 2012 15:30,
187
До края на 2012 без визи за Канада?
Снимка: Reuters

До края на годината българите, румънците и чехите могат да се надяват на отпадане на визовия режим с Канада. Това обеща еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Европейския парламент.

Очаква се до лятото Канада да приеме ново законодателство, уреждащо въпроса с бежанците, което ще свали възраженията срещу чехите. Отава върна визите за тях, след като през 2008 г. беше наводнена от роми, търсещи политическо убежище.

За България и Румъния пътят за отпадане на визите минава през влизането в Шенген, посочи комисарката. Очаква се решение за това да бъде взето през септември от вътрешните министри на ЕС, а през октомври да стане ясно кога ще паднат бариерите.

Евродепутатите обаче не са чак такива оптимисти. Според тях има редица технически подробности, които канадците ще изтъкнат, за да запазят статуквото. Някои от тях говориха за неоснователни откази за визи, за да се поддържат те над нивата, които биха позволили отпадането на визовия режим.

Повечето от депутатите смятат, че Отава прилага дискриминационен подход към трите европейски нации, като третира гражданите им различно от останалите, което противоречи на европейските правила.

Те призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху канадските власти за решаването на проблема по време на течащите в момента преговори за споразумение между ЕС и Канада.

"Стоките не може да са по-важни от гражданите. Европейската комисия показва безсилие да осигури еднакво третиране на всички европейски граждани", възмути се румънският депутат Йоан Енчо.

Еврокомисията обаче заяви, че макар че поставя въпроса на канадските власти, не смята да го използва в търговските преговори, тъй като двете не са свързани.

Британските консерватори обаче защитиха Канада, настоявайки, че това е вътрешен проблем и че властите могат сами да решават кого да пускат свободно и кого не.

По същия начин и правителствата на България, Румъния и Чехия могат да решат да върнат визите за канадски граждани и никой не може да им го оспорва, посочи Дейвид Кембъл Банерман. Той заяви, че е работа на властите на тези три страни да убедят Отава.

"ЕС не е една държава и не може да върши работата на посолствата на отделни свои членки", каза той.

Неговият колега Джерард Батен даде за пример свалянето на британските визи, което наводнило Лондон с високообразовани хора, но и с престъпници.

"Това е безвизовата политика без подбор", каза той.

В полза на свалянето на визите се изказаха главно румънски, чешки и български евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да имаш право да влезеш в Канада, и да имаш право да живееш и работиш в Канада са две различни неща. Има имигрантска процеура и всеки може да се пробва.
140
0
 
11
 
! Отговори
Любо преди 11 години
Абе *** не разбрахте ли че българия е капка в океана за тия държави 1 млн българи и какво ще правят там ми то там се работи ВъХ съмнявам се а и е далеч кои ще гушка Вута не няма да я бъде
139
1
 
13
 
! Отговори
до 161 преди 11 години
Ще обясниш ли коя страна от ЕС има визов режим с България ?
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И каква стана тя - Уорлик обикаля държавата и се показва за щяло и нещяло по медиите, пък канадските визи ще отпаднат! Но така е то - да очакваш американец да ти свърши работа за пет пари си е мисия невъзможна!
137
3
 
8
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
ако визите за Канада паднат - то трябва да имат решение за НАЙ-МАЛКО 1 МИЛИОН български емигранти Какво ще ги правят 1 милион новодошли емигранти - ще им дадат помощи ... ДА ДА , подмийте се хубаво и зачакайте още 1 десетилетие , а може и 2
136
2
 
8
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
до 155 ................................... САМО ДЕТО НЯМА ДА МАХНАТ ВИЗИТЕ ЗА КАНАДА ИЛИ САЩ ;)
135
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2014 г по договор целия ЕС трябва да свали визите за българи. След това САЩ, Канада и Австралия ще го направят и изведнъж на *** България ще им се стори доста празна
134
5
 
50
 
! Отговори
:) преди 11 години
Абе как не ви е срам само да лъжете бе! ЕЙ,визите за щатите отпадат от 2001-а година! 11 години лъжете и само пишете,от следващата година и тн и тн и тн.... ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ,българските политици са срам за политиката по целия свят! Ама ти българино ***,тъпо животно с железни нерви,къде си ти бе? Къде спиш???? Политиците трябва да ги е страх от народа а не обратното! Правят ви на маймуни,вие си траете,затова се и изнесох,нямате лице! Роби! Толкова ме е яд,че сте такива,че няма накъде!!
133
1
 
14
 
! Отговори
Pierre Trudeau преди 11 години
Урааа ше има Welfare, работа на черно, ходене по доктори по цял ден (нали е безплатно). Направо "развит социализъм" Кеффф След 3 години- Горд канадски гражданин. Е те това е живота!
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Navsiakade e usrano........baaaaaaaaaa
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
CHE USEREM I TAM ... SPOKOINO
130
1
 
12
 
! Отговори
do ачко преди 11 години
най вероятно си прав.нашенеца ще избере просташкия начин,вместо да вземе да излезе на протест и да нарита гадовете,дето ни пият кръвчицата 22 години.иначе величае византийците,че скачат като хората и им завижда на стандарта.
129
6
 
59
 
! Отговори
Ачко преди 11 години
Ако манат визите за Канада и САЩ в Бг здрав човек под 50г. няма да остане ,да видим после кой ша им бачка на олиго-мутрите за 200Е....
128
14
 
28
 
! Отговори
хахаа преди 11 години
ей това нашенеца,видял малко свят и лев и веднага започва да се присмива на хората в родината си.абе бастуни,що не си четете канадската преса,ами се бъркате в нашенската?нали сте хванали свети Петър за шлифера в канада.кланяйте се на франсетата и не ни занимавайте с долнопробното си присъствие.смешници
127
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите не харесват ЕС, не харесват САЩ, няма какво да правят в Канада. Живея в Канада и ако съдя по форума хората в БГ са едни вечно недоволно, всеки и всичко им е криво, недопускат чуждо мнение. Най - добре е да са си В България. Там са най-умните, най-красивите. Да не забравя и успялите. Там им е по-добре.
126
31
 
27
 
! Отговори
От Канада с любов преди 11 години
Здравейте бастунстанци,Какво ще е менюто за вечеря, навръх празника? Ще има ли мръвка или няма да се стига до крайности? Или ще заложите на традиционните ястия -праз с лук или бъркани яйца?Да не забравите да подкрепите вашата участничка в Евровизия -Софито.Много въздушни целувки , с пожелания да сте ЖИВИ,ЗДРАВИ и все така УСМИХНАТИ!!!
125
1
 
11
 
! Отговори
С преди 11 години
ПАК ЩЕ НИ ИЗРАБОТЯТ ПРЕФИНЕНИТЕ ПОДЛЛЕЦИ.
124
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
flower, проблемът е, че си останала със статични представи за България и колкото и да си страдала на запад все пак си свикнала постепенно на друг стандарт. Проблемът с дипломите ще го имаш не само в България, а и в доста страни. Съпругът ми има английска диплома за доктор и в Испания не я признават, това е напълно в реда на нещата. Просто в България хората нямат пари, затова са станали токлова сурови и токлова различни, не ги вини, животът ги прави такива. Успех!
123
2
 
40
 
! Отговори
123 преди 11 години
Кво си мислите че като идете в чужбина няма *** ли? Няма отърване от *** при нас има много араби - същите са като *** прости, нагли, мързеливи и чакат на готово за всичко. Пък и миришат по същия начин.
122
0
 
18
 
! Отговори
Евгений преди 11 години
Разбира се, че канадците имат право да решат на кого да дават и на кого не визи, но затова са международните договорености, за да решават подобни въпроси по адекватен и позитивен за двете страни начин. Дали въпросният Давид от Британия би се изказвал толкова свободно и без замисляне ако биха били засегнати британските интереси, или ако Американците въведат визи за британските граждани, които в момента могат да пътуват и престояват за каквото си искат в рамките на 90 дни без виза. Хубава вечер!