До края на 2012 без визи за Канада?

Пътят за отпадането им е влизането ни в Шенген
24 май 2012 15:30,
187
До края на 2012 без визи за Канада?
Снимка: Reuters

До края на годината българите, румънците и чехите могат да се надяват на отпадане на визовия режим с Канада. Това обеща еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Европейския парламент.

Очаква се до лятото Канада да приеме ново законодателство, уреждащо въпроса с бежанците, което ще свали възраженията срещу чехите. Отава върна визите за тях, след като през 2008 г. беше наводнена от роми, търсещи политическо убежище.

За България и Румъния пътят за отпадане на визите минава през влизането в Шенген, посочи комисарката. Очаква се решение за това да бъде взето през септември от вътрешните министри на ЕС, а през октомври да стане ясно кога ще паднат бариерите.

Евродепутатите обаче не са чак такива оптимисти. Според тях има редица технически подробности, които канадците ще изтъкнат, за да запазят статуквото. Някои от тях говориха за неоснователни откази за визи, за да се поддържат те над нивата, които биха позволили отпадането на визовия режим.

Повечето от депутатите смятат, че Отава прилага дискриминационен подход към трите европейски нации, като третира гражданите им различно от останалите, което противоречи на европейските правила.

Те призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху канадските власти за решаването на проблема по време на течащите в момента преговори за споразумение между ЕС и Канада.

"Стоките не може да са по-важни от гражданите. Европейската комисия показва безсилие да осигури еднакво третиране на всички европейски граждани", възмути се румънският депутат Йоан Енчо.

Еврокомисията обаче заяви, че макар че поставя въпроса на канадските власти, не смята да го използва в търговските преговори, тъй като двете не са свързани.

Британските консерватори обаче защитиха Канада, настоявайки, че това е вътрешен проблем и че властите могат сами да решават кого да пускат свободно и кого не.

По същия начин и правителствата на България, Румъния и Чехия могат да решат да върнат визите за канадски граждани и никой не може да им го оспорва, посочи Дейвид Кембъл Банерман. Той заяви, че е работа на властите на тези три страни да убедят Отава.

"ЕС не е една държава и не може да върши работата на посолствата на отделни свои членки", каза той.

Неговият колега Джерард Батен даде за пример свалянето на британските визи, което наводнило Лондон с високообразовани хора, но и с престъпници.

"Това е безвизовата политика без подбор", каза той.

В полза на свалянето на визите се изказаха главно румънски, чешки и български евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
7
 
! Отговори
До Бизнесмен Работо. преди 11 години
За жалост, доста голяма част от написаното от теб е истина. Такива като теб обаче са малко, на изчезване сте. Презирам властта, която е отнела всичко на рода ми! Познавам доста, НЕ случайни, и знам как си живеят ... Ще ви се върне ... един ден, дали на теб или на потомъка ти!Поздрави от далеч.
80
11
 
6
 
! Отговори
афеф преди 11 години
Някой се е засилил да ходи в олигофренската страна Канада, както и САЩ.
79
6
 
6
 
! Отговори
до бизнесмена преди 11 години
***, знаеш ли колко народ пътува и живее по-добре от теб...ти съвсем се самозабрави бе ***.Най-вероятно си селски бек с много комплекси и малко пари за западните стандарти...на село си вървежен, там където аз живея си ***.
78
1
 
7
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Младите енергични, интелигентни и еродирани българи с професионални навици и умения ще имат възможност реално да си опитат шанса в една доста развита страна - с промишленост, производство, наука,с високо качественно медицинско обслужване и т.н.Естественно че в началото няма да е никак лесно, тъй че само и единсвено истински мотивираните ще се интегрират и останат в Канада.Що се касае до бг работодатели - ами да бяха помислили по-рано,какви унизители условия и заплати предлагаха на съгражданите си. И в резултат - емиграция на все по-голям дефицит от млади и високо квалифицирани кадри.Липсата им е осезателна, нали?
77
1
 
8
 
! Отговори
112 преди 11 години
БизнесменРаботодател ??? Нищо такова. Най-обикновен провокатор, който дори няма представа от "метлаУрежещи машнини", а само много тежки метали в кръвта останали от славното комунистическо минало. Българина не е толкова ***, колкото си мислиш ДРУГАРЮ. Сигурен съм, че от тук списващите няма и 1% които да са ти се вързали на пиянските брътвежи за робство политика и управленческа немощ т.н. По-добре се обади на лекаря си да го уведомиш за страничните ефекти от последната ти рецепта.
76
1
 
26
 
! Отговори
до бизнесмена преди 11 години
Приятел запомни едно нещо което аз научих в Америка от един много богат човек,та въпростния истински бизнесмен а не български крадец,***,връзкар и таргаш каза -и аз и бедния сме еднакво живи.Да не мислиш че като си изкарал някой лев в повече си по-жив от другите? Такива смешници като теб като отидат в западна европа и никой не им обръща внимание..селските номера в България на запад си никой.
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Eto edin iasen primer ot biznesmena rabotodatel.Zashto triabva horata da se spasiavat v chujbina?Mersi za otgovora.
74
1
 
5
 
! Отговори
bgto преди 11 години
A tova s robuvaneto e interesno.Tuka takova neshto niama.Niama cherni ili beli.Otnoshenieto e vinagi dobro i s respect nezavisimo kakvo rabotish.Za jalost v bg ne e taka.
73
0
 
23
 
! Отговори
Наздраве ! преди 11 години
Чета тук разни коментари и оставам с чувството, че доста коментиращи са прекалили с "кленовия сироп", революционните настроения, а някой даже са станали собственици на заводи за "металУрежещи машини". Аз пък искам да Ви поздравя с настоящият истински български празник. Всеки човек сам кове щастието си дали в Канада дали в Кривунделово той сам си решава. Наздраве !
72
1
 
11
 
! Отговори
bgto преди 11 години
v Alberta e pulno s rabota osobeno za nisko kvalificirani.Horata gledat semeistva, obrazovanieto i zdraveopazvaneto sa bezplatni i ne vzimat mejdu 200 i 500 leva.Naemite sa visoki koeto stranno pri nalichieto na tolkova zemia, no neshtastni fizionomii ne videh.Ako si high skilled worker pelskash s ruce prosto.Vulci nema:) , no da zimata e interesna:).Cheta kolk oe moderno sega v bg da bachkash nekolko meseca bez zaplata i nakraia te izgonvat bez da vidish i stotinka razni biznesmeni rabotodateli
71
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Турчин, ти що не си гледаш чаветата, а се бъркаш в канадско- българските оДноси?:)))
70
1
 
18
 
! Отговори
dew преди 11 години
Канада е студена и не може да се излиза навън през голяма част от времето през зимните месеци. Но в Канада никога не сме мръзнали в къщите си така както в България.
69
0
 
12
 
! Отговори
До БизнесменРаботода преди 11 години
***, това е статия за Канада, не Камбоджа!Че баща ти е бил радетел обяснява всичко, в БГ случайно успяли няма, тук, виж е друго.На радетелите и тяхните синове, не мисля нищо добро. Вие сте тези които докарахте държавата до АГОНИЯ!!!
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много хора тук се заблуждават относно шенген
67
0
 
9
 
! Отговори
Провален емигрант преди 11 години
Ей заради такива Бизнесмен Работодатели като теб си зарязвам работата в Канада и се връщам при теб в БГ, господарю !
66
19
 
6
 
! Отговори
бг турчин преди 11 години
Само българина е способен да изостави всичко и да ходи да робува на чужденците какво ви липсва тука бе *** нещастни и къщи имате и апартаменти. Вместо да се стегнете само хленчите.
65
0
 
2
 
! Отговори
! до Българин преди 11 години
Ако трябва- държавниците ни ще приемат нови ***- от други държави и ще цоцат парите от еврофондовете за уж интеграцията на *** общност на света. Политиците ни може да са всякакви, но от истискването на парата от нищото разбират още от раждането си, а *** са и ще бъдат вечен източник за приходите за тях, стига да не позволяват те да се шмугват из Европа, Европа ще им вечно благодарна!
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 29 Юни Канада въвежда нов занон за емиграция. Глсуван е и влиза в сила в края на Юни.Всичкото "***", ще се връща обратно в рамките на два месеца!Жалко, но точно БГ и Ромъния попадат в тази графа.
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука май много хора не схващат основното - няма значение в коя страна живееш, навсякъде те е*ават с парите, стигат само за храна и режийни. Друг е въпроса че българина се задоволява с малко, яде *** и живее като куче да спести някой лев, затова е доволен. Ако живее като хората в държавата в която е, няма шанс да спести каквото и да е, и от не само той но и всички нормални хора. Времето за революция идва! Но България, както винаги, остава назад и в това.
62
2
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 11 години
Напълно съгласен с теб. Не си ли завършил в Канада с тамошна квалификация само много яки връзки ти помагат за да успееш там. И наистина голямо лицемерие и безхаберие цари там, но за хора идващи от селата в България или малки градове направо си е рай. Иначе не е нищо особено. Единствената свястна част на Канада това е Квебек и град Монреал. Жалко, че навремето не отидох там а съм в момента в този скапан град Торонто.