До края на 2012 без визи за Канада?

Пътят за отпадането им е влизането ни в Шенген
24 май 2012 15:30,
187
До края на 2012 без визи за Канада?
Снимка: Reuters

До края на годината българите, румънците и чехите могат да се надяват на отпадане на визовия режим с Канада. Това обеща еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Европейския парламент.

Очаква се до лятото Канада да приеме ново законодателство, уреждащо въпроса с бежанците, което ще свали възраженията срещу чехите. Отава върна визите за тях, след като през 2008 г. беше наводнена от роми, търсещи политическо убежище.

За България и Румъния пътят за отпадане на визите минава през влизането в Шенген, посочи комисарката. Очаква се решение за това да бъде взето през септември от вътрешните министри на ЕС, а през октомври да стане ясно кога ще паднат бариерите.

Евродепутатите обаче не са чак такива оптимисти. Според тях има редица технически подробности, които канадците ще изтъкнат, за да запазят статуквото. Някои от тях говориха за неоснователни откази за визи, за да се поддържат те над нивата, които биха позволили отпадането на визовия режим.

Повечето от депутатите смятат, че Отава прилага дискриминационен подход към трите европейски нации, като третира гражданите им различно от останалите, което противоречи на европейските правила.

Те призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху канадските власти за решаването на проблема по време на течащите в момента преговори за споразумение между ЕС и Канада.

"Стоките не може да са по-важни от гражданите. Европейската комисия показва безсилие да осигури еднакво третиране на всички европейски граждани", възмути се румънският депутат Йоан Енчо.

Еврокомисията обаче заяви, че макар че поставя въпроса на канадските власти, не смята да го използва в търговските преговори, тъй като двете не са свързани.

Британските консерватори обаче защитиха Канада, настоявайки, че това е вътрешен проблем и че властите могат сами да решават кого да пускат свободно и кого не.

По същия начин и правителствата на България, Румъния и Чехия могат да решат да върнат визите за канадски граждани и никой не може да им го оспорва, посочи Дейвид Кембъл Банерман. Той заяви, че е работа на властите на тези три страни да убедят Отава.

"ЕС не е една държава и не може да върши работата на посолствата на отделни свои членки", каза той.

Неговият колега Джерард Батен даде за пример свалянето на британските визи, което наводнило Лондон с високообразовани хора, но и с престъпници.

"Това е безвизовата политика без подбор", каза той.

В полза на свалянето на визите се изказаха главно румънски, чешки и български евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
mite ,аз също съм по тази програма така ,че не ми се тупай в гърдите.Процедурата в момента е по-малко от година така ,че не говори без да си запознат.Посолството във Виена го закриха защото няма толкова много желаещи от Европа или много трудно попълват изискванията.TCFQ по френски искат на тези кандидати на които всичко документите са им перфектни с цел да покажат резултата и да не ги викат не интервю.Парична гаранция искаха преди 7-8 години ,след което отпадна и сега не искат нито стотинка.Медицинската комисия е само ЕДНА!Проверяват само за туберколоза и хепатит.А колко си менижър ,само ти си знаеш!
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма лошо!до 119И аз съм в Англия и ползвам българско IP за да отварям замунда и арена!Така че не се учудвай че неговото е българско!!! Макар че и аз се съмнявам да е в Канада!!!
99
2
 
0
 
! Отговори
do 120 преди 11 години
AKO ROCKLAND, ONTARIO E Bългария
98
3
 
3
 
! Отговори
mitko преди 11 години
Не черпя инфо от пицарията. аз също съм по такава програма, но когато аз имах интервю с имиграционен офицер изискването беше малко английски и френски..мотивация, 5000 долара за трима души. Сега искат TCFQ за френски.IELTS за английски. процедурата вече не е година а е повече от две. закриха посолството във виена, остана само в букурещ. има три медицински комисии.искаш ли още доводи? България, Букурещ и Лондон. между другото съм търговски мениджър.
97
1
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
115 mite много си ***.От колегите в пицарията ли я черпиш тази ценна информация?Канада е 2рата по големина в света и има население от едва 33 млнд. души . Канадското правителство е одобрило различни програми за имиграция според която Канада трябва да достигне 40 млн. души до 2020.Затова и имиграционните програми като Skilled worker подобни са се забързали от 5 години период на изпълнение до по-малко от година в момента и махат визите за доста бели страни като се оптват да изпреварят сащ.
96
6
 
3
 
! Отговори
Bulgarka преди 11 години
V USA kdo 30 godini za domovete. olite i domovete se kupivat na credit za 5 godini za kolite i do 30 godini za domovete. Nikoi ne mozhe da " narine " 200 000- 300 000 $ za apartament ili dom. Pri plashtane na 10 000 + v broi vednaga sledva da dadesh dokazatelstva , kak si gi izkaral tezi pari. Neka tozi mechtatel - biznesmen ne rusi gluposti , da se lekuva...
95
2
 
12
 
! Отговори
turcina преди 11 години
sas ili bez vizi. v balgaria ne ostanaha mladeji.
94
4
 
13
 
! Отговори
mitko преди 11 години
живея и работя в канада. споделих инфото с колеги. падна голям смях. Канада ще затяга визовия режим. Дори и граждани от развити европейски са и ще са с визи, какво остава за българия. Постоянно се качват изискванията.
93
1
 
7
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
а как ще са занемарени бе. канадците експлоатират българските златни находища, изнасят се тонове злато, в българия остават 1% и него го прибира цвъко сигурно за да си играе на монополи из панелните квартали. за това ни искат визи. *** народ сме и прости мутри ни ръководят.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
108 Какво си ми я лепнал тая проста чалга бе ***! Бачкай ти на мутрите за 600 лв. бе ***!
91
2
 
5
 
! Отговори
do 110 преди 11 години
а канадките как захапват черните патки не ти е истина просто. маймуните на карибите като видят air canada и знаят че ще има яко секс.
90
1
 
2
 
! Отговори
мингянин преди 11 години
алии са кат че ми фатат чипиците веднаа товарим *** на рейсо и аре у кадее таа канада да бе
89
1
 
16
 
! Отговори
Kanadische Idioten преди 11 години
Препоръчвам четящите тази статия да влязат в официалният сайт на канадското правителство(cic.gc.ca) за да видите официалните канадски изисквания по отношение издаването на визи.Там ще видите неща,които ще ви разсмеят за цял един ден.Като оставим настрана факта,че България е в един отбор с такива държави като Бурунди,Буркина Фасо,Гватемала,Белиз,Камбоджа и разни други държави от третият свят относно наличието на визов режим,по-интересен е факта кои са държавите за които не се изисква виза за да се посети Канада?Естествено в този списък са само бели държави като САЩ,Великобритания,Франция,Германия,Австралия,Япония,Ю.Корея и др.И изведнъж,о небеса,в списъка фигурират БОТСВАНА(BOTSWANA) и СВАЗИЛЕНД(SWAZILAND)!Всички са чували за тия две африкански държави,ама никой не е чувал,че точно за тия две страни канадците НЕ изискват визи!Ето и малко информация за Ботсвана и Свазиленд.Ботсвана:столица Габороне,население 1 182 115 души(по данни от 2010год.) от които повече от половината са носители на вируса на СПИН или са направо болни от тази болест!През 2000 год. средната продължителност на живота там е била 60-61 години,а през 2009 год. е вече 32 години!Счита се,че поне 65-70% от населението в Ботсвана е заразено със СПИН!Свазиленд:столица Мбабане,население 1 128 814 души(по данни към 01 юли 2008год.),като през 2005год.същото това население е било 1 173 900 души!Средната продължителност на живота в Свазиленд:жени-39.4 години;мъже-39.8 години!Това намаление на населението с близо 45 000 души за 3 години(средно по 15 000 на година)не е вследствие на някакви войни,а се дължи отново на...СПИН!По данни на Световната Здравна Организация(СЗО) СПИН-а е придобил почти епидемични размери в Свазиленд!И така,след всичко казано и споменато дотук логично възниква въпросът:защо за България има визи за Канада,а за Ботсвана и Свазиленд няма!Нима България е толкова опасна и/или самите българи са толкова страшни и опасни?!Ами достатъчно е в Канада да влязат безвизово 30-40 човека(СПИН-осани) от Ботсвана и/или Свазиленд и става стой та гледай...!Това ако не е идиотия здраве му кажи...!
88
5
 
4
 
! Отговори
Do 43 УСА преди 11 години
''1. живея в УСА 2. имам си собствен доста добре развиващ се бизнес. 3. карам чисто ново бмв което си купик кеш. 3.живея в чисто нов апартамент с портиер който също си купих кеш. 4.дъщеря ми ходи частно училище.'' Постигнал си толкова много ... даже и портиер си си купил в кеш. Къде е тази държава УСА или имаш предвид САЩ. САЩ и кеш ... Пази боже сляпо да прогледа! Няма успял по твоите стандарти с такива форумни изяви.
87
1
 
2
 
! Отговори
Посоката на вятъра преди 11 години
Ако канадките стават веднага се заселвам, иначе какво да правя на тоя студ там...
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не го знам колко е бизнесмен тоя "бизнесмен", по-скоро съм убеден че не е, но това което пише е истина, управляват ни бившите и техните наследници. Време да се сложи край.
85
3
 
20
 
! Отговори
immigrant преди 11 години
От 8 години съм в Квебек и никога дори за секунда не съм съжалявал, че съм довел децата си тук. България ни е много мила на всички и не се срамуваме напротив гордеем се че сме българи. По отношение на външната политика на България обаче,през всички досегашни правителсва, има толкова много да се желае. Реално българо-канадските отношения понастоящем са и са били доста занемарени досега. От това губят както бългаските граждани в България така тези живеещи в Канада. Визите са Канадско-българска ра
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Канадците върнаха визовия режим за чехите, заради *** им. Същото ще се случи и с нас и Румъния ако евентуално отменят визите. Ако и да сме в Шенген никой не иска да го напълзи всякаква *** и ***, които само искат без да дават нещо в замяна. Иначе казано- да не се надяваме , че ще отскачаме до Отава или Квебек само с личната си карта.
83
1
 
3
 
! Отговори
До 90 преди 11 години
Ами заради такива като теб. 24 Май е, пиши на кирилица... ***!
82
6
 
6
 
! Отговори
Зайко преди 11 години
Психопрофил на бизнесмена:"Бизнесменът" е озлобен. Страдал е много, не се е реализирал и сега дращи като котка. Мрази живота си, мрази онези които са в БГ, мрази и емигрантите. Поне като на филм иска да поиграе ролята на бизнесмен, да направи хората роби, такъв какъвто той цял живот е бил.